"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Mağlûbiyetin sebebi ve galibiyetin sırrı

Hasan KOÇ
30 Mart 2021, Salı
Bir yerde yaşanan bir mağlûbiyet varsa onun sebebini araştırmak gerekir.

Nefsimize karşı mağlûbiyet başta olmak üzere bütün mağlûbiyetlerin ana sebepleri Risale-i Nur’da izah edilmiştir. Şimdi o sebeplerden bir tanesini beraberce anlamaya çalışalım: “Şimdilik mağlûbiyetin sebebi, bir cemaate ve bir şahs-ı mâneviyeye karşı bir neferi göndermenizdir.” (Sikke-i Tasdik-i Gaybi)

Şahs-ı manevî halinde yapılan hücumlara karşı ancak bir şahs-ı manevî içerisinde karşılık verilebilir. O hücumlara bir neferle, bir şahısla, bir kişi ile karşı koyabilmek mümkün değildir. Bu sebeple şahıscılıktan kaynaklanan şahsî hareketler mağlûbiyet sebebidir. Bu zamanda tek başına bir şahıs marifeti ile kazanılacak dâvâ kalmamıştır. 

Galibiyetler ancak şahs-ı manevinin istidadı ile mümkündür. Şahıscılıkta ısrar ederek şahs-ı maneviyi göz ardı etmenin zararları birçok alanda tecrübe edilmektedir. Fakat bu tecrübeler büyük kayıplara sebep olan “ağır tecrübeler” olmaktadır. Böyle bir zarara düşmemek için yapılması gereken şahıscılığı terk edip şahs-ı manevî lehine çalışmaktır. 

“Çalış ki, herbir neferin, istinad noktaları olan dairelerden mânen istifade ettiği kuvvetli kuvve-i mâneviye ile bir şahs-ı mânevî ve bir cemiyet hükmüne geçsin.” (Sikke-i Tasdîk-i Gaybî — Emin Ve Feyzi’nin Bir Fıkrasıdır, s. 36) şeklindeki tesbit galibiyet yolunu göstermektedir. 

Bütün kuvvetlerin toplandığı şahs-ı manevî mağlûp olmaz bir güçtür. Böyle bir güçle hareket etmek şahsî kuvvetlerin çok üstündedir. 

Galibiyetlerin sırrı da bu olsa gerektir.

Okunma Sayısı: 1651
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ali

    30.3.2021 12:22:01

    Yeni Çalışma İhtiyacıRisale-i Nur’dan Mihenk Temelli Düşünme için ölçüt belirleme çalışmalarına ihtiyaç vardır: Her disiplindeki mihengi noktalar çıkarılmalıdır.Aslında hayatın kendisi sürekli mihenk ölçütleri dahilinde yaşanmalıdır.İnsanlar mihenk pusulasına sahip olmadığı için deniz fenerine (mihengin kendisine) çarpabilirler. Kaynak: Mihenk Temelli Düşünme Tekniği - Mesut ENDER-ARAŞTIRMALARIN DİLİ

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı