"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“Meşrutiyetin şer’i, demokrasinin meşrutiyet olduğu nereden çıkıyor?”

Ali FERŞADOĞLU
14 Haziran 2022, Salı
Bediüzzaman’ın Kur’an ve Sünnet-i Seniyyeden çıkardığı, Asr-ı Saadete dayandırdığı “hürriyet, meşrutiyet/demokrasi, cumhuriyet” mefhumları biribirinin aşama ve mütemmimleridir. Şöyle ki:

“Hürriyet, Rahman olan Allah’ın bir hediyesi” (Beyanat ve Tenvirler, s. 40) “İmanın hassasıdır/özelliğidir” (Münazarat, s. 59.) “Hürriyet, hayat makinesinin buharıdır. (Divân-ı Örf-i Harbî, s. 59.) “Mutlak (sınırsız) hürriyet, hayvanlıktır” (Hutbe-i Şâmiye, s. 103.) “Belki hürriyet budur ki: Kanun-u adalet ve tedipten (yola getirmesinden) başka, hiç kimse kimseye tahakküm etmesin. Herkesin hukuku mahfuz kalsın (korunsun), herkes harekât-ı meşruasında şâhâne serbest olsun. ‘Allah’ı bırakıp da birbirimizi rab edinmeyelim.’ (Âl-i İmrân Sûresi, 3:64.) ayetinin nehyinin sırrına mazhar olsun. (Münazarat, s. 57.) Şimdi meşrutiyete ve kaynağına bakalım: 

“Meşrutiyet, ‘Veşavirhum fil-emri/Ve işlerde onlarla istişare et. (Al-i İmran Suresi, 159) ‘Ve emruhum şûra beynehum/Onların aralarındaki işleri istişare iledir.’ (Şûra Suresi, 38) âyet-i kerîmelerinin tecellîsidir ve meşveret-i şer’iyedir.”, “Rûh-u meşrûtiyet, şeriattandır; hayatı da ondandır.”, “Meşrûtiyet hâkimiyet-i millettir.” (Münâzârât, s. 23, 38, 23)  

“Hürriyetin en geniş şekli cumhuriyettir.” (Tarihçe-i Hayat, s. 204.) “Cumhuriyet ki, adâlet ve meşveret ve kanunda inhisar-ı kuvvetten ibârettir.” (Hutbe-i Şâmiye, 79)  

Meşveret ise, ortak akıl, çok seslilik, cemaat, şahsi manevi, efkâr-ı amme, şeffaflık, sorgulama, kararları çoğunlukla almaktır. “Meşverette hüküm ekserindir… Mebus hürdür, hiçbir tesir altında olmamak gerektir.” (ESDE, Münâzarât, s. 224.) 

Daha net ifadelerle meşrutiyet, demokrasi nedir? Meşrutiyet; padişah, kral, halifenin başkanlığında seçimle gelen meclisin, parlamentonun devleti yönetme sistemidir. Demokrasi ise, başkanı veya cumhurbaşkanını halkın seçtiği parlamenter sistem. Meşrutiyet-i meşrua ise; dine, Şeriata uygun; hukukun üstünlüğü adaleti, seçimi ve meşvereti (çoğulculuğu) esas alan yönetim şekli. Görüldüğü gibi demokrasi; meşrutiyetin tüm özelliklerini taşıyor! Meşrutiyet şeri, demokrasi meşrutidir. Öyle ise, demokrasi Şeriatla bağdaşır ve ona yaklaşıyor! 

Meşrutiyet, yani, demokrasilerdeki yanlış anlayış ve uygulamalar ondan değil, şahısların zaaflarından kaynaklanır. Kıyaslanmaz, ama, anlamak için söylüyoruz, Ehl-i Sünnet’in dışındaki batıl mezheplerin İslamiyeti yanlış anlama ve uygulamaları Şeriatı bağlamaz! “İnsaf ediniz. Bir râfızî bir hadise yanlış mânâ verse veya yanlış amel etse, acaba hadisi inkâr etmek mi lâzımdır, yoksa o râfızîyi tahtie edip nâmûs-u hadisi muhafaza etmek mi lâzımdır?” (Münazarat, s. 57.) 

Okunma Sayısı: 1315
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı