Tarih sahnesinden çekilmesinin üzerinden yaklaşık yüz yıl geçen Osmanlı Devleti’nin 6 asır boyunca yaptıkları, kurumları ve bugüne kalan mirası üzerinde tartışmalar aralıksız devam ediyor.
Tarihçi-yazar Nermin Taylan, Osmanlı Devleti’nin en önemli eğitim kurumunun Topkapı Sarayı içinde asırlarca faaliyetini sürdüren Enderun-ı Hümayun olduğunu belirterek, “Saraya cariye olarak gelen sultanların ve sarayda doğup büyümüş padişah kızlarının bu derece teşekküllü vakıfları inşa ettirecek matematiğe ve yeri geldiğinde saltanat naibesi olarak devleti yönetebilecek derecede iyi bir siyaset bilgisine vakıf olmaları, Enderun-ı Hümayun gibi kadınlar bölümü olan Duhteran-ı Hümayun’da aldıkları çok iyi eğitimden kaynaklanmaktadır” dedi.
“Takdir edilmeli”
Gazetecilere, en çok tartışılan konulardan olan Osmanlı sarayında cariyeler ve hanım sultanların gördüğü eğitim sistemi hakkında açıklamada bulunan Taylan,
“Osmanlı Devleti sanattan bilime, medeniyetten kültüre, mimariden güzel sanatlara kadar günümüze pek çok hazine bırakmıştır. Hiç şüphesiz bu hazinelerin başında fakir-fukaranın, garip-gurabanın, açların, misafirlerin, yetimlerin, yersizlerin, yurtsuzların, evsizlerin sığınağı olan vakıflar gelmektedir. Fakat Türkiye geneline ve özellikle İstanbul’a baktığımızda günümüze ulaşan bu mimarî hazinelerin; padişahlar, paşalar ve dahi sultanlar tarafından imar edildiğini görüyoruz. Özellikle hanım sultanlar tarafından yaptırılmış vakıfların tam teşekküllü olarak imar edilmeleri ve her yıl akarlarının muntazam sağlanması da ayrıca dikkat ve takdir edilmesi gereken bir durumdur” diye konuştu.