"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hizmet reçetesi

Nimet Ortakaş
28 Aralık 2021, Salı
İman Kur’ân hizmetinde Üstad ve saff-ı evveller destan yazmışlar.

Hizmette ihlâs, sadâkat, metanet gibi karakteristik özellikler de tebarüz etmişler. Onca zorluk karşısında canından, malından, evinden, evlâdından vazgeçmiş Risaleleri yazmış yurdun dört tarafına dağıtmışlar. Bir gevşeme dikkat çekiyor maalesef. Bunun sebebi Münâzarât’ta fevkalâde güzel tarif edilmiş.

“Zindan-ı atalete düştüğümüzün sebebi nedir” sorusuna Üstad Bediüzzaman 8 başlıkta cevap verir.

1) “Hayat bir faaliyet ve harekettir. Şevk ise matiyyesidir”.

Hizmette faaliyet ve hareket her daim olmalı. Durağanlık, yeknesaklık sekte vurur. Bizi harekete geçirecek şevkimizi, yeisle öldürmemeli. Çabuk yeise inkilâp eden hamiyet, hamiyet değildir. 

2) “Meylü’t-tefevvuk.” Üstün gelme arzusu.

Hizmette aynı havuzun içindeyiz. Bakıldığında şahıs değil cemaatin şahs-ı manevisi görünmeli.

3) “Aculiyet.” Acelecilik, sabırsızlık.

Karakterimiz farklı farklı. Bazılarımız daha yavaş bazılarımız aceleci. Yavaş olan bazı şeyleri kaçırırken, hızlı olan atlayabilir. Şahs-ı maneviye uyumlu olmak yavaşsak az hızlanmak, hızlıysak az yavaşlamak vasatta buluşmak iyidir. 

4) “Fikr-i infiradi ve tasavvur-i şahsî”

Biz bir cemaatiz. Birlikte kıymetliyiz bir anlam ifade ediyoruz. Tek başına hiçiz. Hem kendi hukukumuzu korumalı hem kardeşlerimizin hukukunu. Gayemiz olmalı. Hizmette, Risaleleri okumak ve anlamakta karşılıklı alış verişe açık olmalı. “En iyisini ben bilirim” düşüncesi problemli.

5) “Tekasül.” Tembellik.

Üzüm üzüme baka baka kararır diye atasözü vardır. Bazılarımız tembellik etse de nefsimize tembellik etme fırsatı vermemeliyiz. İmam-ı Şafii “siz nefsinizi hayırlı amellerle çalıştırıp yormazsanız, o sizi şerli işlerine alet ederek yorar”.

6) Acz, nefse itimatsızlık.

Elbet aciziz, nefse itimatta etmemeliyiz. Fakat “Ben yapamam, ben anlamam” diyerek ya da başka sebeplerden işi başkasına havale etmek çoğu kez işin akim kalmasına yolaçar. Sorumluluktan kaçmamalı!

7) “Dinsiz düşman”

Himmetimizin karşısına envaî engeller çıkacak. Vazifemizi bilmeli, aksatmamalı, ciddiyetle hizmete devam etmeli!

8) “Meylü’r-rahat.” Rahat meyli.

Bu dehşetli bir hastalık. Keyfimiz bozulmasın! rahatımız kaçmasın! Hem de hizmet devam etsin. Hepsi birarada mümkün değil! 

Okunma Sayısı: 1161
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • A. AYDIN

    28.12.2021 15:59:05

    Çok güzel! 👍

  • YAHYA YILDIZ

    28.12.2021 09:31:53

    Kardeşimizi bu samimi ve yerinde olan tespitlerinden dolayı aynen iştirak ediyor ve diğer makaleleri vesilesiyle de ayrıca da tebrik ediyorum. Diger taraftan kısa bir hatırlatma olarak da ele alınan konun detayını, da Kazım Gülecyüz Beyin "iMAN HiZMETi" isimli eserinde oldukca güzel şerh edildiğini de ifade edip tavsiye etmeyi de bir vecibe olarak belirtmek isterim.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı