"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Altıncı Deva’nın mahfî sırları

Mehmet KOVANCI
17 Şubat 2012, Cuma
Risale-i Nur Külliyatı’ndan Lem’alar isimli kitabın 25. Lem’a’sı bilindiği üzere “Hastalar Risalesi”dir. ’’Nev-i beşerin on kısmından bir kısmını teşkil eden musibetzede ve hastalara hakiki bir teselli ve merhem olan bu Lem’a yirmi beş devadır” demektedir Üstad hazretleri. Ancak “Altıncı Deva” iki defa yazılmıştır. Üstad Hazretleri, Altıncı Deva’nın hâşiyesinde “Fıtrî bir surette bu Lem’a tahattur ettiğinden altıncı mertebede iki deva yazılmış. Fıtrîliğine ilişmemek için öylece bıraktık. Belki bir sır var diye değiştirmedik’’ demektedir. (Lem’alar, s.476) Barla Lahikası’nda Hulusi Ağabey bu sırrı açıklamaktadır.
 Şöyle ki:
’’Otuz Birinci Mektub’un Yirmi Beşinci Lem’ası, maddî ve mânevî bütün hastalıklara mükemmel bir devadır. Altıncı Deva’nın iki defa yazılmasını merak ettim. Hatırıma geldi. Birden yirmi beşe kadar devaları topladım 325 oldu. Tekrar eden altı numaralı devayı da zammedince 331 çıktı. Söylenişte ve yazılışta ekseriyetle hazfedilen bu rakamlardaki bin sayısını nazar-ı dikkate alırsak, 1325 ve 1331’de âlem-i İslâmın başına gelmiş musibetlere bu Lem’a’da mahfî işaret bulunduğuna hükmeyledim.” (Barla Lâhikası, s.489)
1325 rumi 1909, 1331 Rumi 1916 yıllarına tekabül etmektedir. Bu yıllarda İslâm Âleminin özellikle Osmanlı’nın başına gelen musibetlerden bazıları şunlardır: Otuz Bir Mart Olayı, II. Abdulhamid’in tattan indirilmesi, Arnavutların ayaklanması ve bağımsızlıklarını ilân etmesi, İtalya’nın Trablusgarp ve Bingazi’yi işgalleri, Osmanlı-İtalya Savaşı, I. Balkan savaşı, Rodos ve Oniki adanın İtalya tarafından işgali, II. Balkan Savaşı’nın başlaması, Rusya’nın Osmanlı Devletine savaş açması, Çanakkale savaşları, Mekke ve Medine’nin kaybedilmesi, altı yüz yıllık Osmanlı’nın yıkılması ve İslâm Âleminin başına gelen musibetlerden haber vermesi olarak anlamaktadır Hulusi Ağabey.
Aynı mektubun devamında “Basiretli ve nurlu arkadaşların daha mahfî hakaik çıkardıklarını ümit ediyorum.’’ diyerek başka gizli hakikatların da var olduğunu, bunların da çıkarılması gerektiğini ifade ediyor.
Risale-i Nur’da mükerrer gibi görünen, ancak Üstadın ‘’fıtrîliğine ilişmemek için ve bir sır var’’ diyerek öylece bıraktığı Altıncı Deva gibi birçok sırlı hakikat var. Gün yüzüne çıkarılmak için “basiretli ve nurlu” talebelerin say ü gayretlerini beklemektedir.
Okunma Sayısı: 2742
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Bilge kağan

    7.1.2023 11:48:31

    Tarih çevirisinde bi hata yapmış olabilirsiniz bu tarih 1325 1907 yılına denk geliyor olmalı... Allah hizmetimizi daim kılsın dualarla...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı