"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Cevşen’i, bir defada okuyamıyor muyuz?

Osman ZENGİN
11 Haziran 2021, Cuma 00:01
Farsça, “zırh” mânasına gelen ve Peygamberimiz’e (asm), Cenab-ı Hakk’ın emriyle, Cebrâil (as) tarafından Uhud Muharebesi’nin en şiddetli zamanında, hem de Peygamberimizin (asm) zırhının kırılıp sıkıntı verdiği bir zamanda getirilen büyük bir duâdır Cevşen.

Bunun ismini ve mahiyetini, meselâ ben, Risâle-i Nurlar’ı tanımadan evvel bilmiyordum. Hâlen de bilmeyenler var.

Hz. Ali ve onun neslinin büyük zatlarından rivayet edildiği için, bazı sünnî âlimlerin (asrımızda Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri gibi) bilip okuduğu gibi, geldiği kaynaktan dolayı Şia da bilip okuyor. Hac ibadetimiz esnasında, Kâbe’nin avlusunda oturup Cevşen okuyordum. Tabiî, etrafımız kalabalık. Bir ara, sağ yan tarafımdan iki kadın, birbirine işaretle hem beni hem Cevşen’i gösterip, tahminimce “Cevşen okuyor, bu da bizden” der gibi idiler. Biraz çat-pat konuşmaya çalıştık, İran’lılarmış. Bu olaydan sonra onlar tarafından da bilinip okunduğunu öğrenmiş oldum.

Cevşen ile alâkalı fazla teferruata girmek istemiyorum. Zaten çok kimse biliyor. 

Bizim milletimiz tarafından, Nur Talebeleri münasebetiyle bilenler de çoğaldı.

Buna rağmen yine de bilir- bilmez konuşanlar, Cevşen aleyhinde ve onun üzerinden de Üstad aleyhinde konuşanlar var. Bunlardan en garibi de, yeni yetme bir hatun kişinin, hem de eski Yeni Asya okuyucularının şimdi okudukları “Yeni” bir gazetede aleyhte yazdığı gibi...

Ayrıca, “ihtiyar hoca” müntesiblerinin ilmihal kitaplarının sonundaki Cevşen kelimesinin karşılığına “Şia duâsı” diye yazmalarını da müşahede ettik.

Hülâsa, herkes kendi yoluna... Bizler, asırlardır sağlam kaynaklardan rivayetle, bugüne kadar gelip, virdlerimiz arasına giren Cevşen’i, okuyoruz şükür.

Tabiî, Cevşen’i bir seferde okuyanlarımız olduğu gibi, bir seferde okuyamadığından dolayı, müsait vaktini kollayanların, epey ara verip okuduğunu da biliyoruz. Dolayısıyla, Cevşen okumaya ara verilmiş olunuyor. Bir seferde okuyanlar için güzel. Peki, bir seferde yüz ukdeden meydana gelen kısımları, okuyamayanlar için bir kolay yol yok mu?

Evet, onun da çaresi var. Rahmetli Mustafa Sungur Ağabeyin, Üstaddan nakline göre, Üstad bir seferde okuyamayanların, hergün ondokuz ukde okumalarını tavsiye etmiş. Öyle olunca da haftada en az bir defa Cevşen’in tamamını (yâni, yüz ukdesini) okumuş oluyoruz. Şimdi, bu kolaylıktan sonra, artık okuyamayanlar da hergün bir ukde (19 kısım) okuyarak, tertibli bir şekilde Cevşen okuyabilir inşâallah.

Allah, bütün duâ, zikir ve evradlarımızı kabul etsin inşâallah. 

Okunma Sayısı: 4216
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Mehmet özdemir

    1.12.2022 23:06:19

    Cevşen külli, tesirli dua, Rabbim duanın tersini halk etsin inşallah. Allah razı olsun Osman abi

  • Saadet

    1.12.2022 21:18:44

    Yine güzel bir yazı olmuş. Allah razı olsun.

  • Ahmet

    1.12.2022 20:42:49

    Allah razı olsun Osman abi gene çok güzel bir yazıyı kaleme almışsınız

  • Ömer Arcok

    1.12.2022 20:19:48

    Güzel bir hatırlatma olmuş,Allah razı olsun

  • Mustara Biter

    1.12.2022 20:17:32

    Nedense Bediüzzaman Said Nursi söz konusu olunca allameler, ulemalarin sayısı birden artıyor. Kendileri Ehl-i Şia terbiyesi ile yetiştikleri, alimlerini rehber edindikleri halde Cevşen-i Kebire gelince itiraz ediyorlar. İnsan diyor ki, Maddi olarak pek kazançları olmadığından mıdır acaba.

  • Tevfik

    1.12.2022 20:15:27

    Amin, bilmukabele abi, malumatımız olmasına vesile oldun.

  • Elif Yıldırım

    14.6.2021 19:08:23

    Allah razı olsun

  • Hüseyin

    12.6.2021 12:13:00

    Evet Osman kardeş, bahsettiğin gibi sadece dees kulu değil, Ankaranın gülüydü, bülbülüydü Zafer kardeş. Allah rahmet eylesin inşallah.

  • Hilal

    11.6.2021 16:59:58

    Evet Osman abi, bugün yine çok güzel ve faydalı bir yazı. Gerçekten, doğrusu, ben de aynen dediğiniz gibi, bir seferde olmayınca okuyamıyordum. Ve bazen uzun süre okuyamadığım oluyordu. Bu bakımdan, Allah sizden razı olsun. Çok büyük bir hayra sebep oldunuz, bizim gibi çok kardeş var. Lakin, bundan donra haftada bir bitirme işi beni çok sevindirdi. Bugün ilk 19 bitti. Boyundan büyük işe bulaşan, o "yeni yetme hanım" ı yine Yeni Asya'yı bırakanların okuduğu bir "Yeni...." sitede buldum, yazık, hele de cevşene, dolayısıyla üstada dil uzatan o yazarın gazetesini okuyanlara yazık. Diğer " şia duası" diyen yeri de tahmin ediyorum.

  • NAHİT TOPALOĞLU

    11.6.2021 15:37:06

    Biz kendi ilimizde Cevşen'i cemaata bölüşüp her gün cevşen hatimleri indiriyoruz. Çok uzun yıllar öncesinden kesintisiz devam ediyor. Günlük cevşen hatmi 3 mü yoksa daha fazla mı oldu bilmiyorum. Bu işle vazifeli bir kardeşimiz var, o takip ediyor. Her ay dönerli olarak kişilerin okuduğu ukdeler bir cetvele göre dönüyor. Bu ay okunan ukde, öteki ay değişiyor.. Böylece her gün cemaat olarak Cevşen hatimleri ifa edilmiş oluyor. Yaşaşın şahs-ı manevî.

  • Bahtiyar Eren

    11.6.2021 06:32:22

    Cevşeni tek seferde okayamadığımızda ondokuzun kısım olarak okamamızın mümkün olacağını Üstadımızdan nakille hatırlatmanız büyük bir kolaylık ve teşvik. Allah razı olsun.

  • Sezai MUMCU

    11.6.2021 04:21:35

    1) Bir defasında Cevşeni okurken 97-6 İsmi Celile takıldım kaldım. "Ya men şeraha bi'l İslami sudurel mu'minin' Ey inananların göğsüne İslamı inşirah verici olarak ihsan eden manası doğrudan İnşirah Suresini gösterdi. Ondan sonra Hz. Musa AS'ın Firavuna tebliğe giderken yaptığı münacaatına ışık tuttu. Rabbişrahli sadri... ila ahir TAHA Suresi 25-28. Bununla beraber Hz Cebrail AS tarafından Peygamberimiz ASM namazdayken getirdiği bir DUA (Hadis-i Kudsi) var ki ben bu duayi devamli okurum bir mu'cizesini de size aktarayim.

  • Sezai MUMCU

    11.6.2021 04:21:06

    2) Gazeli'nin İhyasında (III/85) rastladığım bu dua ve hikayesi şöyle. Peygamberimiz ASM namazını kılarken bir şeytan ona musallat oluyor tüm istiaze dualarını okumasına rağmen gitmiyor. Hz Cebrail AS bu duayı getiriyor ve Peygamberimiz ASM okuyunca Şeytan'ın ışığı sönüyor ve yüzüstü düşüyor. Ben bu duayı ezberledim. Bir gün Kur'an okurken 57. Sure Hadid (Demir) 4. Ayetine gelince şaşırdım Duanın ortasındaki lafız ile aynı. Hadis i Kudsi nin tam ortasında (Kur’an Mu'cizesi büyük harflerle)

  • Sezai MUMCU

    11.6.2021 04:20:38

    3) 'Kul euzu bikelimatillahit tammetil leti La yücavizu hünne berrun ve la facirun Min şerri MA YELİCU Fİ'L ARDI VE MA YAHRUCU MINHA VE MA YENZİLU MİNESSEMAİ VE MA YE'RUCU FİHA (57-Hadid 4) Ve min fitenil-leyli ven-nehari Ve min tevarikil-leyli ven-nehari İlla tarikan yetruku bihayrin ya Rahman Meali: (Ya Muhammed) de ki: Ey Rahman (olan Allah'ım) Ben, yere giren ve yerden çıkan, gökten inen ve göğe çıkan, gecenin ve gündüzün, ve -hayırla gelenler müstesna- gece ve gündüz gelenlerin şerrinden, Allah'ın, iyi veya kötü hiç kimsenin mani olamayacağı, güzel isimlerine (kusursuz kelamlarına (âyetlerine yani Kur'an’a) sığınırım.

  • Hüseyin

    11.6.2021 00:40:08

    Osman kardeş Allah razı olsun. Gene çok güzel bir mevzu yazmışsın. Bu çok mühim. Gerçi ben hergün okuyorum hamdolsun da, bazı kardeşler aynen dediğin gibi, hergün okuyamayıp müsait vakitte okumaya çalışıyor. Oda haliyle geç kalınıyor.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı