"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hesap Günü sorulsa ki…

M. Latif SALİHOĞLU
09 Nisan 2020, Perşembe
(GÜNÜN TARİHİ: 9 Nisan 1588)

Rûz-i Mahşeri, Hesap Gününü, yani İlâhî huzura çıkılacak ânı düşünerek taşları dizip dizayn etmek: İşte, Koca Sinan’ı emsâlsiz bir mimar yapan o büyük sır burada saklı.

Evet, Osmanlı dönemi, İslâm tarihi ve belki de insanlık tarihinin en büyük mimarı olan meşhûr Mimar Sinan, 9 Nisan 1588’de Hakk’ın rahmetine kavuştu.

Büyük mimarın doğup büyüdüğü yer ise, Kayseri’nin Ağırnas Köyü. Doğduğu ev, çevresindeki tarihî yapılarla halen müze olarak kullanılmakta ve serbestçe ziyaret edilebilmektedir.

***

Mimar Sinan’ın, 81 yıllık hayatında inşa etiği veya ettirdiği eserleri tek tek sayılamayacak kadar çoktur. Şimdiye dek rakamlarla tesbit edilebildiği kadarıyla, Mimar Sinan’ın 84 cami, 52 mescid, 57 medrese, 70 darülkurra, 12 türbe, 94 imaret, 122 darüşşifa, 222 suyolu kemeri, 9 köprü, 59 kervansaray, 433 ev, 48 hamamdan müteşekkil binden fazla eseri var.

Ayrıca, Kâbe’nin revak kubbelerini tamir etmiş, Ayasofya’yı elden geçirmiş ve iki minaresini kendi elleriyle inşa etmiştir.

***

Sayı çokluğu yanında, kalite ve mükemmellik yönünden de erişilmez bir noktada olan Mimar Sinan’a, hayatta iken zaman zaman “Bu kadar güzel, düzgün ve sağlam eserleri inşa etmeyi nasıl düşündüğü ve nasıl başardığı” şeklinde pek çok sorular sorulmuş. Koca Mimar, bu türden suâllere hülâsaten şu mânâda cevaplar vermiş: “Tasarladığım her sütun ve duvarı ve o duvara yerleştirdiğim her taşı, Hesap Günü’nü düşünerek, yani huzur-i İlâhi’de hesap verir gibi düşünerek koyup yerleştiriyorum. Eserlerdeki güzelliğin, düzgünlüğün, sağlamlığın en büyük sırrı budur.”

Ne mutlu, işini bu inanç ile yapana. Ne mutlu eserini bu iman ve hassasiyet ile inşâ edene…

***

Şehzadebaşı Camii’ni çıraklık, Süleymaniye’yi kalfalık ve Selimiye Camii’ni ustalık dönemi eserleri arasında zikreden Mimar Sinan’ın, ayrıca Ayasofya ile bağlantılı şöyle bir değerlendirme yaptığı da rivâyet edilir: “İşittim ki, leşker-i küffarın mimarları ‘Ayasofya gibi bir kubbe yapılamaz’ demişler. Anun içun, Selimiye’yi dört zira’ (karış) ziyade eyledim.”

***

Mimar Sinan’ın mimarlık yönüyle olduğu kadar şahsî fazileti itibariyle de “büyük insan” olduğunun en bâriz bir alâmeti, onun “mütevazi” oluşudur.

Hayatta iken kendi eliyle Süleymaniye Camii’nin dışında bir köşecikte yaptırmış olduğu türbesinin mütevazi yapısı, onun bu yönünü de açıkça izah ve ifade ediyor. Evet, “tevazu” büyüklüğün şânındandır.

Büyük mimar, büyük insan Mimar Sinan’ı Cenâb-ı Hak’tan binler rahmet ve mağfiret duâsıyla yâd ediyoruz.

NOT: Özellikle mimarlara, mimarlıkta okuyan öğrencilere ve mimarlık iddiasında bulunan kimselere şöyle bir tavsiyemiz olacak: Muhakkak sûrette Kayseri’ye gitsinler. Ağırnas Köyü’ndeki Mimar Sinan’ın doğduğu evi ziyaret etsinler. Yaşadığı mahallenin iç ve dış mimarisini dikkatle incelesinler. Hayalen onun zamanına gidip yaşantı tarzını bizzat hissetmeye çalışsınlar. Bunu yapamayan, Mimar Sinan’ı bihakkın tanıması imkânsız gibi…

Okunma Sayısı: 3689
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdulkadir

    9.4.2020 19:24:42

    Mimar Sinan;hakikaten de,çok büyük ve usta bir mimardı.Her halinden belliymiş,ne denli usta ve bilgin olduğu.Düşünceye bakar mısınız? "Tasarladığım her sütun ve duvarı ve o duvara yerleştirdiğim her taşı, Hesap Günü’nü düşünerek, yani huzur-i İlâhi’de hesap verir gibi düşünerek koyup yerleştiriyorum. Eserlerdeki güzelliğin, düzgünlüğün, sağlamlığın en büyük sırrı budur.”Bu ifadeler,çok harika ve etkileyici gerçekten.Keşke herkes bu düşünce ve şuurda olsaydı.Ama nerde o basiret.Yapmış ve yaptırmış olduğu ustaca eserler,adının kıyamete kadar anılmasını sağlayacaktır.Onun gibi mimar,bir daha gelmeyecektir diye düşünüyorum.Allah ona,ganî ganî rahmet,mekânını da cennet eylesin İnşaallah,Amin!..

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı