"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

6 yıl aradan sonra bir ilk yaşandı

13 Ekim 2016, Perşembe 11:46
İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, 23. Dünya Enerji Kongresine katılmak için bugün Tel Aviv’den İstanbul’a geldi.

Konuk Enerji Bakanı Yuval Steinitz’in bu ziyaretinin Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normale dönmesi sonucu iki ülke arasında altı yıl aradan sonra bakan düzeyinde yapılan ilk ziyaret olduğu bildirildi. 

THY’ye ait bir uçakla Tel Aviv’den saat 09.30’da İstanbul’a gelen İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz’i Yeşilköy Havalimanı’nda İsrailli yetkililer tarafından karşıladı.

İsrail Enerji Bakanı Steinitz’in Kongrede, “ Doğu Akdeniz’de Yeni Bir Manzara” başlıklı oturumun açılış konuşmasını yapacağı bildirildi. Bu arada Yuval Steinitz’in Türk mevkidaşı Berat Albayrak ile iki ülke arasındaki enerji işbirliği konusunu görüşmek üzere bir araya gelecekleri belirtildi.Edinilen bilgiye göre ayrıca Steinitz’in Albayrak ile görüşmesinin ardından bir basın toplantısı düzenleyecekleri ifade edildi.

2010'DAN SONRA İLK KEZ...

Türkiye İsrail ilişkilerindeki normalleşmenin bir sonucu olan bu ziyaretin iki ülke arasında altı yıl aradan sonra bakan düzeyinde yapılan ilk ziyaret olacağına dikkat çekildi. İsrail ile 2010 yılında yaşanan Mavi Marmara krizinin ardından, ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik Temmuz sonunda anlaşma imzalanmıştı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, iki ülke arasındaki ilişkileri görüşmek için İstanbul'da bir araya geldi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, söz konusu görüşme, normalleşmeye ilişkin ikili ilişkilerin başlamasının ardından gerçekleşen iki ülke arasındaki bakan düzeyinde ilk resmi toplantı oldu.

İlişkilerin normalleşmesinin, bakanlarca memnuniyetle karşılandığı belirtilen açıklamada, "Bakanlar, her iki ülke insanlarının yararına ilişkilerin somut hale getirilmesine olan bağlılıklarını ifade etmişlerdir. Bakanlar başta enerji sektörü potansiyeli olmak üzere ekonomik iş birliğinin merkezi konumunun önemini vurgulamıştır." ifadelerine yer verildi.

İsrail'den Türkiye'ye doğalgaz ihracatı fırsatlarının detaylıca görüşüldüğü belirtilen açıklamada şöyle denildi:

"Bakanlar doğalgaz ihracatı konusu üzerine diyalog kurmayı kararlaştırmışlardır. Her iki bakan Doğu Akdeniz havzasında huzur ve refahı tesis etmede enerji sektörünün rolüne vurgu yaparak görüşlerini açıklamışlardır. Taraflar, Gazze ve Cenin’de kurulacak elektrik santrallerini içerecek şekilde, Filistinlilere elektrik temin etmenin çeşitli yollarını ele almışlardır. Görüşmeleri marjında, Sayın Bakanlar Steinitz ve Albayrak bölgesel konuları da ele almışlardır."

"İsrail'den Türkiye'ye bir doğalgaz boru hattı inşası konuşuldu"

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz de yaptığı açıklamada birçok insanın bölgede barış ve istikrar ile Türkiye- İsrail arasında ekonomi ve diğer alanlarda iş birliği görmeyi istediğini ifade etti. 

Bakan Albayrak ile yaptıkları ikili görüşmenin çok iyi geçtiğini kaydeden Steinitz, enerji konularını ele aldıklarını, İsrail'den Türkiye'ye bir doğalgaz boru hattı inşasının konuşulduğunu ve bu hat üzerinden doğalgazın Avrupa'ya gidebileceğinin değerlendirildiğini anlattı. 

Steinitz, ülkesinin Kudüs ve Mısır'a da doğalgaz ihraç etmeyi düşündüğünü belirterek, şöyle konuştu:

"Türkiye seçeneği çok önemli. Bu yüzden bu konuyla ilgili iki hükümet arasında özel bir diyalog kanalı açmaya karar verdik. Böylelikle, bu opsiyonun mümkün olup olmadığını ve fizibilitesini görüşeceğiz. İsrail, şimdiye kadar 900 milyar metreküp doğalgaz keşfetti. Gelecek ay ekonomik sularımızı araştırmaya açacağız. Burada 2,2 trilyon metreküp daha rezerv olduğunu tahmin ediyoruz. Böylece, birkaç yıl içinde toplamda 3 trilyon metreküp doğalgaza erişmiş olacağız. Bu miktar, İsrail'in kendi tüketiminden çok fazla olduğu için bunu ihraç etmeyi planlıyoruz. Bu doğalgazın da Avrupa'ya Türkiye üzerinden aktarılması bir seçenek. Gelecek aylarda bununla ilgili özel bir diyalog geliştireceğiz. Türk firmalarının da İsrail'de olduklarını görmekten memnunuz." 

Görüşmede, Türkiye'nin Gazze'ye insani yardım ve elektrik sağlamaya ilişkin çabalarını da ele aldıklarını aktaran Steinitz, "Bu konuda güvenliğimizi ön planda tutuyoruz tabi ki, ama Türkiye'nin bu çalışmalarını da memnuniyetle karşılıyoruz. Bu konuda elimizden gelenin en iyisini yapacağız. Bu görüşme, normalleşme sürecinin ekonomik sonuçlarının da ortaya çıkmaya başladığı, Türkiye-İsrail ilişkilerinde çok önemli bir nokta oldu ve devamı da gelecek." dedi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın açıklamasında, "Bakan Albayrak ve İsrailli mevkidaşı Steinitz, İsrail’den Türkiye’ye doğalgaz ihracatı fırsatlarını detaylıca görüşmüş ve bu konu üzerine diyalog kurmayı kararlaştırmışlardır." ifadeleri kullanıldı.

 

Konuyla ilgili benzer haberler:

Mavi Marmara davasında ''Türkiye-İsrail anlaşması'' kararı

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/mavi-marmara-davasinda-turkiye-israil-anlasmasi-karari_410428

Mavi Marmara karikatürleri

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/foto-galeri/mavi-marmara-karikaturleri_375309

Mavi Marmara yakınlarının bütün tepkilerine rağmen...

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/dunya/mavi-marmara-yakinlarinin-butun-tepkilerine-ragmen_407471

Mavi Marmara yakınları anlaşmaya tepkili

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/mavi-marmara-yakinlari-anlasmaya-tepkili_407280

İsrail'in Gazze'ye uyguladığı pek çok maddenin giriş yasagı sürüyor

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/dunya/israil-in-gazze-ye-uyguladigi-pek-cok-maddenin-giris-yasagi-suruyor_403595

Gazze’ye ambargo devam ediyor

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/dunya/gazze-ye-ambargo-devam-ediyor_403697

İsrail zulmü tam gaz

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/dunya/israil-zulmu-tam-gaz_402322

İsrail'le hangi cephede beraber savaşacağız?

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/israil-le-hangi-cephede-beraber-savasacagiz_402295

Şimon Peres, ilk kez Erdoğan'ın 'one minute' çıkışı hakkında konuştu

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/simon-peres-ilk-kez-erdogan-in-one-minute-cikisi-hakkinda-konustu_402589

Hayır, İsrail ne özür diledi ne de tazminat ödeyecek...

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/hayir-israil-ne-ozur-diledi-ne-de-tazminat-odeyecek_402477

U dönüşü dünyanın da gündeminde

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/dunya/u-donusu-dunyanin-da-gundeminde_402428

İsrail'e ‘dostuz’ demek siyasi bir dönekliktir

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/israil-e-dostuz-demek-siyasi-bir-donekliktir_393156

Türkiye, İsrail anlaşmasını imzaladı

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/turkiye-israil-anlasmasini-imzaladi_401955

Gazze, İsrail’in insafına terk edildi

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/gazze-israil-in-insafina-terk-edildi_401861

İHH'dan AKP'ye tepki: İsrail’le örtünen çıplak kalır

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/ihh-dan-akp-ye-tepki-israil-le-ortunen-ciplak-kalir_401935

Denizden Gazze ablukası sürecek

http://www.yeniasya.com.tr/dunya/denizden-gazze-ablukasi-surecek_401853

İsrail anlaşmasına şehit eşinden tepki

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/israil-anlasmasina-sehit-esinden-tepki_401854

İsrail gazetesi: Türkiye Gazze’ye ablukanın kaldırılması şartından vazgeçti

http://www.yeniasya.com.tr/dunya/israil-gazetesi-turkiye-gazze-ye-ablukanin-kaldirilmasi-sartindan-vazgecti_401843

İHH: İsrail'le yapılan anlaşma, Gazze ablukasının resmen tanınması demek

İHH, Türkiye ile İsrail arasında bugün varılması beklenen anlaşma hakkında bir bildiri yayınladı. Kurumun sosyal medya hesabı üzerinden yayınlanan bildiride, anlaşmaya niçin karşı çıkılması gerektiği detaylıca vurgulandı.

İslâmi Analiz'de yer alan habere göre; Türkiye'nin Siyonist rejim ile giriştiği anlaşma sürecinin 2010 yılında Gazze ablukasını kırmak üzere gerçekleştirilen Mavi Marmara girişiminin hedeflerinden çok uzak olduğu zira anlaşma maddelerinde anlaşmanın ablukanın yumuşatılmasına yönelik değil; resmi olarak tanınmasına dönük hususlar olduğu ifade edildi. İHH tarafından yayınlanan bildiri şu şekilde: 

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/ihh-israil-le-yapilan-anlasma-gazze-ablukasinin-resmen-taninmasi-demek_401844

DHA

Okunma Sayısı: 2675
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • abuzer HIçKIRIR

    13.10.2016 19:06:11

    eyyyy israi... (ya pardon, MAVi MARMARA ) banami sordunda gi.........,,,, vesaire vesaire. kiminle yönetiliyormusuz geç anladik,,,

  • Kim doğru

    13.10.2016 14:54:24

    :) Türkiye israil dostluğu sanırım :)

  • CESUR ADAM

    13.10.2016 13:16:58

    AKP yahudi,teröristlere,siyonist katliamcılara DOST olmayı marifet sayacağına İSLAM DÜNYASINDA neden olduğu fitnelerin ve tarumar ettiği kardeşliğin tesisi için çalışmalıdır. Hoş benim bu arzum ve isteğim EŞYANIN TABİATINA TERS bir taleptir.AKP den müslüman milletimiz ne yazık ki aileyi tahrip edenlere,islamiyete hakaret edenlere karşı FİİLİ İCRAT bekliyor.Ahlaksız dizilere,fuhşiyat yayan tv.lere DESTEĞİ VERMESİN ve samimiyetini göstersin.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı