"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Osmaniye'deki 'kırmızı bal'ın sırrı çözüldü

22 Ocak 2016, Cuma 14:31
Osmaniye'de amatör bir bal üreticisinin kovanından çıkan balın kırmızı renk almasında Arap sümbülü bitkisi polenlerinin etkili olduğu belirtildi.

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Botanik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Menderes Çenet, kırmızı bal üzerinde mikroskop incelemesi yapıldığını ayrıca örnek balın su ve alkolle santrifüj edildiğini belirtti. Çenet, balda yer alan polenlerden yörede yetişen Arap sümbülü olarak bilinen Muscariarmeniacum çiçeğinin poleninin balın renginin değişmesine yol açtığını söyledi.

Rengi ve tadı sıra dışı olan balın, yapılan incelemeler sonucu arılar tarafından üretildiğinin kesinleştiğine işaret eden Çenet, şöyle dedi:

"Oldukça zengin çeşitte bitkiden alınmış polenler içerisinde özellikle iki tanesi kırmızı renkliydi ve bir tanesi çok koyu kırmızıydı. Bu polenin, Arap sümbülü olarak bilinen Muscariarmeniacum ile daha açık kırmızı renkteki poleninin yörede üçgül olarak bilinen Trifolium türünden geldiği görüldü. Ancak, üçgül polenleri normal balda kırmızı renkte görünmez. Bu yüzden üçgül poleninin kırmızı renkle ilgili olacağını sanmıyorum. Ayrıca bal örneğini su ve alkolle santrifüj ederek yıkadık, sonuçta polenlerin kırmızı renginin açıldığını gördük." 

"İlk defa karşılaştım"

Üniversitede polen üzerine çalıştığını ve akademik hayatında bu renkte bir bala ilk defa rastladığını anlatan Çenet, "Balın üzerinde daha detaylı çalışma yapılabilir. Her polenin boyanma hassasiyetleri farklıdır. Kimi polenler koyu kimi ise açık boyanır. Eğer polen balı kırmızı renge boyadıysa, bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte açmaya başlayan Arap sümbülü bitkisinin taze örneklerinin preparatları hazırlanarak orijinal renginin kırmızılık derecesini araştırmak istiyoruz. Örnek bal üzerinde detaylı araştırmalarımız devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.

Ve Rabbin bal arısına vahyetti ki...

Kahvaltı sofralarının en gözde tatlarından birtanesi ve yaratılış harikası balın sofraya gelişi de içinde hikmetli mucizeler barındırıyor.

Sanatlı ve hikmetli yaratılışın sayısız hikmetlerinden biri olarak San'at-ı İlahi tarafından gönderilen mucizevi balın verdiği lezzetin yanı sıra bünyesine derc edilen yararları da biliniyor ama onun sofraya gelme hikâyesi tam olarak bilinmiyor.

http://www.yeniasya.com.tr/foto-galeri/ve-rabbin-bal-arisina-vahyetti-ki_354087

AA

Okunma Sayısı: 1537
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı