"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Demirtaş: Pansumanla düzelecek bir paket değil

03 Mart 2015, Salı 20:03
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, iç güvenlik paketini değerlendirerek, "Demokratik çerçevede Avrupa İnsan Hakları sözleşmesini esas alarak o kriterleri benimseyerek çalışma yürütelim, genel kurula getirelim. Ama onun dışında pansumanla düzelecek bir paket değil." dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ankara Demokratik Alevi Derneğindeki törene katıldı. Törende konuşan Demirtaş, bu tür derneklerin, sivil toplum örgütlerinin güçlendikçe Türkiye’de ayrımcı politikaların ortadan kalkabileceğine inandıklarını söyledi. Demirtaş, hiçbir siyasi partinin, siyasi liderin bütün ezilenleri kurtaramayacağını ifade ederek, "Böyle bir şey yalandır, hayaldir. Aleviler bunu çok iyi biliyor. O nedenle öz gücünüzle örgütlenmelisiniz. Diğer ezilen kimliklerle, inançlarla, işçiyle, emekçiyle, kadınla, gençlerle yan yana özgürlük ve demokrasi mücadelesi yürütmelisiniz. Zaten bunu önemli ölçüde başardığınız için alevi toplumu olarak Türkiye’de görünür hale geldiniz. Bu Türkiye demokrasisi açısından büyük bir kazançtır." diye konuştu. 

Birleşik Haziran Hareketi’nden yapılan açıklamayı değerlendiren Demirtaş, şöyle devam etti: "Haziran Hareketi önemli bir muhalefet dinamiğidir. Siyaseten seçim döneminde yan yana durmamak tabi ki kendi kararları, saygı duyarız. Ama mücadele birliğinden kopmamak lazım. Hem seçim öncesi hem seçim sonrası dayanışmacı bir ruhla Türkiye’de değişimden dönüşümden yeni bir yaşamdan yana, ilericilikten yana devrimciler, aleviler, kürtler, emekçiler bir arada olabilmelidir. Haziran Hareketinin bu hareketi şüphesiz ki ayrı düştüğümüz anlamına da gelmez. Biz hiçbir gerilim, karşıtlık yaşanmadan bütün bu çalışmalarımızı sürdürmek istiyoruz. Barajı aşacağız bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Bizim ittifak önerilerimiz sırf barajı açmaya yönelik ittifak önerileri değil. Bizler stratejik bir birliği, bir arada durma ruhunu geliştirmeye çalışıyoruz. Daha çok bu yönüyle önemsiyoruz ittifak politikamızı. Biz her hâlükârda biz barajı aştığımızda HDP Türkiye’nin bütün ezilenlerine büyük bir zafer armağan etmiş olacak. Herkesin bu çorbada tuzu olsun istiyoruz. İttifak önerilerimizin temelinde yatan neden buydu."

"NEYİNE GÜVENELİM BUNLARIN?"

Cumartesi günü yapılan ortak açıklama yapılırken, Öcalan’ın çağrısı okunurken Sırrı Süreyya Önder cümleye askeri müştereğin sağlanacağı ilkeler diye başladı. Askeri müştereğin sağlanacağı ilkeler derken açıklanan on maddeyi mi anlayacağız? sorusunun sorulmasının üzerine Demirtaş, “Tam da onu kastetti. O okuduğu on madde. O on maddede askeri bir uzlaşma mutabakat sağlanması için müzakerenin yürümesi, başlaması lazım dedi. İzleme heyeti, sekreterya, İmralı’da Öcalan’ın yerlerinin değiştirilmesi gibi birçok başlık tartışılıyor. Bu başlıklarda gelen son nokta nedir? sorusuna Demirtaş, ”Hiçbir değişiklik yok, olduğu gibi duruyor. Ben hükümete güvenmediğimi, barış, demokrasi ve özgürlüğü getireceğine inanmadığımı söylediğimde, hükümet cephesi öfkeleniyor. Neyine güvenelim bunların? Tam olarak hangi adımları attılar da, inandırıcı oldular da biz güven duymadık. Biz mahcup edecek ne yaptılar? Ben merak ediyorum, 2 yıldır tartışılıyor, tutuklular değişecek yerine başkaları gidecekti, sekreterya oluşacaktı, gözlemci heyeti oluşacaktı. 2 yıldır bunlar tartışılıyor. Müzakere bile başlamadı. Seçime 3 ay kala, parlamentonun çalışması bir ay sonra bitecek, kapanacak. Topluma özgürlük ve demokrasi getiriyorum şeklinde bir umut vermenin bir anlamı yok. Ben PKK silah bırakabilir, buna inanıyorum. Bunun gerçekleşmesi gerektiğini parti olarak da kişi olarak da savunuyorum. Mutlaka şiddetin dışına çıkmalıdır bu tartışmalar. Şiddet devre dışı kalmalıdır. Bu konuda hiçbir tereddüdümüz yok. Ama AKP’nin özgürlük ve demokrasi getireceğine inanmıyoruz. Bu mudur hükümeti çıldırtan? Buysa söylemeye devam edeceğiz. İmralı’da da hiçbir fiziki değişiklik yoktur. Arkadaşlarımız İmralı Adası’na gitmeden yeni bir gelişme var mı anlamamız mümkün değil. Ziyaretin bir an önce olmasını istiyoruz, mümkünse yarın olsun." değerlendirmesinde bulundu.

"PANSUMANLA DÜZELECEK BİR PAKET DEĞİL"

İç Güvenlik Paketi ile de değerlendirmelerde bulunan Demirtaş, "Biz paketin geri çekilmesini arzuluyoruz. Tümden komisyona geri çekilsin İç Güvenlik Paketi. Dört grup oturalım, paketi yeniden çalışalım, ihtiyaçları belirleyelim. Demokratik çerçevede Avrupa İnsan Hakları sözleşmesini esas alarak o kriterleri benimseyerek çalışma yürütelim, genel kurula getirelim. Ama onun dışında pansumanla düzelecek bir paket değil. Komisyona geri çekilmeden de bizim destek sunmamız bu haliyle muhalefetimizi gevşetmemiz düşünülemez." diye konuştu.

Demirtaş, "HDP daha güçlü gelemezse Meclis'e PKK’nın silah bırakma süreci sıkıntıya uğrar mı?" sorusuna, "Cümleyi niye tersten okuyorsunuz ki? Ben tam olarak HDP gelecek dedim. Gelirse demedim, geleceğiz ve başaracağız dedim." ifadelerini kullandı.

Okunma Sayısı: 1036
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı