"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kendine zulmetmeme sanatı: Az ve helal yemek

İbrahim Yasir Teğiş
24 Haziran 2023, Cumartesi
İnsan eğer nefsine olan muhabbetini zail etmez ise, zalimleşir veya zulme taraftar olmak onun için olağan bir hadise olur.

Zulüm deyince aklımıza bir kişinin veya zümrenin başka kişi veya zümreye yaptığı istibdat, tahakküm veya işkence gelmekte, oysaki bir insanın bu fani dünyada belki de yapabileceği en büyük zulüm kendine ettiği zulümdür; ki zaten kendine zulmeden bir kişinin başkalarına zulmetmemesini beklemek de kar-ı akıl olmaz.

Rızık bir rahmet-i İlahidir der Bediüzzaman hazretleri ve şöyle devam eder: “Biri: yaşamak için hakikî ve fıtrî rızıktır ki, taahhüd-ü Rabbânî altındadır. Hatta o kadar muntazamdır ki, bedende, yağ ve saire suretinde iddihar olunan fıtrî rızık, hiç olmazsa yirmi günden ziyade bir şey yemeden yaşatır.”

İnsan ise bunları unutur ve rızık peşinde son ana kadar koşmaya devam eder. O koştukça rızık kaçar ve bu imtihan hayatı taahhüd altında olan bir rızkın peşinde vaktini harcayarak harap olur gider.

Abdulkadir Geylani Hazretleri ise bir sohbetinde şöyle der: “İnsanlar için dünyâda takdîr edilen rızık taksîmatları Allâh’ın (cc) katındandır. Sizler avâm insanlarsınız, sizlerle olan konuşmalar hep yeme, içme ve giyinme konularında mı olacak? Sizler bu mânevî hallerle hallenmeyecek misiniz? Mânevî hallerden bahsedip bu konuda sohbet etmemiz gerekir, fakat bâzan bu yeme, içme ve giyinme gibi dünyevî şeyler bize galebe çalıyor.”

Ahmet Feyzi Kul abinin Üstatla ilgili bir hatırasında ise Feyzi abi Risaleleri anlayamadığını söyleyince Bediüzzaman şöyle der: “Mideye giren lokmaya dikkat edeceksin, haram olmasın. Eğer vücuda giren lokma haram olursa, nasıl ki bir çeşmenin havuzuna bulanık su girerse etraftaki muslukları açınca bütün sular bulanık akar, mideye de haram girdi mi bütün vücudun azaları bulanır, göz hakikati göremez, kulak hakikati işitemez olur, bütün azalar bulanır...”

Üstadın bunu söylediği kişinin bir Nur talebesi olduğunu ve zaten haram şeyler yemediğini düşünebiliriz. Fakat “Haram yemek” tam olarak ne demek?

Vücudun ihtiyacından fazla yemek israftır. İçeriğini bilmediğimiz gıdalar ise ihtiyacımız olmayan şeyleri barındırmakta ve her daim raflardaki yerlerini giderek artırmakta ve özellikle et sektörü hem ülkemizde hem dünya İslami standartlarda üretim yapma yolundan giderek uzaklaşmaktadır. Yediğimiz etin türünün helal olması yeterli değildir, kesimin ve işlenmesinin de helal olması zaruridir. Piyasaya şöyle dönüp baktığımda bir veteriner hekim olarak -eğer gerçekten bu işin üzerinde duracaksak- helal denebilecek ürün sayısının bir elin parmaklarını geçebileceğini düşünmemekteyim çünkü katılan katkı maddeleri fıtratı bozar ve insanın beden-i huzurunu engeller. Hatta ve hatta dalak ve tiroit gibi maneviyat organlarını zayıflatarak kişinin huşu ile ibadetini engeller ve giderek kişinin ihlası kırılır.

Bu minvalde en azından ana temel gıdalarımızı (et, süt, yumurta, peynir vs.) güvendiğimiz kişilerden almak bu konuda iyi bir çözüm olacaktır.

Mesleğimiz gereği ihlas bizim için en önemli düsturlardan biri. Helal lokma yemedikten sonra kemalat, takva ve ihlas bizlerde hakiki tezahür edemez ve kendi kendimize zulmetmiş oluruz. Önce kendimizden başlayım, kendimize zulmetmeyelim. Hakiki bir insan, Müslüman ve Nur talebesi olmaya gayret edelim. Vesselam

Okunma Sayısı: 1972
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hilal Sevil Teğiş

    25.6.2023 18:36:30

    Çok istifadeli bir yazı olmuş...Rabbim yüreğine, dimağına, kalemine kuvvet, dirayet, salabet, ilham, feyiz ve ihlas versin...

  • Ahmet Cemil Çökren

    24.6.2023 21:50:32

    Maşallah tebrik ederim. Malesef şuan ekonomik kriz veya başka sebeplerle yediklerimize hiç dikkat etmiyoruz. İlaçlı meyve, ambalajlı süt, hormonlu et, ucuz olsun ne olursa olsun diyoruz. Bu sefer Abdulkadir geylani hazretlerinin dediği gibi ruhumuzu cesedimize hâkim olması gerekirken ceset ruha hükmeder oluyor. Yazılarınız devamını bekliyoruz.

  • Cenk Çalık

    24.6.2023 15:37:32

    İnsanın ilk imtihanı gıda ile olmuştur. Yasak meyvenin yenilmesi cennetten ihracına sebep olarak dünya macerası başlamıştır. Bugünkü gıda sistemi tamamen hedonizm üzerine kuruludur. Lezzetli olan tercih insanlığa yapılan ihanetinin ana omurgası durumundadır. GDO ve gıda katkı maddeleri gıdaların ömrünü uzatırken bizim ömrümüzü kısaltmakta ve ifsat etmektedir. İktisat ve Ramazan Risalesinde gıda ile ilgili pasajlar incelendiğinde maneviyata giden maddiyattan hususan gıdalardan geçtiği aşikârdır. O halde ahiret derdi olan herkes hazır lezzete karşı azami mesafe olmalıdır vesselâm. Binler tebrikler ve selamlar kıymetli kardeşim.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı