"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Vesvesenin imanımıza zararı yoktur (2)

Ali FERŞADOĞLU
17 Şubat 2020, Pazartesi
İslâma göre vesvesede kesin hüküm şudur:

Vesvesenin hiçbir zararı yoktur. Zararı, zarar verdiğini düşünerek evhama kapılmak, ümitsizliğe düşmek, huzurdan kaçmak, ibadetten vaz geçmektir.  

Vesvese, yani, kötü hayaller, düşünceler, şeytanın kalbimizin aynasına attığı görüntülerdir. Kalbimizin malı değil ki, zararı olsun! Dolayısıyla vesveseler fiilen uygulamaya geçmedikten ve kalbe mal edilmedikten sonra hiçbir zarar vermezler.

Zira, “Tahayyül-ü küfür, küfür olmadığı gibi, tahayyül-ü şetm dahi, şetm değildir. Zira mantıkça, tahayyül hüküm değildir. Şetm ise hükümdür.” 1 Yani, kötü bir işi hayal etmek cezayı gerektirmez. Meselâ, hayalen birisini darbetmek, hayalen yaralamak, hayalen hakaret etmek, keza birisinin malını çalmak, “Gel bakalım, sen hayalen şiddet uygulamışsın, hırsızlık yapmışsın” diye ceza verilemez.

Bu vesvese, bu hayal hatıraları kötü, çirkin ise hiçbir zarar vermez. Duvarda bir ayna farz edelim. Aynada görünen pis bir şey pis değil, bulaşmaz. Aynadaki ateşin görüntüsü yakmaz. Aynadaki yılanın sureti ısırmaz, sokmaz.

Aynen “Öyle de, kalbin ve hayalin aynalarında rızasız, ihtiyarsız (istemdışı,) gelen pis ve çirkin ve küfrî hatıralar zarar vermezler.

Diğer taraftan iyi, güzel düşünceler, hayaller ile, kötü, çirkinlerinin komşuluğu, bir arada bulunması zarar vermez. Meselâ bir apartmanda, en alt katta bir ateist otursa, ikinci katta bir laik otursa, daha üstte bir gayr-i müslim otursa, en üst katta da dindar, takvalı bir Müslüman otursa, varsın otursunlar, bunlarla komşuluk hiçbir zarar vermez. Ancak, bilgisizce onlarla gereksiz tartışmalara girilirse ve onların fikirlerinin etkisi altında kalınırsa o zaman zarar verir.  

Önemli olmayan, zarar vermeyen bu hastalığına önem verme. Çünkü, vehmi (olmadığı halde öyle zannettirmektir, karanlıkta ipi yılan, kütleyi yırtıcı bir hayvan vehmetmek, yok böyle bir şey ama, insanı korkutur.) Vesvese de öyledir. Şeytanın vehmimizi tahrik için kalbimizin aynasına attığı çirkin hayaller, görüntülerdir. Asabi, yani sinirlerin de getirdiği bir olgu, basit bir hastalıktır.  

Dipnot: 1- 21. Söz.

Okunma Sayısı: 2774
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Nihat paran

    17.2.2020 18:55:06

    Selam aleyküm hocam yazılarınızı zevkle okuyorum ama ara sıra da sizi rahatsız edecek çünkü doğruyu bulmam için kafamdaki soru işaretlerini gidermeliyim. Hocam hiç şüphesiz dinimiz duaya çok büyük önem veriyor ama ben hep dua ediyorum bazen geceleyin sırf dua için namaza kalkıyorum duamın boşa gidip gitmediğini nasıl anlayacağım?

  • Ramazan ÇALIŞAN

    17.2.2020 14:07:33

    Bediüzaman(Hz) nın, vesveseyi musibete benzetmesi ve bu musibetin def inin en tesirli ilacının "Zira şu vesvese öyle bir şeydir ki, cehil onu davet eder, ilim onu tardeder. Tanımazsan gelir, tanısan gider."ifadelerinin anahtar cümle olduğunu düşünüyorum.Zira yine üsdadın şu ifadeleri "Mahiyetini bilmezsen devam eder, yerleşir. Mahiyetini bilsen, onu tanısan gider. " cümleside, onun mahiyetinin ilimle bilinmesi ile kesin tedavisinin mümkün olduğunu söylüyor.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı