"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

'Yerli elektrikli otomobil dışa bağımlılığı minimize eder'

22 Ekim 2015, Perşembe 11:59
Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın, lüks sınıftaki araçlarla rekabet edecek yerli SAAB 9-3'ün elektrikli olmasının, Türkiye'nin dışa bağımlılığını minimize haline getireceğini söyledi.

Yerli otomobil prototipleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Kadir Aydın, Türkiye'nin elektrikli motor üretebildiğini, TÜBİTAK'ın akü teknolojisi üzerinde yıllardan beri çalışmalar yaptığını söyledi. Benzin ve dizel motorlar geliştirmenin yüklü miktarda para harcamayı, bu harcamanın sonunda çok fazla sayıda üretmek gerektiğini belirten Aydın, "Bunu yurt dışında kabul ettirmek, satmak da uzun bir zaman alıyor. Ama elektrik motor Türkiye'de üretilebiliyor. TÜBİTAK yıllardan beri akü teknolojisi üzerinde çalışmalar yapıyor. Bazı akü firmalarımız da bugün Türkiye'de elektrikli araçlar için yerli akü üretiyor. Kontrol ünitelerini de biz yapıyoruz. Yani Türkiye için dışa bağımlılığı minimize edecek tek yöntemlerden birisi elektrikli otomobil" diye konuştu.

'9-3 SERİSİNİN BÜYÜĞÜ TÜRKİYE İÇİN LÜKS OLUR'

SAAB 9-3 serisinin BMW 3 serisi ve Cadillac araçlarda da kullanıldığını anlatan Kadir Aydın, şunları söyledi:

"9-3 serisinin daha büyüğü zaten Türkiye'de çok lüks olur. Çok sağlam bir platform 9-3 platformu. Türkiye bunu bütün haklarıyla satın aldı. Yalnız biliyorsunuz SAAB kapandığından sonra emisyon normları sürekli daha sıkılaştırıldı. Dolayısıyla SAAB'ın şu anda gerek benzin gerekse dizel motorları emisyon standartlarını sağlamıyor. Kullanılabilmesi için motorlarının tekrar geliştirilmesi lazım. Bundan dolayı Türkiye, sadece gövde kısmını kullanıyor, elektrikli hale getirdi. SAAB test edilmiş, en zorlu koşullarda bile Norveç, İsveç gibi çok karlı yerlerde test edilmiş bir araba. Şimdi yeni elektrikli versiyonunun da testlerinin yapılması lazım. Bir arabanın seri üretime geçebilmesi için en az 4 tane arabayla 100 bin km yol yapması lazım. Yani dayanımına bakılır. Önümüzdeki yıl 35-40 tane üretip, bunlarla uzun yol testleri veya çeşitli kamu kuruluşlarına verip, bunlarla kullanımı yapılacak ve daha sonra oralardan gelen dönüşlere göre, düzenleme gerekiyorsa onları da düzeltip, daha sonra seri üretime geçilecek hale gelecek."

'İTHALATIN ÖNÜNÜ KESER'

Aracın isim haklarının Türkiye'nin elinde olmadığını, başka bir marka alacağını söyleyen Kadir Aydın, şöyle sürdürdü: 

"Bana göre doğru kararlardan birisi SAAB 9-3. Yıllardan beri kullanılan, bilinen ve kalitesini de ispatlamış bir araba. O platform üzerinde modifikasyon yapmak bence daha kolay ve daha da sıkıntı vermez. Bunu yurt dışına satmak daha da kolay. SAAB, Cadillac platformu bilinen bir platform. İsmi SAAB olmayacak, isim hakları Türkiye'nin elinde değil başka bir marka olacak. Ama en azından herkes bilecek ki bu araba SAAB 9.3 platformu. Vatandaşın da alması için hükümet bununla ilgili bir şeyler yapacaktır. Yani yerli araçta ÖTV'de bir indirime gidecektir. Bunun yöntemleri var. Elektrikli otomobillerde ÖTV zaten yüzde 7. Elektrikli olmayanlarda yüzde 40. Devlet biraz vergiden indirim yaparsa çok kolay rekabet eder. İthalatın da önünü keser."

DHA

Okunma Sayısı: 2013
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı