"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Çavuşoğlu: İran'ın, mezhepçi politikalarından vazgeçsin

31 Ocak 2016, Pazar 22:25
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Al-Cubayir ile başkent Riyad’da ortaklaşa düzenlediği basın toplantısında, İran'ın Suriye'deki mezhepçi politikalarından vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Suudi Arabistan ziyaretine katılan Çavuşoğlu, bugün Suudi Dışişleri Bakanı Adil Al-Cubayir ile bir araya geldi. Riyad’da Dışişleri Bakanlığı’nda bir araya gelen iki bakan, basın toplantısı düzenledi. Adil Al-Cubayir basın toplantısının açılış konuşmasında, Başbakan Davutoğlu’nun Suudi Arabistan ziyareti sırasında bugün Kral Selman bin Abdülaziz el-Suud ile Savunma Bakanı İkinci Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüştüğünü söyledi. Görüşmelerde iki ülke yetkillerinin birçok konuyu ele aldığını belirten Al-Cubayir, amacın iki ülke arasındaki stratejik işbirliğinin geliştirtilmesi olduğuna dikkat çekti.

Suudi Dışişleri Bakanı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesi sırasında Suriye, Irak, Yemen, Filistin, İran’ın bölgeye müdahalesi ve terör konularını ele aldığını belirtti.

Bölgesel konuları da ele aldıklarını dile getiren Çavuşoğlu, “Özellikle Suriye’yi, İran’ın bölgedeki rolünü değerlendirdik. Biz mezhepçiliğe karşıyız, bunun çok tehlikeli olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla İran’ın bölgedeki mezhepçi politikalarından vazgeçmesi gerektiğini kendilerine de söylüyoruz, her platformda da dile getiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Cenevre’de başlayacak olan müzakere sürecine Suudi Arabistan’la birlikte tam destek verdiklerini belirten Çavuşoğlu, muhalefetin bu görüşmelere katılmasından dolayı Suudi Arabistan’ın ve Adil Al-Cubayir’in diplomasi çabalarını desteklediklerini ve bundan dolayı kendilerine teşekkür ettiğini söyledi.

ÇAVUŞOĞLU, RUS UÇAĞI HEM RUSÇA HEM İNGİLİZCE UYARILARA RAĞMEN İHLAL ETTİ

Rusya savaş uçağının Türk hava sahasını ihlali sorusuna Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Rus uçağı iki gün önce hava sahamızı bir kere daha ihlal etti uyarılarımıza rağmen. Hem İngilizce hem Rusça uyarılara rağmen ihlal etti. Bu sadece bizim tesbitimiz değil, İspanya’daki NATO merkezinin de tesbitidir.” şeklinde cevap verdi.

Rusya’nın bu tür hareketlerden vazgeçmesini temenni ettiğini belirten Çavuşoğlu, Rusya’nın Suriye’deki istikrar ve siyasi dönüşüm için daha olumlu bir tavır sergilemesi gerektiğine vurgu yaptı.

Çavuşoğlu sözlerine şöyle devam etti: "Biz Rusya’yı sadece bir komşu olarak görmüyoruz, önemli bir ortak olarak görüyoruz. İlişkilerimizi de normalleştirmek istiyoruz. Ama bu tek taraflı atılacak adımlarla bunu gerçekleşmesi mümkün değil. Rusya’nın da aynı anlayışla hareket etmesi gerekiyor."

AL-CUBAYİR: TÜRKİYE TOPRAKLARINI SAVUNMASINDA HAKLI

Aynı konuyla ilgili Suudi Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin münasip gördüğü üsluplarla topraklarını savunmasının haklılığını teyid ettiklerini belirtti. Al-Cubayir Suriye konusunda ise Türkiye ile Suudi Arabistan’ın Suriye muhalefetine destek için birlikte çalıştığını ifade etti.

Mısır ile Türkiye’nin bakış açıları arasında bir yakınlaşma olup olmadığı sorusuna Çavuşoğlu, Mısır’ın Türkiye, İslam dünyası ve ortadoğu için önemli bir ülke olduğunu, Mısır halkının kardeş olduğunu belirtti.

Çavuşoğlu, “Mısır’daki son siyasi gelişmeler, Mısır’ın ekonomik kalkınmasını ve siyasi istikrarını tehlikeye atmıştır. Türkiye olarak biz bu konuda çok açık bir şekilde eleştiri yaptık. Ama bugüne kadar Mısır’a karşı herhangi bir karar da almadık, herhangi bir Mısır’a karşı olumsuz bir adım da atmadık. Dolayısıyla inşallah Mısır, tüm bu sorunlarını iç sorunlarını barışçı bir şekilde çözer ve bizde bu süreci destekleriz.”

Okunma Sayısı: 1310
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı