"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Demirtaş: Söylemde bile ayrımcılık var: Siz, biz

18 Mart 2015, Çarşamba 10:26
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "İşte diyor ya 'Neyiniz eksik daha, sizin neyiniz eksik.' Söylemde bile ayrımcılık var. Siz, biz. Bize yani Türk olmayanlara 'siz' diyor. Oysa biz bu ülkenin hep birlikte sahipleriyiz. Ana vatanımızda yaşayan halklarız. Sen bu ülkenin temel halklarına, kültürlerine nasıl "siz" diye hitap edersin. Hangi kimlikle bunu yapıyorsun. Hangi egemen anlayışla" diye konuştu.

Demirtaş, HDP Genel Merkezi'nde, partisinin Karadeniz il örgütlerinin toplantısındaki konuşmasında, kriz algısı, siyasetteki güvensizlik ve insanların geleceğine dair kaygılarının herkeste bir arayış ve bekleyiş oluşturduğunu söyledi.

AKP'nin yıllardır bu arayışı ve insanların umutlarını sömürdüğünü, partizanlık, yandaşlık ve rantçılıkla kendine yonttuğunu savunan Demirtaş, "Oysa 2002 yılında iktidara geldiklerinde değişim, dönüşüm, demokrasi, özgürlük ve barış beklentisini karşılamış olsalardı eminim ki Türkiye için en büyük işi yapmış olacaklardı. Oysa onlar kendilerine verilen bu desteği çarçur ettiler. Kişisel rant alanları, yeni sermaye grupları, yeni zengin sınıfları meydana getirdiler. Kendi etraflarında kendileri gibi düşünmeyenleri düşman olarak kabul eden yeni bir elit grup oluşturdular" dedi. 

Halkın buna zaten alışık olduğunu, ülkenin geçmişten bu yana benzer bir statükonun zulmü altında ezildiğini ifade eden Demirtaş, AKPi'nin bu durumu değiştirmediğini sadece zulmün rengini değiştirdiğini iddia etti.

AKP etrafında iktidardan nimetlenenlerin, hiçbir yurttaşı kardeş olarak görmediğini, aksine kendilerinden farklı düşünenlere düşman gözüyle baktığını savunan Demirtaş, şöyle devam etti:

"AKP'yi desteklememek vatan hainliğidir duygusunu kamuoyuna pompalıyorlar. AKP'ye oy vermeyenler, AKP'yi eleştirenler düşmandır hukukunu toplumun vicdanlarında yerleştirmeye çalışıyorlar. Her yerde muazzam bir ayrımcılığı, her yerde inanılmaz bir kutuplaşmayı, gerilimi dayatıyorlar. Bu topraklarda binlerce yıldır birbiriyle şu ya da bu düzeyde ilişkisini koparmamış gruplar bile AKP'nin bu ayrımcı politikaları nedeniyle bir birine neredeyse düşman haline geldi. Bizim bunu çözmemiz lazım. Halk bizden bunun çözümün bekliyor. Bir siyasi parti mensubu olmak, ona oy vermek, partizanı olmak düşmanlık, ayrımcılık nedeni değildir, olamaz. Biz böyle yaklaşmıyoruz."

-"Kardeşlik söylemi sadece dillerinde"

İnsanların siyasi kimlikleriyle doğmadığını, her insanın nefes almaya başladığı andan itibaren insanlık onur ve haysiyetini hak ettiğini belirten Demirtaş, "AKP, MHP, CHP ya da başka bir partiye oy veriyor diye kimse bizim düşmanımız değil, olamaz. Tam da AKP'nin yapmak istediği bu" dedi.

AKPnin mezhep üzerinden de insanlar arasında ayrım yaptığını savunan Demirtaş, şöyle devam etti:

"Kardeşlik söylemi sadece dillerindedir. İşte diyor ya 'Neyiniz eksik daha, sizin neyiniz eksik.' Söylemde bile ayrımcılık var. Siz, biz. Bize yani Türk olmayanlara 'siz' diyor. Oysa biz bu ülkenin hep birlikte sahipleriyiz. Ana vatanımızda yaşayan halklarız. sen bu ülkenin temel halklarına, kültürlerine nasıl 'siz' diye hitap edersin. Hangi kimlikle bunu yapıyorsun. Hangi egemen anlayışla. Ülkeyi kendi malları, mülkleri gibi görüyorlar. Biz ülkenin sahibiyiz diyorlar, sizin daha neyiniz eksik. Biz de maraba, köleyiz ya. Ben söyleyeyim, çok şükür hiçbir eksiğimiz yok. Çok şükür ki senden yana hiçbir beklentimiz yok. Senden fazlamız var, eksiğimiz yok. Çok şükür. Vicdan olarak senden daha fazlamız var. İnsani değerlere bağlılık olarak senden daha fazlamız var, eksiğimiz yok. Çok şükür. Bu ülkenin, bu toprakların ezilen hiçbir kimliğinin senden eksiği yok doğru. Senin fazlan var. Nedir senin fazlan. Mesela paraların bizden fazla. Para sayma makineleriniz bizden fazla. Malınız, mülkünüz, lüks yaşantınız bizden fazla. Neyiniz eksik diyorsun ya, bunlar sende fazla ama bizde de ihtiyaç değil."

"Senden beklentimiz yok"

Hiçbir beklenti içinde olmadıklarını, Kürt sorununu toplumun her kesimiyle el ele vererek kendilerinin çözeceğini ifade eden Demirtaş, "Biz Çerkez ile Gürcü ile Boşnak ile Arap ile Ermen ile Türk ile Türkmen ile el ele vereceğiz. Kürt sorununu böyle çözeceğiz. Bu ülkenin birliği beraberliği içinde. Kardeşçe, adil, eşit bir yaşam inşa ederek çözeceğiz. Senden hiçbir beklentimiz yok" dedi.

"Sen bu ülkenin kimliklerinin, inançlarının, sorunlarını çözmedin, çözemezsin" diye konuşan Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sen sadece sorunu büyüttün. Sen bu ülkenin işçisinin köylüsünün çiftçisinin sorununu çözmedin çözemezsin. Geldiğin günden bu yana sadece sorunu büyüttün derinleştirdin." 

AA

Okunma Sayısı: 1448
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı