"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

''Yakılıyor, peşkeş çekilecek'' yazıları hakkında açıklama

02 Ağustos 2017, Çarşamba 14:28
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, helikopterle İzmir’de orman yangınlarında zarar gören ve yeniden ağaçlandırılan alanlar ile yangına hassas noktalarda incelemelerde bulundu.

Eroğlu, sadece üç günde 147 yangın çıktığını hatırlatarak, 2017’de bin 132 yangın çıktığını ve 6 bin 220 hektarın yandığını söyledi. Eroğlu, yanan alanların peşkeş çekileceği iddialarını hatırlatarak, “Doğru değil. Yanan alanların bir metrekaresi dahi başka maksatla verilmiyor. Bir yıl içerisinde ağaçlandırılıyor dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İzmir’de orman yangınlarından zarar gören ve yeniden ağaçlandırılan alanlar ile yangına hassas noktalarda incelemelerde bulundu. Bakan Eroğlu, yangında zarar gören Menderes-Gümüldür, Meryem Ana, Bayındır, Manisa Karakoca ve Yıldızlar Mahallesi'nde helikopterle inceleme yaptı. Bakan Eroğlu, daha sonra Ataköy Orman Yangınlarına İlk Müdahale Binası’nda 2017 yılı orman yangınlarını değerlendirmek üzere de basın toplantısı düzenledi. Bakan Eroğlu, helikopterle binanın bulunduğu alana iniş yaptı. Toplantıda; İzmir Valisi Erol Ayyıldız, AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, AK Parti İzmir Milletvekilleri Atilla Kaya ve Necip Kalkan, Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu ve Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez ile İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal da hazır bulundu.

"YAKILIYOR, PEŞKEŞ ÇEKİLECEK YAZILARI DOĞRU DEĞİL"

Toplantıda ilk olarak İzmir’e yapılan ve planlanan yatırımları anlatan Bakan Eroğlu, AK Parti Hükümeti döneminde orman teşkilatını çok daha kapsamlı hale getirdiklerini belirtti. Ormanlık alanların arttığına, son 13 yılda 1.5 milyon hektar artış yaşandığına dikkat çeken Bakan Eroğlu, “Sadece alan artmıyor. ormanlara bakıyoruz. Ağaç servetimizi yüzde 30 artırdık. Ne yazık ki yangınların yüzde 87’si insanlardan kaynaklanıyor. Bu bizi çok üzüyor. Yanan alanlardan bir metrekare dahi başka maksatla vermedik. Bir yıl zarfında yanan alan ağaçlandırılacak. Yakmak suretiyle para elde etmeye çalışanların da önüne geçilmiş oldu. 'Yakılıyor, peşkeş çekilecek' yazıları doğru değil" diye konuştu. 2017’de bin 132 yangın çıktığını, örtü yangını 994 hektar, tepe yangını 5 bin 226 hektar olmak üzere 6 bin 220 hektarın yandığının bilgisini veren Bakan Eroğlu, orman yangınlarının yanında kırsal alan yangınlarına da müdahale edildiğini söyledi. Bakan Eroğlu, üç günde 147 yangın çıktığını, 60’ının orman, 87’sinin zirai yangın çıktığını hatırlattı.

“BİR KİŞİ BİLE TAHLİYE EDİLMEDİ"

İzmir Bayındır’daki yangına 18 dakikada müdahale edildiğini dile getiren Bakan Eroğlu, çevre köylerdeki vatandaşların tahliye edildiği iddiaları ile ilgili olarak da “Bayındır’da İki köyde tahliye söz konusu olmadı. Bir kişi bile tahliye edilmedi. Çünkü koruduk. Önce insanları koruyoruz. Köyleri, yerleşim yerlerini koruma altına alıyoruz. Müdahale planlarını buna göre yapıyoruz. Gerekli tedbirler alındı ve köyler boşaltılmadı" dedi. Riskli bölgelerin 3 gün önceden tahmin edildiğini ve acil müdahale ekiplerinin konuşlandırıldığını söyleyen Bakan Eroğlu, Akdeniz ülkeleri arasında yangınla mücadelede en başarılı olan ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, 40 dakika olan yangına müdahale zamanını ortalama 15 dakikaya indirdiklerini kaydetti.

YANGINLA MÜCADELE EYLEM PLANLARI

2017 yılı orman yangınlarıyla mücadele eylem planları hazırlandığını belirten Bakan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Her ilin yangınla mücadele eylem planı her yıl hazırlanıyor. 11 bin 778 yangın işçisi, 500 yangın uzmanı, 2 bin 500 teknik eleman, 5 bin memur bulunuyor. 19 bin 778 personel orman yangınlarında görev almaktadır." Bin 10 arazöz, 281 su tankeri, 559 ilk müdahale aracı ve 186 dozerin 2017 yılı kara araçları arasında yer aldığını ifade eden Bakan Eroğlu, hava araçları arasında ise 5 adet amfibik uçak, 24 adet su atar helikopter ve 6 adet de idari helikopter bulunduğunu ifade etti.

24 SAAT GÖZLENİYOR

Son 14 yılda orman köylerine de 3 bin 706 adet su tankeri dağıtıldığını söyleyen Eroğlu, “Bin 75 ilk müdahale ekibi ile ülke genelinde orman yangınlarıyla mücadele ediyoruz. 559 ilk müdahale aracımız yangınlara kısa sürede müdahale etmek için orman içlerinde riskli bölgelerde konuşlandırılmaktadır. Orman yangınlarının tespiti ve müdahale ekiplerine en kısa sürede bildirilmesi için ormanlar 776 adet kuleden 24 saat gözetlenmektedir. 8 adet de otomatik yangın gözetleme sistemi hizmete alınmıştır. 24 helikoptere yerleştirdiğimiz kameralarla orman yangınlarını canlı olarak izliyoruz. Orman yangınları, Yangın Yönetim Sistemi ile Ankara Yangın Harekat Merkezi’nden yönetiliyor" dedi.

TOPLANTI SIRASINDA DOĞANBEY'DE YANGIN ÇIKTI

Bakan Eroğlu, basın toplantısı yapıldığı sırada Seferihisar Doğanbey'de yangın çıktığını ancak ekiplerin kısa sürede yangına müdahalede bulunarak soğutma çalışmalarına başladığını belirtti. Yangına müdahalede, 13 arazöz ve iki helikopterin kullanıldığı öğrenildi. Toplantı sonunda ormanların korunmasına sundukları katkılardan dolayı muhtarlara teşekkür belgeleri takdim edildi.

DHA

Etiketler: veysel eroğlu
Okunma Sayısı: 2624
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı