"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Online derste âdâb-ı muâşeret

Süleyman KÖSMENE
17 Haziran 2021, Perşembe
Mersin/Tarsus’tan Ozan Kaya: “Online Ders’in Âdâb-ı Muâşeret’i nasıl olmalıdır?”

Bütün Dünyaya Yetişen Ses

Süre giden ve bir türlü bitmeyen pandemiyle birlikte Risale-i Nur camiası yeni bir kapıdan dersler yapmaya başladı. Yüz yüze derslerin yapılamadığı günlerde, her ne kadar yüz yüze derslerin tadını ve feyzini vermiyorsa da, uzaktan yüz yüze dersler yapılıyor. Ve bu sistem de aslında, uzakları yakın ediyor. Dünyanın en uzak köşesindeki birisi bir linkle senin mahallinde yapılan bir dersi izleme fırsatına kavuşuyor. Hem sıla-i rahim yapıyor, hem dersi izliyor. 

Böylece daha geniş kitleler Risale-i Nur dersleriyle tanışmış, Risale-i Nur dersinin dairesi genişlemiş oluyor. Risale-i Nur’un sesi en uzak memleketlerden duyulur hale gelmiş oluyor. 

Böylece Bediüzzaman’ın sesi bütün dünyaya yetişmiş oluyor. Hani Mektubat’ta diyordu ya: “Sesim yetişse bütün küre-i arza bağırarak derim ki: Sözler güzeldirler, hakikattirler. Fakat benim değildirler; Kur’ân-ı Kerîm’in hakaikından telemmu’ etmiş şuâlardır.” 1

Belki de böyle on-line sistemlere dönülmesi, Bediüzzaman’ın duâsına verilmiş bir kaderî cevap olmasın!       

Küre-i Arzdaki Gençlere

Hani, Kuleönlü Sarıbıçak Mustafa Hulûsi mektubunda diyordu ya: “Eğer sesim erişseydi olanca kuvvetimle bağırarak, küre-i arzdaki gençlere diyecektim: “Risaleleri ciddî okumak ve yazmak, yirmi sene medresede okumaktan fâiktir ve daha menfaatlidir.” Medresede okumaktaki maksat, evvelâ kendini kurtarıp, saniyen ümmet-i Muhammed’i (asm) kurtarmaya çalışmak değil mi? Risaletü’n-Nur ve Mektubatü’n-Nur, yirmi senelik medrese ilmini veriyor itikadındayım.” 2 

 Nurcular inşallah pandemi dönemi on-line dersleriyle veya on-line yayınlarıyla bu sesi kısmen yakalamışlardır. İnternet dünyası koca dünyayı bir evin içine, hatta cebinize ve hiç de pahalı olmadan sığdırmıştır. Bu kapıdan giren Risale-i Nurlar inşallah milyonları tenvir etme imkânı buluyor. Zaten internet ile milyonlara ulaşan dinsiz yayınlar karşısında, Risale-i Nurlar’ın da milyonlara ulaşması gerekiyordu, hakkı idi ve vazifesi idi.

Öyleyse bu ses, Üstadımızın sesidir. Bu ses, Kuleönülü Sarıbıçak Mustafa Hulusi’nin sesidir. Cenab-ı Hak bu sesi, bu günün Nur Talebesine ikram ve ihsan etti. Bu, Risale-i Nur’un bir kerametidir. Nur Talebelerinin ihlâsına bir ikramdır. İmam-ı Ali Efendimiz’in mu’cizevâri kerametiyle ve Hazret-i Gavs-ı Âzam’ın (ks) o harika keramet-i gaybiyesiyle iltifatlarıdır, sırtımızda zahîr oluşlarıdır ve hizmetlerimizi alkışlayışlarıdır. 3       

On-Line Sistem Kuralları

On-line sistemlerde ders yapmanın ve derse katılmanın elbette adap ve erkânı vardır. Başlıcalarını şöyle sıralayalım:

- Her ne kadar kendi evimizden katılıyorsak da, linki tıkladığınız anda bulunduğumuz oda bütün dünyaya açılan global bir özelliğe sahip oluveriyor. Ve aynı zamanda etkileşimli bir sistem olması sebebiyle, görüntü ve ses alma ve neşretme özelliğine sahiptir. Evimiz ve odamız ise en özel ve en mahrem alanlarımızdır. Bu sebeple oda içi ses ve görüntülerimiz kontrolümüzde bulunmalı, kontrol dışına taşmamasına dikkat etmeliyiz. 

- Sistemler açıldığında genelde görüntü ve sese kapalı olarak açılıyorlar. Biz eğer istersek ses ve görüntü açabiliyoruz. Bununla beraber, sistemi açtığımızda ses ve görüntü kontrolü yapmalı, eğer ihtiyaç duymuyorsak ses ve görüntüyü kapalı konumda bulundurmayı unutmamalıyız. Bu aynı zamanda ev içi ses ve görüntülerin ders veya konferans ortamına düşmemesi için önemlidir.   

- Katılımcılar tıpkı yüz yüze konferansta olduğu gibi, sunum esnasında sessizliği sağlamalı; soru veya sohbet bölümüne kadar, yani seslerin serbest bırakıldığı zamana kadar sesi açmamaya özen göstermelidirler. Sesin kapalı olduğundan emin olmalıdırlar. Eğer sistem teknik olarak taşıyorsa, kendi videosunu açmakta sakınca yoktur. 

- On-line üzerinden ders yapan hanımların, ev ortamlarımıza düşen ses ve görüntüleri ile ilgili mahremiyet tedbirlerini almaktan, biz kendimiz sorumluyuz.  

Dipnotlar:      

1- Mektubat, s. 437. 2- Barla Lâhikası, s. 175.

3- Lem’alar, s. 277.  

Okunma Sayısı: 2252
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • İbrahim Cihangir

    18.6.2021 10:13:56

    Muhterem Süleyman Bey kardeşim, Çok önemli bir konuyu dillendirdiniz. Allah razı olsun. Ben bazı ilaveler de yapmak isterim. Online ders akşamı vicahi derse gidiyormuş gibi traş olup en temiz kıyafetlerimizi giyinip dişimizi fırçalayıp katılmalıyız. Odamız çevremizi tanzim etmeliyiz. Ses ve görüntüyü kapattığımız gibi, Ders bitince sohbet faslında her kardeşimize konuşma fırsatı tanımalıyız. Yapay bir özgürağırlık oluşturup tüm zamanı bir veya bir kaç kişi kullanmamalı. Hatta güncel bazı haberler sahih delillerle bilenler duyurmalı. DERS BİTİNCE DERSANEDEN EVE DÖNÜYOR GİBİ MUTLU BİR RUH HALİ OLMALI. Tüm kardeşlere selamlar.

  • Neslinur

    17.6.2021 11:42:37

    Muhterem Süleyman ağabey, rabbim razı olsun sizlerden. Online dersleri dinlerken çok dahatsız edici manzaralarla karşılaşıyorduk. Çocuk sesleri, hanım sesleri..teknik sıkıntılar tolere edilebiliyor. Ayrıyeten görüntü kirliliği palaspandıras kıyafetler. Müminler olarak, kişiler kıyafetleriyle karşılanır, düşünceleriyle uğurlanırlar prensibini hayatımızın her safhasına taşımalıyız. Yazınız için teşekkür ederiz. Hürmetlerimle

  • cemal özkaya

    17.6.2021 11:16:27

    dikkat çekilmesi gereken önemli bir mevzuydu. uyku ve ev halleri çok yakışmayan görüntüler oluşturuyor. ben sohbet mevzusunun dışındaki karşılıklı konuşmalarında çok hoş olmadığını belirtmek istiyorum.

  • Oğuz Yiğiter

    17.6.2021 09:12:42

    Allah razı olsun Hocam. Gecikmeli de olsa, çok önemli bir ihtiyacı dile getirdiniz. Bilhassa, merhum Zübeyr Ağabey'in derslerdeki ciddiyet, edeb ve tazimini hatıra getiren bu hatırlatmalar; özellikle ders okuyan ve kamerası açık halde ders dinleyen kardeşler açısından daha bir önem arz ediyor. Bulunduğumuz odanın tertip ve düzeni, aydınlatması, ders sesinin dışında harici seslerin ders ortamına girmemesi, kılık kıyafetimiz, hatta tıraşımız bile çok önemli. Yüz yüze derslerdeki ciddiyet ve hürmet hali aynen ses ve görüntü olarak, dünya dershanesine yansımalı. Tebrikler, dualar...

  • Halil İbrahim Karahan

    17.6.2021 03:23:14

    Allah razı olsun abi, kuralların hatırlatılması güzel, Tebrikler

  • Ozan Kaya

    17.6.2021 00:09:59

    Süleyman Ağabey Öncelikle Allah razı olsun, teşekkür ederim. O kadar güzel pencerelerden bakıp cevap yazmışsınız ki; harika, binler maşaAllah. Tebrik ve teşekkür ederim. Yüreğinize sağlık. Allah’a emanet olunuz.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı