"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Tanrıkulu: Alevilere inanç temelli ayrımcılık uygulandı

03 Aralık 2014, Çarşamba 12:44
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) cemevleri ile ilgili verdiği kararı, "AİHM’in ülkeleri ayrımcılık üzerinden mahkum etmesinin ne kadar istisnai bir durum olduğu göz önüne alındığında, oy birliğiyle alınan bu kararın ağırlığı daha iyi anlaşılacaktır" şeklinde değerlendirdi.

Tanrıkulu, AİHM’in cemevleriyle ilgili verdiği karara ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin, "Alevilere inanç temelli, ayrımcılık uygulamaktan" mahkum edildiğini savundu.

"AK Parti döneminde, Türkiye’nin çeşitli insan hakları ihlalleri nedeniyle AİHM tarafından mahkum edilmesini alışageldik bir durum" olarak niteleyen Tanrıkulu, bu seferki mahkumiyetin gerekçesi itibariyle öncekilerden farklı olduğunu ve Türkiye adına büyük bir skandala işaret ettiğini belirtti. 

Tanrıkulu, AİHM'in, cemevlerinin ibadethane olarak görülmemesi nedeniyle açılan bu davada, Türkiye’yi yalnızca "inanç özgürlüğü"nü güvence altına alan 9. maddenin ihlalinden değil, aynı zamanda "ayrımcılık yasağını" öngören 14. maddeden de mahkum ettiğini ifade ederek, "AİHM’in ülkeleri ayrımcılık üzerinden mahkum etmesinin ne kadar istisnai bir durum olduğu göz önüne alındığında, oy birliğiyle alınan bu kararın ağırlığı daha iyi anlaşılacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti hükümetinin ipe un sermeyi, bahane üretmeyi, sorunun etrafından dolaşmayı, tarihsel acılar üzerinden demagoji yaparak topu taca atmayı bırakması gerektiğini belirten Tanrıkulu, "CHP’nin Mecliste bekleyen teklifini kabul ederek, Alevilerin eşit yurttaşlık haklarını yasalaştırmalıdır. Şayet bu yapılmaz, Alevilere bizzat hükümet eliyle uygulanan ayrımcılık devam ettirilirse ve bu ayrımcılığı sürdürenler tarih önünde mahkum olacaklardır. Zira hangi algı yönetim mekanizmasını kullanırsanız kullanın, Aleviler eşit vatandaşlıktan azına razı olmayacaklardır" görüşünü savundu.(AA)

Okunma Sayısı: 1334
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı