"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Anayasasız yargı paketi

Ahmet BATTAL
02 Ekim 2019, Çarşamba
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk gündemi yargı paketi olacakmış. Güzel.

Ama eksik. Zira sadece kanun düzenlemesi ile yargı reformu paketi olmaz. Paketin içine Anayasa düzlemindeki bazı hususları da koymak ve değişiklikleri de mümkün olduğunca geniş bir mutabakatla yapmak lâzım. 

Hazırladığı alternatif yargı reformu paketine anayasa değişikliği teklifi de ilâve etmek suretiyle bu konuda CHP ön almış görünüyor. Ortaya ne çıkacağını henüz tam olarak bilemiyoruz. Ama CHP’nin AKP ve diğer partileri anayasa değişikliğine zorlaması isabetli olacaktır. 

Zira bugün yargı sisteminin ana meselesi kanunlardaki eksiklikler değil. Öncelik hukuk eğitiminde ve Anayasada.

Meclis ve bilhassa iktidar partisi, CHP’nin bu teklifini konsensüs için bir fırsat olarak görmeli ve iyi değerlendirmeli. Bu tutum aynı zamanda hayli zamandır “ben de demokrasiye taraftarım” diyen bir CHP’nin söylemi ile eyleminin aynı yönde tecelli etmesine de bir fırsat sağlayabilir. 

Bu ise orta ve uzun vadede Türkiye’nin hayrına olur. 

Altı senedir ölüm uykusuna yatırılmış olan “yeni anayasa” arayışları da belki bu sayede yeniden canlanabilir. 

Anayasa’daki “hukuk devleti ilkesi” bütün yargı reformlarının anası ya da atası sayılabilir. Gerçekten, Türkiye Cumhuriyeti devleti bir hukuk devleti haline gelebilse yargı reformuna da ihtiyaç kalmaz, hür dünya nezdinde Türkiye’nin boynu da bükülmez… 

Bu paketin müzakerelerinde bilhassa AKP’li ve MHP’li milletvekilleri sıkı bir imtihandan geçecek. Vekiller, bir tür politbüroya dönüşmüş olan genel merkezden gelen “lider emri” ile vicdanı ve sağduyusu arasında sıkışacak. 

Elbette sağduyu galip gelmeli. Zira sonuçta bir süre sonra millete hesap verecekler. Ama asıl hesap ahirette görülecek. Bunu da hatırlatmak lâzım. 

Bizim gibi adalete önem ve değer veren tüm okuyuculara tavsiyemiz, kendi bölgelerinin vekillerini, adam adama markaj yoluyla sıkı takibe almaları. 

Vekillerin vicdanlarını harekete geçirmek için küçük örnekler bile yeterli olur. Zaten çoğunun çevresinde mutlaka birkaç mağdur vardır. Onları hatırlatmak dahi yeter. 

Biz denedik, oldu! Siz de deneyin, görün!

Okunma Sayısı: 2655
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdulkadir Turan

    2.10.2019 17:49:44

    82 Anayasası radikal şekilde değiştirilirse eğer yargı paketine de,reforma da ihtiyaç kalmaz.

  • Recep Günay

    2.10.2019 15:12:56

    onsekiz yıldır iktidarda olan, her vesile ile çocukları şekerle kandıran insanlar gibi. AKP bunu her zaman kullandı.netice olarak 12 eylül darbesi anayasasından kurtulayım derken bu anaysanın da ötesine giderek tek adamlık ucube bir sistem konuldu. Netice olarak azgittik uz gittik. bir arpa boyu yol gidemediğimiz gibi arpada ortada yok.AKP den bir şaylar beklemek hayalden öte gitmez.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı