"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hayırlı işlerin muzır manileri eksik olmaz

Ali FERŞADOĞLU
13 Eylül 2024, Cuma
Bir kardeşimiz, “Risâle-i Nûr orijinli cemaatler neden uyumlu değil? Her 15 günde bir İhlâs Risalesini okudukları halde niçin birbirleri ile dargın ve fazla ilişkileri yok? Neden büyüdükçe parçalanıyorlar? Bunların aralarındaki fark ne? Hangi iyi hasletlerle diğer cemaatlerden ayrılıyorlar?” sualler sordu.

Cevapların özeti şöyle:

“Ey insanlar! Sizin bir kısmınızı diğer bir kısmınıza imtihan vesilesi kıldık; bakalım sabredecek misiniz?"1 “Andolsun ki sizi biraz korku ve açlık; mallardan, canlardan ve ürünlerden biraz azaltma ile deneriz!”2 Risâle-i Nûr orijinliler de imtihana tâbi. Unutmayalım: Problemsiz fert, âile, cemaat, müessese yok. Zirâ, insan, imtihan, hizmet ve faaliyet olan yerde sıkıntı ve problem çıkar. Önemli olan problemlerin neresinde yer aldığımızdır. Çıkaran, körükleyen, ilgilenmeyen mi, yoksa çözmeye çalışan tarafında mı?..

Bediüzzaman, İhlâs Risalesi’nde bizi biribirine düşüren sebeplere dikkat çeker: “Mühim ve büyük bir umur-u hayriyenin çok muzır mânileri olur. Şeytanlar o hizmetin hâdimleriyle çok uğraşır.”3 Ayrıca, Hücumat-ı Sitte’de "Kur’ân-ı Hakîmin tilmizlerini ve hâdimlerini ikaz etmek ve aldanmamak için yazılmıştır." diyerek “ehl-i dünyanın hafiye ve ehl-i dalâletin propagandacıları”nın altı desise, hile ve tuzaklarını da deşifre eder:

“Hubb-u câh (makam, mevki, şan, şöhret düşkünlüğü), her türlü “havf/korku” damar-ından yakalama, “tama” (mala karşı aç gözlük), asabiyet/korumacılık, kavmiyetçilik, enaniyet (benlik, egoizm) damarı ve dünyanın cazibedar (kadın, oyun, eğlence) şeyleri…”4 Kim bu tuzaklara düşüyor, kim korunuyor?

Öte yandan insî ve cinnî şeytanların, küresel güçlerin, siyaset sihirbazlarının “Altı hutuvatıyla (adımıyla) âlem-i İslâmı ifsad için insanlarda ve insan cemaatlerindeki habis menbaları (nefis, vesvese) ve tabiatlarındaki muzır madenleri, fiilî propaganda ile işlettiriyor, zayıf damarları buluyor.”5 Ve biri birine düşürüyor! “Hem zındıka, nifak hâsiyetiyle her tarafa döner. Senin dost-unu kendine dost edip, sana düşman eder...”6

Evet, Risâle-i Nûr’da ferd, âle, İslâm âlemi ve insanlığın tüm hastalıklarını teşhis ile tedâvi formülleri ve her suâle cevap verilmiş, her müşkül (problemi) halledilmiştir. Kim, ne kadar okuyor, anlıyor, istimâl ile uyguluyor?  Test etmek de bizim işimiz, hattâ vazifemizdir!

Dipnotlar:

1-Furkan Suresi, 20.; 2-Bakara Suresi, 155.; 3-Lem’alar, Enst./inter., s. 164.; 4-Mektûbât, s. 401-414.; 5-Hutuvat-ı Sitte, s. 97.; 6-Kastamonu Lahikası, s. 155.

Okunma Sayısı: 1136
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ömer

    13.9.2024 14:39:29

    Önemli olan problemlerin neresinde yer aldığımızdır. Çıkaran, körükleyen, ilgilenmeyen mi, yoksa çözmeye çalışan tarafında mı?..Can alıcı mihenk. Tebrikler Ferşadoğlu👏👏👏🌅

  • Salih baş

    13.9.2024 12:15:21

    Risale-i nurları sadece okuyoruz

  • Ali Ferşadoğlu

    13.9.2024 10:57:37

    Bu yazıda, "Tilmizlerini ve hadimlerini" kelimelerini yeri değişmiştir. Aslı şöyledir: "Kur’ân-ı Hakîmin tilmizlerini ve hâdimlerini ikaz etmek ve aldanmamak için yazılmıştır." * Dipnot verilmediği için cümlenin gelişi olarak, “ehl-i dünyanın hafiye ve ehl-i dalâletin propagandacıları”nın denmiştir. Orijnal cümle şöyledir: "Ehl-i dünyanın hafiyelerine veya ehl-i dalÂletin propagandacılarına..." Özür dilerim.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı