"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Adalet ve hürriyet yoksa ekmek de yok

Kâzım GÜLEÇYÜZ
18 Kasım 2023, Cumartesi
SAROS Araştırma’nın yaptığı kamuoyu yoklamasında “Size göre bugün Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?” sorusuna verilen cevaplar yüzde 70’le ekonomi, yüzde 6.2 ile işsizlik, yüzde 5.6 ile adalet, yüzde 3.7 ile savaşlar, yüzde 3.4 ile mülteciler, yüzde 2.8 ile eğitim, yüzde 1.7 ile güvenlik, yüzde 1.4 ile hükümet, yüzde 1.2 ile terör ve yüzde 1.2 ile düşük emekli maaşları olarak sıralanmış.

Araştırma sonuçlarına göre halkın büyük bölümü 2024’te ekonominin “çok kötü” olacağını düşünüyor. Yüzde 57.5 “Mevcut duruma göre daha kötü olur” derken yüzde 11.4 aynı olacağı kanaatinde imiş. “İyi olur” diyenler yüzde 23.7’de kalmış, yüzde 7.3 ise herhangi bir kanaat beyan etmemiş.

Bu sonuçlar, yüzde 80’e yakın bir kesim için en önemli meselenin ekonomi olduğunu gösterirken, “En önemli sorun adalet(sizlik)” diyenlerin yüzde 5.6 ile üçüncü sırada kalması son derece manidar ve dikkat çekici.

Cevaplar arasında “demokrasiden uzaklaşılması, hak ve hürriyet ihlalleri, kısıtlamaları ve gaspları” gibi bir şıkkın olmaması da.

Gerçi çok sınırlı sayıdaki katılımcılarla yapılan bir araştırmadan geneli kapsayan sonuçlar çıkarmak elbette ki doğru olmaz.

Ama bu sonuçların, toplumun genelinde hâkim yaklaşıma ilişkin kayda değer ipuçları verdiği de herhalde gözardı edilemez.

Sahadaki gözlem ve tesbitlerle de teyid edilen vakıa şu ki, toplumda hukuk, adalet, demokrasi, hak ve hürriyetler konularındaki duyarlılık ne yazık ki istenen ve olması gereken seviyede değil. İnsanların çoğunun öncelik sıralamasında bunların yeri yok.

Çoğunluğun birinci gündemi ekonomi. Ama adalet ve hürriyet hassasiyetindeki eksilme ve azalma ile ekonomik daralmanın paralel gitmesi de çok ilginç bir paradoks oluşturuyor.

Demokrasi daralıp adaletten uzaklaşıldıkça ekonomi de sıkıntıya giriyor. Çünkü hukuk güvenliğinin bulunmadığı, hak ve hürriyetlerin güvencede olmadığı, şeffaflık ve denetim mekanizmalarının işlemediği bir yerde ekonominin de sağlıklı olması beklenemez.

“Ekmek mi, hürriyet mi?” sualinde ifadesini bulan bu vakıa bizi dönüp dolaşıp aynı yere getiriyor:

Ekmek için hürriyetten—ve adaletten—vazgeçen toplumlar, ekmekten de oluyorlar...

Okunma Sayısı: 2433
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Kazım

    18.11.2023 20:26:51

    İnkâr edenler ( günahkâr, fasık, müşrik, zalim, münafık, kâfirler) birbirlerinin dostu ve yardımcısıdırlar. Eğer sizler de onlardan daha üstün derecede birbirinizle dost ve kardeş olmazsanız, yeryüzünde büyük bir fitne ve bozgunculuk meydana gelir ve siz müminler bu durumdan çok büyük zararlar görür, kâfirleri sevindirirsiniz ! (Enfal 73)

  • Hasan Doğan

    18.11.2023 10:18:38

    İste millet tenvim ile uyutuluyor derken Üstad,Millet aslında ekmeği hürriyet sayesinde bulacağını ve daha da fazla alabileceğini anlamadım diye hipnotize ediliyor.Avrupada ise millet hürriyet olmadan ek.eginin de gideceği şuurunda olduğu için durumları çok iyi.İnsaalah bizler vazifemize hakkıyla yapsak birilerinin kulağına kar suyu misali milleti o renginden uyandırmaya vesile olabiliriz inşaallah...

  • Oğuz Yiğiter

    18.11.2023 10:00:13

    Ben ekmek partiliyim diyerek kendince uyanık geçinen insan profilini, Üstad taa meşrutiyetin başında işaretlemiş. Aşiretlere meşrutiyeti ders verirken, karşısına çıkıp, biz cahiliz bu ince meseleleri anlamayız diyen düşünce tembeli fakat menfaatini çok iyi takip eden bu uyanık tiplere verdiği cevap enteresan; cahilsiniz fakat zekisiniz, hanginizle şu üzümü paylaşsam kurnazlığı ve zekavetiyle beni kandırabilir. Hey gidi büyük Üstad bu ekmek partili uyanıkları taa 1908'lerde deşifre edip tespit etmiş. Şimdiki damar işte o damar. Az gittik uz gittik, bir de baktık bir arpa boyu yol gitmişiz. Maalesef kumaş bu...

  • Ahmet AKBAŞ

    18.11.2023 06:59:41

    "Ekmek için özgürlüklerinden vazgeçenler, bir gün gelir ikisini de kaybederler. " Abraham Lincoln ( ABD eski Başkanı ) "Ben ekmeksiz yaşarım, hürriyetsiz yaşayamam. " Üstad Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri

  • S.topuz

    18.11.2023 03:44:38

    ..."Ekmek için hürriyetten—ve adaletten—vazgeçen toplumlar, ekmekten de oluyorlar..." Çünkü maneviyat ve iman zaafları ve evlad-u iyal in geleceğinin karanlık ve MEÇHUL ve korkutucu olması, insanımizı ister istemez endişeye ve müthiş gelecek korkusuna ittiğinden, her şeyden önce "EKMEĞİNİ" düşünüyor! Halbu ki, İnsanı yoktan vâr eden RABBİMİZİN bizi gerçek manada rızıklandırdığını dünya meşgalesi ve gafletinden dolayı unuttuğu ve farkına varamadığı ve gay-ı zaruri şeyleri zaruriymiş gibi israfatta yüzdüğünden, Cambaz Siyasîlerin oyununa gelip, bunlar giderse "Aç, susuz kalırız!" endişesi baskın geliyor. "Ekmeksiz yaşarım, HÜRRİYETSİZ yaşayamam!" diyebilmek her yiğidin kârı değil maalesef!

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı