"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Seçim reklamlarında Türk bayrağı ve dinî ibareler kullanılamayacak

26 Nisan 2015, Pazar 10:50
Siyasi parti ve adayların reklamlarında Türkçe’nin yanısıra farklı dil ve lehçeler de kullanılabilecek. Adaylar ve siyasi partiler, verecekleri siyasi reklamlarda Türk bayrağı ve dini ibareler kullanamayacak.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), ulusal iradenin sağlıklı ve serbest biçimde oluşabilmesi için radyo ve televizyon yayınlarında uygulanması gereken kuralları belirledi. YSK Başkanlığı’nın, 19 Nisan 2015 günü yaptığı toplantıda alınan kararlara göre; kamuoyunu etkileyip, yönlendirebilmeleri nedeniyle radyo ve televizyon yayınlarının, seçim döneminde daha ayrıntılı ve özenle uygulanması gereken usul ve esaslara tabi tutulan medya hizmet sağlayıcıları 10 Mart 2015 tarihinden oy verme gününden önceki 24 saate kadar (5 Haziran) olan sürede siyasi reklam yayınlayabilecek. Siyasi parti ve adayların siyasi reklamlarında Türkçe’nin yanısıra farklı dil ve lehçeler de kullanılabilecek.

Adaylar ve siyasi partiler, verecekleri siyasi reklamlarda Türk bayrağı ve dini ibareler kullanamayacak. Madya hizmet sağlayıcıları görevlerini yerine getirirken demokratik toplum düzeni gereklerine uygun bir seçim yapılabilmesi için siyasi parti ve adaylara siyasi reklam tahsisi yaparken tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine uygun hizmet sunacak.

REKLAM YAYINI İÇİN KURA ÇEKİLECEK

Siyasi reklam yayınlarının, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 8. maddesi ile Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nin 5 ve 7. maddelerinde yer alan yayın ilkelerine uygun olması gerekiyor. Aynı reklam kuşağında, birden çok seçime katılan siyasi parti ve adayın siyasi reklam yayınlanmasını istemesi halinde; istekliler arasında kura çekilerek o reklam kuşağında yayınlanacak siyasi reklamların tespit edilmesi, yayın dışında kalan veya kalanlara ise istek halinde bir sonraki reklam kuşağında yayınlanması için öncelik verilecek.

RTÜK, İZLEYECEK VE RAPOR HAZIRLAYACAK

Reklamlardan ayrı olarak siyasi reklam kuşağı düzenlenemeyecek. Yayınlanacak reklamların ücretleri siyasi partilere ve adaylara göre değişkenlik gösteremeyecek. Medya hizmet sağlayıcıları tarafından yayınlanacak siyasi reklamlar, YSK kararları doğrultusunda Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından izlenecek, denetlenecek ve değerlendirmesi yapılacak.

RTÜK, ulusal düzeyde yayın yapan bütün özel radyo ve televizyonları ayrım gözetmeden izleyerek, siyasi reklam yayın ilkelerine aykırılık tespiti halinde rapor düzenleyip, seçim dönemi içerisinde değerlendirilerek, her haftanın perşembe günü saat 17.00’ye kadar YSK Başkanlığı'na sunacak. 

Yerel düzeyde yayın yapan radyo ve televizyon kanallarının, siyasi reklam yayın ilkelerine aykırılığının tespiti halinde ise RTÜK tarafından düzenlenecek olan raporları, yayın kuruluşu merkezinin bulunduğu yer ilçe seçim kurulu başkanlığına bekletilmeden gönderilecek. 

Okunma Sayısı: 1897
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı