"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Faiz imtihanı

Faruk ÇAKIR
28 Ocak 2024, Pazar
Türkiye’yi idare edenlerin sadece faiz konusunda ortaya koydukları tavır bile iş bilmez olduklarını görmek için yeterli olsa gerek.

Faizin -haklı olarak- en büyük düşman ilan edilmesinden bir müddet sonra bir bakıma ‘faize sarılması’ akıl ile, iz’an ile, milleti düşünmek ile izah edilebilir mi?

“Sen çalış, ben yiyeyim” anlayışının ürünü olan faiz elbette ekonomik kalkınmanın en büyük engelidir. Fakat faizi düşürmek ve yüksek faiz ile mücadele etmek söz ile, emir ile, ‘karar almak’ ile mümkün değil. Faizi düşürmek için atılması gereken adımlar bellidir. Bu adımlar ülkeden ülkeye de pek değişmez. En başka israf önlenmeli, devlet topladığı vergi kadar harcamalı, bütçesi açık vermemeli, borç ihtiyacı ortadan kalkmalı ki dolaylı olarak faizler düşsün. Daha doğrusu bu mesele yıllardan beri dert olarak tesbit edilmiş ve çareleri de ehlince bellidir. Bu çareler uygulamak yerine keyfi kararlar almakla faizler düşmez. Hele hele her türlü israfa yol açıp, bir kazanırken üç harcayarak ve “Ben varken yüksek faiz olmaz” demekle hiç düşmez. Maalesef Türkiye’yi idare edenler atılması gereken adımları atmayıp sadece ‘faiz kötüdür’ demekle iktifa ediyorlar. 

Benzer tabloyu, döviz fiyatlarının yükselmesinde de görüyoruz. “Ben varken doların fiyatı yükselmez” gibi iddialı sözler sarf edip millete söz verenler şimdi ne diyor ve ne düşünüyor? Eğer israfta devam edilirse ve başkasının parasıyla iş yapılırsa döviz de yükselir, enflasyon da. Bunun başka izahı olabilir mi?

Faizle mücadelede yapılan yanlışlardan biri de bu işi ‘inanç’a bağlayıp fakat gereğini yapmamak olmuştur. Emirle faizlerin düşeceğini söyleyen ve buna göre iş tutan idarecilere ne denilebilir ki? Netice itibarıyla öyle bir hale düşüldü ki, insanlar; inançların referans verilmesi dolayısıyla ‘dini değerler’den uzaklaştı. Bunun da ayrı bir vebali yok mu?

Faize karşı mücadele adıyla atılan yanlış adımlar öyle bir noktaya geldi ki, artık yüzde 50 faizler konuşuluyor. Ve daha dikkat çekici olan, Türkiye’yi idare edenlerin ‘düşük faiz’ vaadlerini tamamen unutmuş olmasıdır. Önceleri hemen her konuşmasında “faize karşı mücadele başlattık, faizler düşüyor, biz varken faizler daha artamaz, bakın faizlerle nasıl mücadele edilir” diyenler bu sözlerini tamamen unutmuş vaziyette. Sanki Türkiye’nin böyle bir meselesi, böyle bir derdi ve böyle bir sıkıntısı yokmuş gibi davranılıyor. 

Kesin bir dille ifade edilebilir ki, Türkiye’yi idare edenler “faizle mücadele” imtihanını tamamen kaybetmiş durumdalar. “Dindar kimlik”le atılan bu adımlar, mütedeyyin insanların faiz karşısındaki hassasiyetini de ne yazık ki kırmış budamıştır. 

Dün kötü olan ve her zaman da ‘kötü’ olarak kalması icap eden faiz, Türkiye’yi idare edenler nezdinde temize mi çıkmıştır ki artık ‘faizle mücadele’den vazgeçmiş görünüyorlar?

Okunma Sayısı: 1487
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Cevher

    28.1.2024 19:56:26

    Faiz'in bankacılıkta artık enflasyon hizmet ücretleri, döviz kurları ve sanayi ürünleri/ hizmet ürünleri denge devranı ile adı ve miktarı eski fetvaların bu konudaki çaresizliğini göstermekte. Bankacılık ve para müessesesi borazanı öttürebilen dünya Süper Ekonomikerinin ellerinde devamlı şekil değiştirmekte. Paranın basımı teknolojileri sahiplenen ve ekonomik işlevinde söz sahibi kapasitelerine göre kullanmakta olanların ellerinde. Dağıtım da ülkelerin milli hazinelerinin katılımcılık ile önem derecelerine göre ihtiyac gö önünde bulundurularak ayarlanmakta.

  • Ömer

    28.1.2024 11:41:32

    Binlerce tebrikler ediyoruz kaleminize sağlık,Anlayana.🎏🐟😎

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı