"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hayatın şifresi: İktisat ve istikamet

Abdil YILDIRIM
29 Haziran 2021, Salı
İslâma göre iktisat, Cenab-ı Hakk’ın insana verdiği sayısız nimetleri, veriliş amacı doğrultusunda kullanması ve nimetler üzerinde tasarruf ederken, haddi aşmaması, vasatta kalmasıdır. Kâinatın yaratılışında da tam bir iktisat vardır. Her zerre olması gereken yerde ve olması gereken miktarda yaratılmıştır.

Bu iki kelime içinde, hayatın önemli şifrelerinin derc edilmiş olduğunu düşünüyorum. İktisat da, istikamet de, İslâmiyetin önemle üzerinde durduğu hususlardır. 

Kur’ân-ı Kerîm, (tabirde hata olmasın) insanlığın kullanma kılavuzudur. Nasıl ki bir firma, ürettiği bir malın en verimli ve amaca uygun bir şekilde kullanılması için yanında bir de kullanma kılavuzu verir. O kılavuza uygun şekilde kullanıldığı takdirde o üründen gerektiği gibi faydalanmak mümkün olur. Cenab-ı Hak da, Resulü Ekrem (asm) vasıtasıyla Kur’ân’ı göndermiş, orada insanın nasıl yaşarsa hem dünya, hem de ahiret saadetine erişebileceğini bildirmiştir. 

“Yaşayan Kur’ân” olan Resul-ü Ekrem, (asm) Kur’ân hükümlerini kendi hayatına yansıtarak insanlara ders vermiştir. Müslümanların rehberi, “Sünnet-i Seniyye” dediğimiz O’nun (asm) hayat tarzıdır. O’nun (asm) hayat tarzı ise, tam bir iktisat ve istikamet timsalidir.

İslâma göre iktisat, Cenab-ı Hakk’ın insana verdiği sayısız nimetleri, veriliş amacı doğrultusunda kullanması ve nimetler üzerinde tasarruf ederken, haddi aşmaması, vasatta kalmasıdır. Yemede, içmede, giyimde ve her türlü ihtiyaçların karşılanmasında, esas olan dengeli ve vasat olan bir hayat tarzını tercih etmektir. İslâm litaratüründe buna “muktesit meslek” denilir. Sahabe efendilerimizin hayatı, bu muktesit meslek tarzının en güzel örnekleri ile doludur. 

Müslümanların ibadetleri de yine muktesit meslek üzerine bina edilmiştir. Namaz kılarken ömür sermayesini en iktisatlı bir şekilde kullanmış oluyoruz. Burada da tam iktisattan söz edebiliriz. Namazını zamanında ihlâs üzerine kılan bir insan, fuzulî meşguliyetlerle zamanını israf etmez. Her anını Allah’ın rızasını kazanmak için kullanmaya gayret eder.

Kâinatın yaratılışında da tam bir iktisat vardır. Her zerre olması gereken yerde ve olması gereken miktarda yaratılmıştır. Bizim dar aklımızla, gördüğümüz bir çok canlıların yaratılmasının hikmetini bilemediğimiz için, “bunlar olmasa sanki ne olurdu, dünyanın neyi eksik kalırdı” diye düşünebiliriz. Halbuki, Allah’ın yarattığı hiçbir varlık, manasız değildir. Deniz dibindeki tek hücreli canlının dahi, kâinatta ve canlılar âleminde bir yeri vardır. “Cenab-ı Allah abes iş yapmaz.” Merkez Efendi’nin dediği gibi, “her şey merkezinde” yaratılmıştır. 

Kendi vücudumuza bir bakalım. Hangi organımızı gereksiz görebiliriz? Veya hangi organımızın yerini beğenmeyip, “şu organımız şurada değil de burada olsa daha iyi olurdu” diyebiliriz. Demek ki, bedenimizde de her organımız iktisat içinde yaratılmış, hiçbir hücremiz israf edilmemiştir.

Başlığımızdaki ikinci kelime olan istikamet ise, “doğruluk, dürüstlük, adalet, itidal, itaat, sadâkat ve dürüstçe yaşama” gibi anlamları ihtiva eder. Sahâbeden birinin Hz. Peygamber’den (asm) kendisine, başka bir öğüde ihtiyacı kalmayacak değerde bir öğütte bulunmasını istemesi üzerine Resûl-i Ekrem ona, “Allah’a iman ettim de, sonra da dosdoğru ol!” demiştir. (Müsned, III, 413; IV, 385) Bu hadisteki istikamet kelimesinin öncelikle tevhid inancında kararlılığı ifade ettiği belirtilmektedir. Nitekim Taberî’nin zikrettiği bir rivayette Resûlullah (asm) “Rabbimiz Allah’tır” diyerek iman eden insanların önemli bir bölümünün daha sonra küfre döndüğünü söylemiş, ardından da şöyle demiştir: “Her kim imanla ölürse işte o istikamet sahibi olanlardandır.”

Müslümanın istikameti, sırat-ı müstakim üzerinde olmaktır. Günde beş vakit namazın her rekâtında okuduğumuz Fatiha Sûresi’nde, “İhdinessiratel müstakim,” derken, “Bizi doğru yola, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet” diye duâ ederiz. Demek ki, sırat-ı müstakim üzerinde, dosdoğru olmak, en çok muhtaç olduğumuz bir nimet ki, günde en az kırk defa bu şekilde, Cenab-ı Hakk’ın kelâmı ile duâ ediyoruz.,

Rabbim cümlemize iktisat ve istikamet üzerine yaşamayı nasip etsin.

Okunma Sayısı: 2851
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Cenk Çalık

    29.6.2021 15:25:22

    Mesleğimizin muktesit olarak tanımlanması ve zerreden galaksilere kadar iktisat düsturunun yaşanması ibretli bir tablo sunar. Demek mevcudat içinde oyunu sadece biz bozuyoruz. O halde Risale-i Nur'da tarif edilen fabrika ayarlarına dönmemiz gerekiyor. İstikamet mevzusu özellikle günümüzde çok ehemmiyetli. Yıllarca istikamette olan bir kısım abilerin 40-50-60 yıl sonra aynı çizgiyi sürdürememesi bizleri teyakkuza sevk etmeli. Bir an için bile "ben oldum!" dememeli. İstifadeye medar yazınız için teşekkür ederim. Allah razı olsun Abdil abi. Baki selamlar.

  • Halil İbrahim Karahan

    29.6.2021 03:01:21

    Allah razı olsun

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı