"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

'Rusya çok değerli bir komşu ve önemli bir ortak'

14 Nisan 2015, Salı 18:24
TBMM Başkanı Çiçek, Rusya'nın Türkiye için "çok değerli bir komşu ve çok önemli bir ortak olduğunu" belirterek, iki ülke ilişkilerinin son senelerde çok dinamik bir kimlik kazandığını söyledi.

TBMM Başkanı Çiçek, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Rusya'nın başkenti Moskova'da Rusya Parlamentosu'nun üst kanadı Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko ile görüştü. 

Moskova'daki Federasyon Konseyi binasında yapılan görüşmede konuşan Çiçek, Rusya-Türkiye ilişkilerini daha ileri noktalara götürmeye, derinleştirmeye ve çeşitlendirmeye hazır olduklarını ifade etti. 

Çiçek, Türkiye-Rusya ilişkilerinin son senelerde çok dinamik bir kimlik kazandığını belirterek, "Şunun iyi bilinmesini arzu ederiz. Rusya bizim için çok değerli bir komşu ve çok önemli bir ortaktır. Türkiye-Rusya ilişkileri, sadece iki taraf açısından değil bölgesel ve küresel ilişkiler bakımından da önem katsayısı çok yüksek olan ilişkilerdir" dedi. 

Duma Başkanı Sergey Narışkin ile görüşmesinde iki ülke ilişkileri bakımından önemli konuları ele aldıklarını aktaran Çiçek, "Bu ilişkileri üst düzeyli işbirliği olarak mütalaa ediyoruz. Bununla ilgili bir konseyin mevcudiyeti bunu zaten ifade ediyor. Bundan sonraki Üst Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısı da Rusya'da yapılacak" ifadelerini kullandı.  

Rusya'ya uygulanan yaptırımlar -

TBMM Başkanı Çiçek, Türkiye'nin Rusya ile ilişkilerine verdiği öneme değinerek şunları söyledi;

"Ukrayna’daki gelişmeler nedeniyle bazı ülkeler Rusya’ya ambargo uygulama yoluna gittiler ama Türkiye bu karara katılmadı, Rusya ile ilişkilere verdiği önemden dolayı kendi pozisyonunu değiştirmedi. Avrupa Konseyi’nde Rusya'nın oy hakkının askıya alınmasıyla ilgili kararda da Türk tarafı kendi pozisyonunu değiştirmedi, bunun yapıcı bir hamle olmadığını düşünerek bu karara katılmadı. Dolayısıyla biz Rusya-Türkiye ilişkilerinde zafiyete sebep verecek, ilişkileri sıkıntıya sokacak politikalardan ve davranışlardan kaçındık. Bunun karşılığı olarak dostlarımızdan da aynı tavrı bekliyoruz." 

 "Rusya, Türkiye ile ilişkilerin gelişmesini istiyor" -

Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Matviyenko ise Türk-Rus ilişkilerinin son yıllardaki dinamizminden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Rus toplumu, siyasi ve sivil toplum katmanları Türk-Rus ilişkilerinin derinleşmesini istiyor" dedi. 

Matviyenko, Rusya'ya uygulanan yaptırımlar ve Avrupa Parlamentosu'ndaki oy hakkının askıya alınmasıyla ilgili kararlarda "bağımsız ve dengeli" politikasından ötürü Türkiye'ye teşekkür etti. 

TBMM Başkanı Çiçek, Moskova temasları çerçevesinde Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma Başkanı Sergey Narışkin'le görüşmüştü. Çiçek ve beraberindeki heyet Kızıl Meydan'ı ziyaret ederek, İkinci Dünya Savaşı'nda hayatını kaybedenlerin anısına dikilen "Sonsuz Ateş" anıtına çelek bırakmıştı. 

Çiçek'in Moskova programı çeşitli temaslarla yarın da devam edecek.

AA

Etiketler: tbmm, cemil çiçek, rusya
Okunma Sayısı: 1193
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı