“‘Ya Ali! Yemeğe tuzla başla.’’ (Şir’atü’l İslâm)
‘’Yemeğe tuzla başlamak ve bitirmek yetmiş hastalığa şifadır.’’ (Riyadu’n Nasıhin.)
Yemeğe tuz ile başlamanın o kadar çok faydası var ki… Bunlardan bazıları şöyle sayabiliriz:
Yemeğe tuz ile başladığımız da sindirim sistemini uyarmış oluruz. Uyarılan sistemle yenilen gıdalar kolay hazmolur. Yani yerken tıkanma ve nefes almakta güçlük çekmeyi önler. Ayrıca vücuttaki elektrolit dengesini korur ve tansiyonu sürekli dengede tutar.
Bu söylediklerimize ek olarak bir de profesörlerin araştırmalarına bakalım.
“Yemeği tuz ile başlayıp bitirmenin faydası, tükürük guddelerinin daha fazla salgı yapması ve sindirim sisteminin daha iyi çalışması içindir. Ağızdaki karbonhidrat parçalanması da daha kolay olacaktır. Mide motilitesi artarak mide muhteviyatının mide sekresyonu ile daha iyi karışacaktır. Pankreas ve bağırsaklar üzerine de müsbet etkisi olacağı âşikârdır. Ağız ve diş sağlığı, ptiyalin maddesi ile böylece temin edilmiş olur. Tuz ağızda iyi bir antiseptik özelliği göstermektedir.” (Prof. Dr. Zeki Çıkman, Tıbbın Büyük Lideri Hz. Muhammed (asm) ve Tıbbın Özü, s. 28.)
Peki bir de Risale-i Nurun bakış açısından Hadis ve Sünnetlere göz atalım:
Hz. Muhammed (asm) kâinatın yaratılışının tılsım ve sırrının anahtarı; yaratılış bilmecesinin keşfedicisi; ezel ve ebed Sultanı olan Allah’ın tebliğcisi, elçisi; yüce ilimlerin kaynağı ve öğreticisidir.
(Muhakemat, s. 128)