"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bayram namazı ne olacak?

Süleyman KÖSMENE
23 Mayıs 2020, Cumartesi 23:59
Mersin’den Muzaffer Durak: “Sosyal medyada bayram namazı tarifleri uçuşuyor. Ama daha sade tarif yapılabilir mi?”

Avustralya’dan Fatih Yargı: “Burada camide girişte ve içeride dezenfektan kullanıyoruz. Kapıları açık tutuyoruz, kimse elini değmiyor. Bu şekilde aynı anda 10 kişiye ibadet izin veriyorlar. Biz 10’ar 10’ar gruplara bölüp peşpeşe bayram namazı kılabilir miyiz?”

DUÂMIZI ARTTIRALIM   

Avustralya’nınki, takdir edilesi bir plânlamadır. Bayram namazı, sabah güneş doğduktan sonra, öğle öncesi kerahet vaktine kadar, peş peşe mesafeli gruplar halinde kılınabilir. Ve bu, aranan bilimsel bir çözümdür. Bizim çözümsüz yöneticilere duyurulur!

Ne diyelim, gâvur memlekette Müslüman’ca çözüm!

Tedbir almak şartıyla cami kapatmanın hiçbir bilimsel yanı yoktur. Bizde ya namaza güvenilmiyor, ya namaz kılana! Başka bir şey diyemiyorum!

İnsanları evlere kapatmanın neresi bilimsel Allah aşkına? Bu kadar insanın psikolojisi hiç mi düşünülmüyor? Teessüf ediyorum doğrusu! Söyleyecek söz bulamıyorum!

Yapacak tek şey: Duâmızı arttırmak! Tövbemizi arttırmak! Kendimize dönüşümüzü arttırmak! Kusurlarımıza itirafımızı arttırmak!

Esbab bilkülliye sukut etmişse, Hazret-i Yunus Aleyhisselâm’ın dediği gibi yakınmak: “La ilahe illa ente sübhaneke innî küntü mine’z-zalimin.” Allah’ım! Senden başka ilâh yok. Seni noksanlıklardan tenzih ederim. Ben nefsime zulmettim” deyip yakarmak!

BAYRAM NAMAZINA GELİNCE

Biz Türkiye olarak vakit namazı gibi evlerimizde kılacağız; belli oldu. Bayram namazı, Cuma namazı vacip olan kimselere Hanefilerde vacip, Hanbelîlerde farz-ı kifaye, Şafiî ve Malikîlerde sünnet-i müekkede olan bir namazdır.

Evimizin büyük küçük her üyesi cemaatimiz olabilir. Camilere çıkılamaması sebebiyle, evinde kadın-erkek-çoluk-çocuk, aile efradıyla cemaat olarak kılabilenler için bu hükümlerde ibadet yapılmış olur. Şafiîlerde tek başına da kılınabilir. Şafiî olmayan birisi de Şafiilere ittibaen tek başına kılabilir.

Kılamayanlar için günah yoktur.

Bayram namazı iki rek’âtli bir namazdır. Ezan ve ikamet okunmaz.

“Niyet ettim Allah rızası için Ramazan (fıtır) Bayramı namazını kılmaya” diye niyet edilir:

Diğer iki rek’âtlı namazlardan tek farkı, her rek’âtında 3’er defa tekbir alınmasıdır. Bu tekbirler vaciptir. Bu tekbirlerin ilk üçü birinci rek’âtte sübhaneke okunduktan sonra Fatiha Sûresi okunmadan alınır, diğer üçü de ikinci rekâtte zamm-ı sûre okunduktan sonra rükûa gitmeden önce alınır.

Bu tarif Hanefilere göredir. Diğer mezheplerde olanlardan bilmeyenler, Hanefilere göre kılabilirler.

BAYRAM NAMAZININ KILINIŞI

Evden bir erkek imam olur, namazı kıldırır. İmamlıktan çekinmemek lâzımdır. Namaz sûrelerini düzgünce okuyan imam olabilir.

Her namazda olduğu gibi iftitah tekbiriyle namaza başlanır. Sübhaneke okunduktan sonra imam sesli olarak, cemaat de içinden, Allahu ekber der, eller kulak yumuşağına kadar beraberce kaldırılır ve salıverilir. İkinci olarak tekrar imam sesli, cemaat içinden Allahu ekber denilerek eller kulak yumuşağına kadar kaldırılır ve salıverilir. Üçüncü olarak tekrar imam sesli, cemaat içinden Allahu ekber diyerek eller kulak yumuşağına kadar kaldırılır ve ardından eller bağlanır. İmam içinden euzü besmele çekerek, Fatiha ve Zamm-ı Sûreyi sesli okur, cemaat okumaz, dinler.

Rükûa gidilir, secde yapılır.

İkinci rek’âtte imam hemen Fatiha Sûresi ile bir zamm-ı sûre okur. Ardından aynen birinci rek’âtte olduğu gibi, üç tekbir aldırır. Ardından, dördüncü bir tekbirle rükûa gidilir. Secde yapılır, oturulur, tahıyyat ve salli-barik okunur, selâm verilir ve namazdan çıkılır.

Namazdan sonra beraberce üç defa teşrik tekbiri getirilir. Yani, “Allahu Ekber, Allahu Ekber, Lâ İlâhe İllallahü Vallahu Ekber, Allahu Ekber velillâhi’l-hamd.” denir.

Bundan sonra imam hutbe için ayağa kalkar, ayakta hutbe duâları yerine Fatiha Sûresi’ni okur. Ardından Risale-i Nur’dan bir ders yapar.

Bundan sonra imam oturur, ellerini açar ve duâ eder.

DUÂ

Allah’ım! Azabından rahmetine, gazabından şefkatine, adaletinden merhametine, celâlinden cemâline, Senden Sana sığınıyoruz. Kusurumuz çoktur. Bizi affet! Bizi mağfiret et! Musîbet-i diniyeden bizi muhafaza eyle! Âmin

Okunma Sayısı: 6124
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ekrem Başcı

    24.5.2020 05:29:38

    Allah razı olsun, bayram namazında iş başa düştü.. hayırlı bayramlar..

  • Muhsin Özçelik

    24.5.2020 00:50:20

    Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi hocalarımız ''Cuma ve Bayram namazları merasim namazlarıdır. Bir şartıda idarenin izninin olmasıdır. Yani umumi izin olması lazımdır. Salgın sebebiyle devlet idaresi cuma ve bayram namazına izin vermemiştir. Umumi izin şartı yoktur. Dolayısıyla evde cuma namazı kılmadığımız gibi bayram namazı da kılmak gerekmediğini, İsteyenİN bayram namazı vaktinde duha-kuşluk namazı kılabileceğini'' belirtmetedirler.

  • Hüseyin İlhan

    22.5.2020 17:47:54

    4Gün yasak,3 gün serbest uygulaması sonucu çarşı-pazarda sosyal mesafenin hak getire ve virusun bulaşma riskinin nedenli yüksek olduğunu bilim adamları açıkladılar.İdare buna rağmen bu tarz karantinayı uygulamaya devam etti. CUMA Namazları haricinde camilerdeki yoğunluk imam,müezzin,kayyım ve cemaatten gönüllülerce düzenin sağlanmasıyla pekalada kılınabilirdi. Fakat basındaki bir haber beni üzdü.VEFA Grubunda çalışanların % 50 den fazlası din görevlileri imiş.Yahu bu görevlilerin vazifasimi yoksa onlar milletin dinine hizmeti siyasetçinin ihtiyaç duymadığı andamı merak ediliyor doğrusu.

  • Mustafa KAHRAMAN

    22.5.2020 14:57:58

    S.a. Süleyman bey Cuma namazına vacip demişsiniz yanlış.Cuma namazı farzdır.Ayrıca tehlike daha atlatılmamışsa farz olan Cumalar kılınmadıysa vacip olan bayram namazı da kılınmayabilir.Her ne kadar saflar arası ayarlanıp zaman aralıklarına da bölseniz de bulaşma riski var.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı