"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Meşverete kimler seçilmemeli?

Nimet Ortakaş
06 Ocak 2022, Perşembe
1. Demokrat olmayan.

Demokrasiyi savunmak ayrı birşey, Demokrat olmak ayrı. Eğer insanlar fikrini hürce ifade edemiyorsa karşımızda; lütfen meşverete aday olmayalım. Unutmayalım, Üstadın en nefret ettiği şey istibdat. Başkalarına hayat hakkı tanımayan, hep doğru ve haklı olduğunu zanneden kişiden Demokrat olmaz.

2. Öfke kontrolü olmayan.

Öfkesini kontrol edemeyen, kimseye tahammül edemez. Meşveret biraz da tahammül gerektirir. Zira herkes aynı fikirde olmaz, olmamalı da. Öfkeli insan karşıt fikirlere ne kadar olgunluk gösterebilir.? Kimse kimsenin azarını çekmek için birarada değil. Sonuçta Allah rızası için biraradaysak hepimiz birbirimize saygıda ve sevgide kusur etmemeliyiz.

3. Fazla geniş.

Bazılarımız biraz fazla geniş. “Kim olursan ol gel “ inancı seçici kurul ve de meşveret adayları için olmaması gereken bir durum. Meslek meşrep nedir sorusuna cevabı olmayan, olsa bile şu ya da bu sebeplerle meslek meşrep aleyhine fiil gösteren, meşverette olmamalı.

4. Koltuk işgal etmeyi seven tembel.

Meşverette olmak cemaatin komutanlığı değil hizmetkârlığıdır. 

Hizmet dışında ne sebeple olursa olsun, hele işi başkasına havaleyle o kutsî yer işgal edilmemeli.

5. Herkesi eleştiren.

Cümle âlemi eleştiren elbette sadece nefsini beğenir. Kendi fikrinden, kendi tarzından başka kimseyi beğenmez. Oysa ki bu hizmet yalnız başına yapılacak bir hizmet değildir. Zübeyir Abinin kitaplarını okuyup (sadece okumak yetmez) amel etmek gerekir. Zübeyir Abi hizmetteki olmazsa olmaz düsturları hem lâhikadan, hem de bizzat Üstaddan alarak kendi hayatında uygulayan mükemmel bir rol-model.

6. Eleştirilmeye tahammülsüz olan.

Kendisi başkasını kıyasıya eleştirirken başkasının en ufak tenkidine tahammülü olmayan da lütfen meşverete aday olmasın. Tenkidin ne derece yıkıcı olduğu malûm. Hizmet içinde tenkide girilmemesi, bir problem varsa meşverete getirilmesi; meşverette görüşüldükten sonra arka planda tekrar konuşulmaması da elzemdir.

Okunma Sayısı: 1705
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • y.özer

    6.1.2022 20:00:33

    Harika bir yazı olmuş tebrikler.

  • Toygar

    6.1.2022 18:16:34

    Tebrik ederim. Olması gerekenlerden ziyade olmaması gerekenler daha net ve anlaşılır oluyor, zihinlerde. Olmaması gerekenler olmazsa, olması gerekenler zuhur edip, olması gereken şey olmuş oluyor. Hasılı: Güzel olmuş bu yazı :)

  • A. AYDIN

    6.1.2022 17:56:24

    Çok güzel ölçüler bunlar. Tebrikler.

  • Necmi TORUN

    6.1.2022 17:41:17

    Dikensiz gül bahçesi bu enaniyet asrında NE mümkün?Taallümle tekemmül kanunu caridir.

  • Ahmet DEMİRDÖĞMEZ

    6.1.2022 13:49:42

    Allah razı olsun çok güzel tesbitler hakiki şuranın tam da tarifi kaleminize ve yüreğinize sağlık tebrik ediyoruz

  • İsmail Atak Cebecili

    6.1.2022 13:19:17

    2.- Alınan kararları doğru dürüst yansıtmayan, arkadaşlarına aktarmayan ve bunda kendine özel fayda gören insanlarla sıhhatli meşveret olur mu? Kendi arkadaşını, dostunu, kardeşini, ekibinin önemli insanını gammazlayan, ispiyon eden, ihbar eden adam, meşverette yer almalı mıdır? Velhasıl, bu konular biraz da kimlik ve kişilikle ilgilidir. Okumakla, söylemekle, yazmakla, iddia etmekle, Nurculuğu başkasından beklemekle olmuyor, Vesselâm!.

  • İsmail Atak Cebecili

    6.1.2022 13:18:52

    1.-Evet, yıllardır çeşitli zeminlerde bu hususlar dile getirildi/getirilir. Ama uyma ve uygulamada büyük sıkıntılar çekilmektedir. Bazı Cemaat ileri gelenleri, o mahalden sen gel, o semtten sen gel, o ilden/ilçeden sen gel metodu/uygulaması/usulü ile meşveret heyetini teşekkül ettiriyorsa, meşveretten sonuç alınır mı, o meşveret, meşveret olur mu? Umumi Meşveret Kararlarını yok sayan, devamlı sağda solda, telefonlarla aleyhte konuşan, dedikodu eden, hatta yalan ve iftira pisliğine bulaşanlar, meşveret etmiş sayılır mı? Cemaatinizle, Heyetinizle değil, başka Ekip ve Gruplarla irtibatlı insanları, sırf size yardakçı olur, destek olur diye, seçtirdiğiniz insanlarla meşveret olur mu?

  • Necati

    6.1.2022 10:48:28

    Güzel bir yazı olmuş. Kaleminizi Allah kuvvet versin. Şahane hür bir ortamda, herkesin herkese tahammül edebildiği, her fikrin rahatlıkla ifade edilebildigi bir zemin olmalı meşveret ortamları....

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı