"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Tükendikçe dayatmak, dayattıkça tükenmek

Kâzım GÜLEÇYÜZ
09 Temmuz 2020, Perşembe
AYM’nin iptal ettiği güvenlik soruşturması düzenlemesini iktidarın torbayla tekrar getirme girişimi bizzat AKP’lilerce seslendirilen “Bunun 28 Şubat’ta yapılanlardan farkı yok” itirazları üzerine rafa kaldırılmıştı.

Konuyu işlediğimiz iki yazımız:

https://www.yeniasya.com.tr/kazim-gulecyuz/guvenlik-sorusturmasinda-dayatma-geri-tepti_509052

https://www.yeniasya.com.tr/kazim-gulecyuz/artik-akp-de-bu-noktaya-geldiyse_510429

Linkini verdiğimiz ikinci yazıda da aktarmıştık; AKP’lilerin “15 Temmuz’da eline silâh alıp eylem yapan, sosyal medyada destekleyen kimse onlara gereken en ağır ceza verilsin. Ama bunlar haricindekilerle devleti barıştırmamız, topluma kazandırmamız lâzım” deme noktasına gelmesi bilhassa önemliydi.

Aradan altı ay geçti, o zaman reddedilen güvenlik soruşturması yine gündeme getirildi.

Belli ki, derin mahfiller, kapalı kapılar ardında pişirdikleri antidemokratik tuzak ve kumpasları AKP ve Saray iktidarı eliyle hayata geçirme taktiğinden vazgeçmiyor. Ancak iktidar partisi grubundan sızan kulis bilgileri, bu durumun o cenahta yol açtığı rahatsızlığın da büyüyerek devam ettiği yönünde.

Bakalım, işin sonu nereye varacak?

Güvenlik soruşturmasıyla eşzamanlı olarak gündeme getirilen başka dayatmalar da var. 

Biri çoklu baro, diğeri sosyal medya...

İkisinde de çıkış noktası, iktidarın kendi niyet ve maksadı için kullanmaya çalıştığı provokasyonlar. Çoklu baro projesi, Ramazan başındaki Cuma hutbesine Ankara Barosunun verdiği ölçüsüz tepki sonrasında ortaya atıldı. Sosyal medyayı kontrol altına alma girişimi de provokasyon amaçlı olduğu açıkça belli olan ahlâksız ve iğrenç paylaşımlar üzerine başlatıldı.

İktidarın 15-20 Temmuz OHAL süreciyle girdiği ve tek adam rejimiyle tırmanışa geçen otoriterleşme eğiliminin yeni örnekleri bunlar.

Bundan bağımsız olarak, konjonktürel rüzgâr ve dalgalanmaların etkisiyle, anlık ve fevrî tepkilerle, ilgili kesimlerin katılım ve müzakeresine fırsat vermeden yapılan düzenlemelerin uygulamada çok daha sıkıntılı sonuç ve sorunlar doğurduğu da, yaşanan birçok tecrübeyle sabit.

Meclisi de, kamuoyunu da, hattâ ilgili bakanları da dışlayarak alınan kararlarla yürüyen yeni sistemin ortaya çıkardığı, sonu gelmeyen yap-boz skandalları bunun yeni ve güncel örnekleri.

Meselâ çoklu baro teklifinden Adalet Bakanlığı’nın dahi bilgi ve haberinin olmaması gibi.

Bu yolla sistem kendisini de tüketiyor.

Okunma Sayısı: 4796
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Yahya Evrin

    10.7.2020 02:05:54

    Bir kanun hazırlanirken anayasaya uygunlugu, ilgili kurum ve örgütlerin ,üniversitelerin görüşlerinin alınması söyle dursun ,bakanlığın bile haberi yokmuş. Ne kadar faydalı ve kalıcı olabilir ki?

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı