"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Gerçek başarı nedir?

Sebahattin YAŞAR
22 Ağustos 2020, Cumartesi
Başarı kavramı, herkesin dünyasında farklıdır. Ne yapınca, neyi elde edince başarılı olunuyor, kişilere göre değişkendir.

Ehl-i dünya nazarında başarı kriterleri dünyevî iken, ehl-i iman nazarında uhrevidir. Dikkat çeken nokta, ehl-i iman nazarında kriterler biraz dünyevileşmiş görünüyor. Yani hem ehl-i dünya gibi dünyalık olsun, hem de ahreti de ihmal etmeyelim anlayışı, içinde pek çok çarpıklıklar ihtiva ediyor. Dünyevileşmiş ehl-i iman iyi bir görüntü vermiyor. Oysa dünya da ahiret de insan için Allah’ın kanunlarının mecraıdır.

Çağın hastalığı olan dünyevileşme önemli düzeyde her kesimi etkilemiş bulunuyor. Dünyevinin hayatında kazanılan para miktarı, makam, mevki, araba modeli, giyimde tercih edilen markalar hayat kalitesi olarak görülüyor. Oysa bunlar ahiret nokta-i nazarında çok da bir anlam ifade etmiyor. Toprağa konduktan sonra bu dünyevî algıların bir değeri kalmıyor.

Dünyevî ebeveyn, evlâdında değer unsuru olarak, yüksek puanlı okullarda okumak, nereden ve nasıl gelirse gelsin ciddî para kazanımları, uğruna ne verilirse verilsin elde edilen etkili ve yetkili makamlar başarı unsurları olarak sıralanıyor ve çocuklarında da bu tür unsurları değer olarak görüyor.

Bediüzzaman Said Nursî, ‘Ahirette seni kurtaracak bir eserin olmadığı takdirde fani dünyada bıraktığın eserlere de kıymet verme.’ diyor. Ve yine, ‘En bahtiyar odur ki, dünya için ahireti unutmasın, ahiretini dünyaya feda etmesin, hayat-ı ebediyesini hayat-ı dünyeviye için bozmasın, malâyani şeylerle ömrünü telef etmesin, kendini misafir telâkki edip misafirhane sahibinin emirlerine göre hareket etsin, selâmetle kabir kapısını açıp saadet-i ebediyeye girsin.’ (Mektubat) diyor.

Dünya ve ahiretin bir bütünün iki parçası olarak ele alınması önemlidir. Ebedî hayat dünyada kazanılmaktadır. Yani her hayata hak ettiği kadar değer verilmelidir. Ebedî hayatı faniye feda etmek pek akıllıca görünmüyor. Geçici bir şeye verilecek değer ile sonsuz bir şeye verilecek değer elbette farklı olacaktır.

Neye ne kadar değer atfedildiği, neyi ne kadar önemsediğimizle alâkalıdır.

Okunma Sayısı: 2249
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdullah Tunç

    22.8.2020 09:41:44

    Başarı veya muvaffakkiyet iş,eylem noktasında bir sonuç,bir neticedir. .Sonucu halk eden Allah'tır. Dünyevi ve uhrevi işler için durum aynıdır. Celalettin'i Herzemşah örneği önümüz de. Risalelerde muvaffakiyeti Allah'a veren çok cümleler var. Hem bir mü'mi nin öyle dünyevi büyük hedefleri ola maz. Çünkü dünyayı ne kadar kazan sa,Allah yolunda sarfetmek durumun dadır.O malı nefsine,hevesine, göre ku llanamaz. Ama şimdiki genel anlayış böyle değildir.Mala dayanmak,bununla rahat yaşmak ve helal dairede de olsa zevk-ü safasını sürmek, umumi bir an layış haline gelmiş. İşte dünyevileşme. Herkes az çok bu atmosferdedir. Yani ahiret ikinci plandadır.Halbu ki bu dün ya hizmet ve meşakkat yeridir.Ücret ve mükafat yeri değildir. Biz bu dünyanın fani zevklerine bağlı ve rahat yaşamak istiyorsak,kömürü, elmasa değiştiriyo ruz demektir.Bu mesele Kastamonu Lahikasında,İbrahim süresi,3. Ayetin izahında mükemmel işlenmiştir.

  • Mehmet

    22.8.2020 04:46:56

    Günümüzde Başarı=PARA algısı çok fazla.Hatta eğitim mi? Para mi anketi yapılsa Para açık ara önde gider.Dünya o denli sarmış ki her yanımızı...Allah ahireti unutmayanlardan eylesin cümlemizi.Asıl başarı 1 insanın imanına vesile olmaktır.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı