"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yüreklere su serpti! 1 Kasım'dan sonra çok istikrarlı bir dönem başladı

05 Mart 2016, Cumartesi 12:03
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye’de 1 Kasım seçimlerinden sonra, çok istikrarlı bir dönemin başladığını söyledi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere İran’ın başkenti Tahran’da bulunan Davutoğlu, İran Cumhurbaşkanı yardımcısı İshak Cahangiri ile ortak basın toplantısı düzenledi. İran’ın nükleer anlaşmayı imzalamasından sonra önünün açıldığını ve dünya ile entegre olmaya başladığını ifade eden Davutoğlu, Tahran’ın bu yeni döneminde en çok Türkiye’nin memnun olduğunu belirtti. “ Dostlar zor günde belli olur” diyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, İran’ın zor döneminde hep yanında olduklarını hatırlattı. Davutoğlu, Türkiye’de 1 Kasım seçimlerinden sonra, çok istikrarlı bir dönemin başladığını bu fırsatın değerlendirilmesi gerektiğini duyurdu. 

Ahmet Davutoğlu, İran’ın nükleer anlaşma sebebiyle dünya ekonomisine entegrasyonunun devam edeceğini dile getirdi. Başbakan, nükleer sorunun çözümünden sonra İran’ın yeni dönmede ekonomik olarak önünün açılacağını belirtti. Davutoğlu, iki ülke arasında 30 milyar dolar ticaret hacminin önündeki en büyük engelin de kalktığını beyan etti. Başbakan, heyetler arası ve baş başa görüşmelerde yeni dönemi daha iyi değerlendirmek için görüş alış verişinde bulunduklarını beyan etti. Davutoğlu, İran ile birlikte ekonomik havza oluşma konusunda önemli karalar aldıklarını dile getirdi. İran’ın Türkiye’nin Asya’ya açılan kapısı, Türkiye’nin de İran’ın Avrupa’ya açılan kapası olduğunu hatırlatan Davutoğlu, iki ülkenin bir birini tamamladığının altını çizdi. Ahmet Davutoğlu, İran’ın büyük bir enerji üreticisi, Türkiye’nin de hem büyük bir enerji tüketicisi hem de transit ülkesi olduğunu ifade etti. 

Bölgedeki kardeş kavgasının ortadan kalkması için İran ve Türkiye’nin önemli rol oynayabileceğini dile getiren Ahmet Davutoğlu, iki ülke arasında bazı konularda farklı görüş ayrılıkları olabileceğine işaret etti. Davutoğlu, Ankara ve Tahran’ın birlikte hareket etmesinin bölge için faydalı olacağını beyan etti. Davutoğlu, bölgenin kaderinin dış aktörelere bırakılmaması gerektiğinin altını çizdi. 

İran Cumhurbaşkanı yardımcısı Cahangiri ise iki ülke arasında turizm, enerji, ulaşım ve ekonomik alanlarda çok olumlu görüşmeler yaptıklarını ifade etti. Cahangiri, Türkiye ve İran arasında 30 milyar dolar ticaret hedefinin olduğunu hatırlatarak, bir ay içinde ekonomik çevrelerin bir araya geleceğini dile getirdi.

Kardeş kavgasını engellemek için ortak zeminde buluşmalıyız

Başbakan Davutoğlu, İran ile ilişkilerde farklı görüşler olsa da bölgedeki çatışmaların sona ermesi için ortak perspektif geliştirilmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, resmi ziyaret için gittiği İran'da, Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri'yle ortak basın toplantısında konuştu. 

Davutoğlu, "İran'la ikili ilişkilerdeki büyük potansiyeli değerlendirirsek, bölgemizde şu anda söz konusu olan istikrarsızlıkları, terör tehdidini ve kardeş kavgasını da engellemek üzere ortak bir zeminde buluşmamız kolaylaşır. Bölgemizdeki kardeş kavgasının sona ermesi, etnik ve mezhep çatışmalarının durması için Türkiye ve İran'ın ortak bazı perspektifler geliştirmesi büyük bir önem taşır" dedi.

Davutoğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: 

"Bazı konularda farklı görüşlere sahip olabiliriz ama tarihimizi ve coğrafyamızı değiştiremeyiz. Bu tarih, kadim bir komşuluk tarihidir. Coğrafyamız da birbirini tamamlayan coğrafyalardır ve gerek özel, baş başa görüşmemizde gerekse heyetlerarası görüşmede bu yeni dönemi nasıl şekillendireceğimiz konusunda önemli adımlar attık."

Okunma Sayısı: 2741
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • HÜSEYİN İLHAN

    6.3.2016 07:50:25

    ASRIN KOMEDYENİ VE BAŞROL OYUNCUSU MÜTHİŞ OYUN OYNUYOR HAH HAH HAAA SIFIRCI AHMET BİRADER,NASIL HİÇBİR KOMŞUMUZLA SORUN YOK DEĞİLMİ,KARGALAR DEİL İŞLEKLER GÜLÜYOR MİZAHINA iahi iahi iahh,

  • demokrat

    5.3.2016 22:06:55

    kıh...kıh...kıh...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı