"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Müslümanlar akademik çalışmalarda Batı’ya numûne oldular

Feyzullah ERGÜN
29 Nisan 2021, Perşembe 00:07
AVRUPA’NIN ÜZERİNE DOĞAN İSLÂM GÜNEŞİ - Hazırlayan: Feyzullah Ergün

9, 10, 11, 12’nci asırlarda Orta Avrupa’nın en az % 95’inin okuma yazma bilmediğini yeniden hatırlatmaya acaba lüzum var mıdır? Batılı asilzâdelerin yazı bilmedikleri halde iftiharla göğüs kabarttıkları, manastırlarda ancak birkaç papazın kalem kullanmasını bildiği, St. Gallen Manastırı’nın Ruhanî Meclisi’nde 1291 yılında bir tek okuma ve yazma bilen papazın bulunmadığı sırada, İslâm memleketlerinde durum tamamen değişiktir. Buradaki medreselerde, parasız yatılı öğrenciler, “HİKMETİN BALINI” binlerce çiçekten mutlaka almaya çalışan son derece vızıltılı arı kovanları gibidirler. 

İslâm Dünyası’nda câmiler, sadece ibadet yerleri değildirler. Peygamberimizin (asm) sözlerine göre, kör taassubun çok üstünde taht kuran ilim, câmilerin de kıymetli misafiridir. Çünkü “Bilgiye talip olanın mürekkebi, din uğrunda şehit düşenlerin kanlarından daha mübârektir.” Bu fikirlerin ışığında 9. yüzyıldan itibaren gelişen üniversiteleriyle Müslümanlar, dünyevî meslek ve ilimlere ait öğretim müesseselerinin bir örneğini Batı’nın gözleri önüne serdiler. Onlar akademik pâye ve derecelerin tevcihi, fakültelerin tertibi ve ders verme metodları yönünden de Batı’ya numûne oldular. Ancak Müslümanlar Batı’ya kâseyi boş değil, dolu verdiler.” 

Okunma Sayısı: 1090
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı