"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Keramet ile istidracın farkı nedir?

İbrahim ERSOYLU
08 Mayıs 2020, Cuma
RİSALE-İ NUR’DAN SORU VE CEVAPLAR - Hazırlayan: İBRAHİM ERSOYLU

CEVAP: Keramet: Allah indinde makbul bir kulun, Allah’ın izniyle yaptığı harika iş, demektir.

Eğer kerametle müşerref olan bir kişi bilerek harika bir işe mazhar olsa ve nefsi emmaresi bâki ise, nefsine itimat etme ve gurura düşme cihetinde istidrac olabilir. Ama bilmeden harika bir emre mazhar olsa, meselâ birisinin kalbinde bulunan bir soruya uygun bir cevap verse, sonradan bunun farkına varsa nefsine değil Rabbine itimadı artar. 1

Keramet, mu’cize gibi Cenab-ı Hakk’ın fiilidir. Keramet sahibi zat, o kerametin Allah’tan olduğunu bilir. Allah’a olan imanı ve tevekkülü artar. Ancak bazen kerametinin farkına varır, bazen varmaz. Kerametin en selâmetlisi de budur.

İstidrac ise; gaflet, dalâlet içinde bulunan bir zatın, kendinde bazı gizli işlerin inkişaf etmesiyle garip fiilleri göstermesidir. Ancak istidrac sahibi, gösterdiği garip fiilleri kendi nefsine ve gücüne dayandırır, Karun gibi “Ben bunu kendi ilmimle kazandım” 2 diyerek gurur ve enaniyeti artar. 3

Müslümanlar içinde çıkan Deccalde, istidrac bulunduğu rivayet edilmiştir.

Dipnotlar:

1- Mektubat, s. 54.

2- Kasas Sûresi: 78.

3- Mesnevî-i Nuriye, s. 192.

Okunma Sayısı: 2024
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Veli Kul

    10.5.2020 00:00:20

    Istidrac için gayet mühim bir izahat 17. Lema Birinci Notada var Bir Latife ile insan Rabbinden ne isterse o latifeye hürmeten Allah kulun istediğini Müslüman - Kafir ayırt edilmeksizin veriyor; Bu Latife bir nev'i Ism i Azam vazifesi görüyor). Üstad tam belirleyemedim diyerek oraya kapı açmak istememiş.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı