"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yazmak vazifesi devam ediyor

Hasan KOÇ
19 Ocak 2021, Salı
Risale-i Nur kitaplarının ilk neşri eserlerin elle yazılıp çoğaltılması ile olmuştur.

Bu nedenle nurların talebelerce yazılması teşvik edilmiş, kazandırdığı manevi kârlar hatırlatılmıştır. “Mahşerde ulema-i hakikatin sarf ettikleri mürekkep şehidlerin kanıyla muvazene edilir, o kıymette olur.” Hadis-i Şerifi bu manevi kâr ve kazancın en güzel ifadesidir. 

Bu hakikate istinaden; “Mübarek, hâlis kalemlerden akan siyah nur veya âb-ı hayat hükmünde olan mürekkeplerin bir dirhemi şühedanın yüz dirhem kanı hükmünde yevm-i mahşerde fayda vereceği” söylenmiştir.

Böyle bir uhrevi kazanca rağmen yazıdan usanan ve diğer evrâdları okumak için yazıyı terk edenler bulunmuştur. Bediüzzaman’ın “Ey tembellik damarıyla yazıdan usanan ve ey sufîmeşrep kardeşler!” (21.Lem’a) hitabı bu kardeşlere bir sesleniştir. Risale-i Nur hizmetinin devamı eserlerin neşri ile olacağından yazıdan usanan veya yazmak hususunda tembellik gösterenler bu şekilde teşvik edilmiştir. 

Şimdi bu yazımızın günümüzle alakasına gelmek istiyorum. Risale-i Nur’u yazmak ibadet cihetinde hâlâ çok ehemmiyetli olmakla beraber neşir noktasında yazmaya ihtiyaç kalmamıştır. Demek ki yazmaktaki maksat günümüzde başka manalarıda ifade eder hale gelmiştir. Risale-i Nur’un şerh ve izahı şeklinde; makale, roman, hikaye, köşe yazısı, çeşitli edebi eserler yazmak ve yine sinama filmi, kısa film ve video çekimleri gibi dijital ortamda da nurları neşretmeye devam etmek bir yazma şeklidir. Bu nedenle yazıdan usunmamak ikazı hâlâ geçerliliğini korumaktadır. Şerh, izah ve tanzim vazifesi devam ettikçe yazmak vazifeside devam edecektir.

Okunma Sayısı: 3440
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Cetin acar

    19.1.2021 23:55:40

    "Onun için vazifem bitmiş gibi bana geliyor. Sizin vazifeniz devam ediyor. Ve inşaallah vazifeniz. Şerh ve izahla ve tekmil ve tahşiye ile ve neşir ile....." ( kastamonu L) Üstadımızin buna benzer ıfadeler daha var. Manayı değiştirmemek şartıyla anlaşılması için izah ve şerh yapılabilir.

  • Cenk Çalık

    19.1.2021 23:01:42

    Abdullah Bey, Abdurrahman Aydın hocamızın "Risale-i Nur Hoca veya izah ister mi?" adlı makalesi sanıyorum mevzuyu daha iyi anlamamıza vesile olacağını düşünüyorum. Baki selamlar.

  • Abdullah Tunç

    19.1.2021 17:04:54

    Cenk Çalık bey, izahın,şer hin,haşiyenin nasıl yapıla cağını,Üstadımız bizzat kendileri beyan ediyor. Kaynağını yorumumda yazdım.Herhalde yorumu mu ve aktardığım kayna ğı ıskalamışsınız.Gerekçe lerini de yazdım.Ha! Ben Üstadı kabul etmiyorum; kendi anlayışım geçerlidir diyorsanı,o başka mesele.

  • Cenk Çalık

    19.1.2021 10:12:58

    Yazma vazifesi bugünde devam ediyor. Nazara verdiğiniz misallere can-ı gönülden katılıyorum. Gazetemizdeki makaleler de Risale-i Nurların şerhi, izahıdır. Sizlerde kısa ama veciz yazılarınızla bu hakikatleri nazara veriyorsunuz. Allah razı olsun. Abdullah Tunç beye katılamıyorum. Zira bu mantıkta gidersek Risale-i Nur dışında herhangi bir yayın yapmamak gerekiyor. Mesela yazarlarımızın günlük yazıları, ders videoları ya da gazetedeki herhangi bir haber Risaleden olmazsa manası kalmıyor gibi bir mantık çıkıyor. Kur'an tefsir edildiğine göre ve Hadisler de izah edildiğini göre pekala Risale-i Nurlarda şerh, izah edilebilir ve edilmelidir vesselam...

  • Abdullah Tunç

    19.1.2021 04:59:47

    Risale-i Nur'un son telif tarihi 1364,miladi 1948 dir.Bundan sonra; izah, şerh ve haşiyeler yapılır. Şerh,izah ve haşiye nasıl yapılır,bunuda yine Üstadı mız Barla Lahikası,283. Mektupta net olarak izah etmiştir.O mektub'a bak mak lazım.Kimse,zekasıy la,ilmiyle bunları yapa maz.İzahıda,şerhide,haşiyeyide Üstadımız yapmış. Risalelerde müteferrik ola rak duruyor.Nur talebeleri ne düşen bunları bir araya getirmektir.Yoksa,Kur'anınmanevi mucizesi olan bir eseri kim,şerh,izah ve haşi yesini yapabilir? Risale-i Nur'un hocası yine Risale-i Nur'dur. Başka hocalara ih tiyacı yoktur. Makalesinde bu hususa dokunan karde şime berayı malumat...se lam ve muhabbetlerimle.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı