"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bu besinleri sofranızdan eksik etmeyin

09 Eylül 2015, Çarşamba 09:54
Hisar Intercontinental Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Karacanoğlu’ndan soframızdan eksik etmememiz gereken demirden zengin besinleri konuştuk.

Kırmızı et: Eğer bir et severseniz demir almak için en harika yol kırmızı et tüketmenizdir. Günlük demir ihtiyacı yaşa ve cinsiyete göre değişir. Erkeklerin günlük ihtiyacı 8 mg iken; kadınların 50 yaşına kadar 18 mg, daha sonrasında 8 mg’dir. Hamilelik sürecinde demir ihtiyacı arttığı için bu dönemde günlük 27 mg demir tüketmeniz gerekir.

Beyaz et: Kırmızı et yemem diyenlerdenseniz üzülmeyin! Hindi, tavuk, ördek gibi kümes hayvanları çok iyi birer demir kaynağıdır.

Koyu yeşil yapraklı sebzeler: Eğer lezzetli bir garnitür arıyorsanız, ıspanak, lahana ve karalahana sizin için çok iyi bir demir kaynağı olabilir. Bitkisel kaynaklı demirin hayvansal kaynaklara göre vücutta kullanımının çok daha düşük olduğunu unutmayın.

Balık: Diyetinize demir eklemenin yollarından biri de balıktır. Balık, yüksek protein ve bol Omega 3 yağ asidi içeren bir kaynaktır. Özellikle tuna, sardalye, uskumru ve mezgit demirden zengin balıklardır. Böylece hem demirden zengin beslenmiş hem de Omega 3 alarak kalp hastalıklardan korunma ihtimalini artırmış olursunuz.

Bakliyatlar: Vejetaryenseniz demir almanızın en kolay yolu nohut, kuru fasulye, mercimek gibi bakliyatları tüketin. Bakliyatların içeriğindeki demirin daha iyi kullanılmasını sağlamak için, mutlaka suda bekletip, bekleme suyu atıldıktan sonra haşlayın; ayrıca bakliyatın yanında tahıl tüketin.

Tahıllar: Özellikle kahvaltıda buğday, kepek ya da yulaf katkılı ekmekleri tercih edin. Demir içeriği, beyaz ekmeğe oranla tam tahılların daha yüksektir.

Yumurta: Kahvaltıda iyi haşlanmış bir yumurta ve yanında tam buğday ekmeği yiyerek demirden zengin beslenmiş olabilirsiniz. Ancak tek şartla! Bu besinleri tüketirken yanında demir emilimini engelleyen kahve ve çayı öğünden 40 dakika sonraya bırakın veya açık bir çay tüketin.

Pekmez: Özellikle karadut ve keçiboynuzu pekmezi iyi bir demir kaynağıdır. 100 gram pekmez yaklaşık olarak 400 mg kalsiyum, 10 mg demir içerir.

Kuruyemiş ve kuru meyve: Demir açısından zengin bir aperatiftir. Kaju veya antep fıstığı ile başlayın. Kuru üzüm, kuru erik, hurma veya şeftali gibi kurutulmuş meyve ekleyin.

Haber Merkezi

Etiketler: besin
Okunma Sayısı: 1265
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı