"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Maişet için tabiî yol, sanattır, ziraattir, ticarettir

Risale-i Nur'dan
01 Ağustos 2022, Pazartesi
[......]

Suâl: “Nasıl?”

Cevap: Maişet için tarîk-ı tabiî ve meşru ve zîhayat, sanattır, ziraattir, ticarettir; gayr-i tabiî ise, memuriyet ve her nev’iyle emarettir. Bence emareti, ne nam ile olursa olsun, medar-ı maişet edenler bir nevi cerrar ve aceze ve seeledir; fakat hilebaz kısmında… Bence, memuriyete veya emarete giren, yalnız hamiyet ve hizmet için girmelidir. Yoksa, yalnız maişet ve menfaat için girse, bir nevi çingenelik eder. (HÂŞİYE)

İşte memuriyet filcümle ve askerlik bilcümle bizde olduğu için, servetimizi israf eline verip, neslimizi etrafa saçıp zayi ettik. Eğer öyle gitse idi, biz de elden giderdik. İşte onların asker olması, zarurete yakın bir maslahat-ı mürseledir. Hem de mecburuz. Mesalih-i mürsele ise, İmam-ı Mâlik mezhebinde bir illet-i şer’iye olabilir.

Suâl: “Şimdi Ermeniler kaymakam ve vali oluyorlar. Nasıl olur?”

Cevap: Saatçi ve makineci ve süpürgeci oldukları gibi. Zira, Meşrutiyet, hâkimiyet-i millettir; hükûmet hizmetkârdır. Meşrutiyet doğru olursa, kaymakam ve vali reis değiller, belki ücretli hizmetkârdırlar. Gayr-i müslim, reis olamaz, fakat hizmetkâr olur. Farz ediniz ki memuriyet bir nevi riyaset ve bir ağalıktır. Gayr-i müslimlerden üç bin adamı ağalığımıza, riyasetimize şerik ettiğimiz vakitte, millet-i İslâmiyeden aktâr-ı âlemde üç yüz bin adamın riyasetine yol açılıyor. Biri zayi edip, bini kazanan zarar etmez.

HÂŞİYE: Ey memurlar! Eski Said’in kırk beş sene evvel söylediği bu sözünden gücenmeyiniz.

Eski Said Dönemi Eserleri, Münazarat, s. 188

LÛ­GAT­ÇE:

aceze: âcizler, düşkünler, zayıflar.

bilcümle: tamamen.

cerrar: dilenci, para toplayan.

emaret: âmirlik, yöneticilik; memurluk.

filcümle: genellikle, bütünüyle.

illet-i şer’iye: dinî sebep.

maslahat-ı mürsele: Şeriatın açık hükmü olmayan bir meselesinin yetkili âlimlerce maksada ve duruma uygun tarzda çözülmesi.

medar-ı maişet: geçim kaynağı.

mesalih-i mürsele: bknz: maslahat-ı mürsele.

seele: dilenciler, dilenerek geçinenler.

tarîk-ı tabiî ve meşru ve zîhayat: yaratılışa ve Şeriata uygun, canlı yol.

Okunma Sayısı: 1944
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Cenk Çalık

    1.8.2022 12:45:47

    "Saatçi ve makineci ve süpürgeci oldukları gibi. Zira, Meşrutiyet, hâkimiyet-i millettir; hükûmet hizmetkârdır. Meşrutiyet doğru olursa, kaymakam ve vali reis değiller, belki ücretli hizmetkârdırlar." Gayri müslimlerin yüksek dereceli memur olabilmesini üstad iki yönden bakarak izah ediyor. İlki saatçi, makinecilik yaptıkları kadar doğal olduğunu nazara veriyor. İkinci ücretli hizmetkarlık hatırlatmasını yapıyor.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı