"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

AYM'nin kararına saygı duymuyorum

28 Şubat 2016, Pazar 12:29
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin 'hak ihlali' kararıyla tahliye edilen Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkında konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fildişi Sahili ziyareti öncesinde Yeşilköy Havalimanı’nda gazetecilerin sorularını cevapladı. Can Dündar ve Erdem Gül’ün Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla tahliye edilmesi hakkındaki soruya cevap verdi:

"Bu olayın ifade özgürlüğüyle uzaktan yakından alakası yoktur. Bu bir casusluk davasıdır. Bazı gerçekleri çok açık net görmeliyiz. Bana göre medyanın sınırsız özgürlüğü olamaz, dünyanın hiçbir yerinde de yoktur. Bu haberlerde bu ülkenin şu anki cumhurbaşkanına saldırı vardır.

Ben Anayasa Mahkemesi’nin kararına sadece sessiz kalırım. Kabul etmek durumunda da değilim. Karara uymuyorum, saygı da duymuyorum. Bu bir beraat değil, tahliye kararıdır. Onlarla ilgili mahkeme kararında direnebilirdi. O zaman Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar boşa çıkacak, ya da tahliye edilen kişiler AİHM’e gidecekti."

"Yanlış yaptık herhalde"

Bizim 13-14 yıllık iktidarlarımız medyanın fikir ve düşünce özgürlüğü bakımından en ideal duruma ulaştığı dönemdir. Bizim dönemimiz cezaevlerinin gazetecilerle doldurulduğu dönem değildir. Bu dönemler bizden önceki dönemlerdir. Bizim iktidarımızda bunlar cezaevlerinden çıkmıştır, bizim yaptığımız yasal düzenlemelerle çıktılar. Yanlış yaptık herhalde. İfade ve düşünce özgürlüğünün sonuna kadar yanındayım. Ama ifade ve düşünce özgürlüğü maskesi altında saldırmaya değilim. Bu bir casusluktur. İstihbarat örgütleri herhangi bir savcının müdahale edebileceği bir örgüt değildir. İstihbaratın sınırsız yetkileri vardır. Olmazsa zaten ayakta duramaz. Bayırbucak Türkmenlerine silah gönderiliyor, sen müdahale edeceksin, yatıracaksın yere, düşmanları yakalıyormuş gibi yere yatıracaksın, düşünün o yargı makamı o süreci resmedenleri tahliye edecek. Kusura bakmayın, ben onların kadar yanında olamıyorum. İnandığım doğruların arkasındayım.

Anayasa Mahkemesi, 92 gündür tutuklu olan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün, "kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının ihlâl edildiğine" 25 Şubat'ta karar vermişti. Kararın ardından iki gazeteci Silivri Cezaevi'nden tahliye edildi.

Tutuksuz yargılanacaklar

İki gazeteci, "MİT tırları" soruşturması kapsamında İstanbul Nöbetçi 7. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından 26 Kasım 2015'te tutuklanarak Silivri Cezaevi'ne gönderilmişti. Mahkeme tutuklama gerekçelerini şu şekilde sıralamıştı: "Silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme", "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etme" ve "Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama."

Dündar ve Gül, bu suçlamalarla tutuksuz yargılanmaya devam edecek. Haklarında bir kez ağırlaştırılmış müebbet, bir kez müebbet ve 30 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

'Bunlar milletten korkuyor'

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın yeni anayasa ve başkanlık sistemi için ayrı iki referandum yapılabileceği yönündeki açıklaması hakkında da konuştu:

“Bunun kararını parlamento verecektir. Referandum için 330 reye ihtiyaç var. Şu anda gördüğümüz kadarıyla yeni anayasa çalışması sıkıntıya uğramış vaziyette. Bu komisyon iş görür ya da görmez; tek başına iktidar partisi dahi kendisi önergesini hazırlar, parlamentoya sunar, parlamento da tavrını ortaya koyar. 330’u yakalarsa millete gidilir. Atatürkçüyseniz millete gidelim. ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletin.’ Bunlar milletten dahi korkuyorlar. Onun için bunlar kolay kolay millete gidemez.”

Kasım 2015 seçimlerinin ardından AKP Meclis’te 317 sandalyeye sahip.

Okunma Sayısı: 2121
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • HÜSEYİN İLHAN

    29.2.2016 06:49:39

    ANAYASAYI TANIMIYORUM,ANAYASA MAHKAMESİ KARARINI TANIMIYOR VE SAYGI DUYMUYORUM PARDOOON SİZ HANGİ ÜLKEDE C.BAŞKANISINIZ. PATAGONYA DAMII,YOKSA HAYALİSTANDAMI. BİRİ ÇİMDİKLESİNDE TÜRKİYE C.BAŞKANI OLDUĞUNU HATIRLATSIN AMA ŞEDİT ÇİMDİK ATMASI ŞART.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı