"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kıbrıs’ta iki mühim zafer

M. Latif SALİHOĞLU
15 Aralık 2022, Perşembe
GÜNÜN TARİHİ 15 Aralık 1574 - 1957

Kıbrıs’ın tarihi üzerinde derin izler bırakan iki önemli zafer var.

BİRİNCİSİ: 1571’de Sultan II. Selim’in fermânıyla gerçekleştirilen adanın umumi fethi. Kıbrıs Fatihi olarak da bilinen Sultan (Sarı) Selim’in vefat tarihi 15 Aralık 1574.

İKİNCİSİ: Dört yüz yıl kadar sonra 1957’de Demokrat Partinin diplomasideki zaferinin bir eseri olarak, Kıbrıs adasını bütünüyle ilhak (ENOSİS) etmek isteyen Yunanistan’ın egoistçe olan tezinin, BM Genel Kurulu tarafından reddedilmesi. Bu meseledeki red kararının tarihi 15 Aralık 1957.

Şimdi, bu iki mühim hadisenin gelişme seyrine bakalım.

*

Meşhûr Hürrem Sultan’ın oğlu olan Sultan II. Selim, Mayıs 1524’te doğdu, 15 Aralık 1574’te vefat etti.

Babası Kânûnî Sultan Süleyman 1566’da vefat ettiğinde Kütahya’da sancakbeyi idi. Gizlenen vefat hadisesinden günler sonra İstanbul’a geldi. Ardından, babasının cenazesinin bulunduğu Belgrad’a gitti. Cülûs merasimi de orada yapıldı. Resmî merasimlerin ardından babasının yerine tahta oturdu.

Onun saltanatı döneminde muhtelif memleketlere bazı seferler düzenlendi. Meselâ Yemen’e, Rusya’ya, Endonezya’ya, Kıbrıs’a, İnebahtı’ya…

*

Sarı Selim zamanında yaşanan en mühim hadiselerden biri Kıbrıs’ın fethidir.

Adanın Osmanlıya bağlanması için, padişah ile üst rütbeli paşalar aynı fikirde ittifak halindeydi. 1571’de Şeyhülislâm’dan alınan fetvâdan sonra, Venedik Krallığının elinde bulunan Kıbrıs adası üzerine bir “Sefer–i Hümayûn” düzenlendi.

1 Ağustos’ta ada tümüyle fethedilerek Osmanlı’ya bağlandı.

Ne var ki, nüfuslandırma hususunda bazı hatalar işlendi. O tarihten itibaren Kıbrıs, adeta bir “sürgün adası” haline getirildi. Ada, yine de tâ 1878’e (93 Harbine) kadar Osmanlı idaresi altındaydı. Bu tarihten sonra Kıbrıs’ın idaresi-işletmesi İngiltere’nin eline geçti. İngiliz siyaseti, burayı adım adım Rumlaştırmak suretiyle, adanın demografik yapısını başkalaştırdı.

Demokratların Kıbrıs zaferi

İktidara geldiği 1950 yılından beri Kıbrıs meselesini yakından takip eden DP hükümetleri, tâ 1959 yılı sonlarına kadar aynı performansı sergiledi ve bunda da çok büyük başarılara imza attı.

Kıbrıs’ı işgal ve ilhak atraksiyonlarından bir netice alamayan Yunanistan, meseleyi 1957’de BM’ye götürdü. BM Genel Kurulunda yapılan görüşmeler neticesinde, 15 Aralık günü alınan karar ile Yunanistan’ın tezi kesin bir dille reddedildi. Böylelikle, Türkiye’nin eli daha da güçlenmiş oldu. 

Şubat 1959’da Zürih’te buluşarak Kıbrıs’ın devletler arası hukukî statüsünü belirleyen Türkiye ve Yunanistan hükümet başkanları, hemen ardından bu durumu pekiştirmek ve sağlama almak maksadıyla Londra’da yeni bir toplantı yapma kararına vardılar.

Başbakan Menderes’in bindiği uçağın Londra yakınlarında yere çakıldığı  1959’daki son görüşme masasına İngiltere temsilcisi ile Kıbrıs’taki Türk ve Rum cemaatlerinin liderleri de dâvet edildi.

İşte, en büyük diplomatik zafer de, bu toplantı esnasında elde edildi. Türkiye için garantörlük, ittifak, yardım, adada asker bulundurma ve gerektiğinde müdahale etme hakkı tanıyan bu antlaşma, o tarihten sonra ve halen de uluslararası hukukî geçerliliği olan yegâne dayanaktır.

Okunma Sayısı: 1185
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hüseyin İlhan

    15.12.2022 11:32:26

    Allah razı olsun.Yıllarca sol siyasetçilerin karaladığı ve ABD kuklası dedikleri merhum şehid başbakan ALİADNAN MENDERES ve çalışma arkadaşları milletten aldıkları yetki ve Cenab-ı Hakk.CC'ün izni,inayeti ile hem iç hemde dış ilişkilerde ciddi muvaffakiyetler kazandılar. Bugün yerlmilli diyerek bizleri aldatmaya kalkan siyasal islamcı tayfada demokratları bölmek,şahsi hırs ve ikballeri için tıpkı sol siyasilerin ağzı gibi konuşarak bu şehit başbakanımız ve DEMOKRATLARA yer yer alenen sinkaflı sözlerle,iftiralar atarak karalamaya çalışsalarda bu zaferlere gölge düşüremediler. Muhalefette iken AYASOFYA yı neden açmıyorsunuz diyerek merhum DEMİREL'e yüklenenler iktidar olunca ise 'S.AHMED CAMİİNİ DOLURDUNUZDA AYASOFYA'nın AÇLMASINI İSTİYORSUNUZ,deme garabet ve ihanetini söylediler. Şehit başbakanımız MENDERES,ABD üslerini kapatam demokrasi ve barajlar kralı merhum DEMİREL'i bir kez daha rahmetle yad ediyoruz.Mekanları cennet olsun.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı