"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Risale-i Nur’da derd-i maişet

Cevat ÇAKIR
24 Kasım 2019, Pazar
Risale-i Nur’a baktığımızda derd-i maişet peşinde koşmak ve onu asıl maksad yapmanın iman hizmetine zarar verdiği görülmektedir.

‘Derd-i maişet’in ehl-i dünyanın elinde çok tesirli bir silâh olduğu da anlaşılmaktadır. Bunun içindir ki, Üstad Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri, talebelerini uyararak maişet peşinde koşmak yerine, Risale-i Nur Talebeliğine sarılmamızı tavsiye etmektedir. 

Hatta hizmet yerine derd-i maişet peşinde koşanların şefkat tokatı yediklerini de şefkat tokatları bölümünde Üstad şöyle anlatmaktadır: “Bunlardan birincisi: Hakkı Efendidir. Kur’ân’ı yeni bir tarzda yazmak hususunda talebelere bir vazife açıldı. Hakkı Efendiye de hissesi verildi. Elhak, o hissesine sahip çıktı. Bir cüz’ü güzel yazdı. Fakat derd-i maişet zaruriyetiyle kendini mecbur bilip, gizli dâvâ vekâletine teşebbüs etti. Birden bir şefkat tokatı yedi. Kalemi tutan parmağı muvakkaten kırıldı.”

Risale-i Nur’da derd-i maişet meşgalesine karşı sebat ve metanetli olmanın gerekliliği anlatılır. Bir misali şöyledir: “Aziz sıddık kardeşlerim. Bu yaz mevsimi, gaflet zamanı ve derd-i maişet meşgalesi hengâmı ve şuhur-u selâsenin çok sevaplı ibadet vakti ve zemin yüzündeki fırtınaların silâhla değil, diplomatlıkla çarpışmaları zamanı olduğu cihetle, gayet kuvvetli bir metanet ve vazife-i nuriye-i kudsiyede bir sebat olmazsa, Risale-i Nur’un hizmeti zararına bir atalet, bir fütur ve tevakkuf başlar. 1 

Derd-i maişet zaruriyeti ve makamlarını kaybetme korkusundan dolayı bir kısım hocaların Risale-i Nur’dan kaçmaları da şöyle izah edilir: “Kur’ân tercümesini yapan ve Kur’ân yerinde tercümesinin okunmasına cevaz gösterenlere Risale-i Nur’un şiddetli tokatları ve derd-i maişet zarureti ve mevki-i içtimaîde haysiyetini düşünmeleri sebebiyle hocalar, hatta İstanbul’un eskide dost hocaları, kaçmaya ve az bir kısmı, tenkide çalışmaya, hatta, Âl-i Beyt ve İmam-ı Ali’ye adavetleri bulunan müfrit Vehhabilik hesabına Risale-i Nur’un Âl-i Beyt ve İmam-ı Ali’nin bir manevî hediyesi ve eseri olmasından, itiraz etmeye başlamışlar. 2

Derd-i maişet belâsıyla hocaların Risale-i Nur’dan çekilmeleri dikkat çekicidir: Birincisi: Resmen iki büyük merkezde, iki heyet-i ilmiye, beyanı münasip olmayan çok esbaba binaen, her vesileyle, hoca kısımlarının Risale-i Nur’dan çekilmeleri için çok vasıtaları istimal ediyorlar. 

Memuriyet gibi derd-i maişet belâsıyla biçare hocaları dairelerine çekip, Nurlar’dan uzaklaştırıyorlar.” 3

Dipnotlar:

1- Bediüzzaman Said Nursî, Emirdağ Lâhikası, 41.

2- A.g.e., s. 143. 

3- A.g.e., s. 186.

Okunma Sayısı: 2094
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı