"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Demokrasiyi tekrar inşa etmek için

Kâzım GÜLEÇYÜZ
07 Nisan 2020, Salı
Ağustos-2004 MGK kararlarının yaklaşık 10 yıl sonra kademeli bir şekilde uygulanmaya başlamasıyla girilen süreçte ülke yine MGK kararlarının baş belirleyici olduğu ve MGSB-gizli anayasa-kırmızı kitapla yönetildiği bir sisteme döndü.

15-20 Temmuz 2016 darbe girişimi-OHAL sürecinde bu sistem daha da tahkim edildi.

Ardından OHAL ortamında yapılan 16 Nisan 2017 referandumunda yüzde 51 oyla kabul edildiği açıklanan tek adam rejiminin yürürlüğe girmesiyle de iyice pekiştirildi.

Sonrasındaki gidişat gerek OHAL boyunca, gerekse referandum öncesinde yaptığımız ısrarlı uyarıları sürekli doğrulayarak şekillendi.

Yeni sistem, senelerce “milletin adamı” diye takdim edilen lideri kelimenin tam anlamıyla “devletin adamı”na dönüştürdü.

Ve Saray, içlerinde eskinin hızlı 28 Şubatçılarının da bulunduğu ekiplerce dolduruldu.

İktidar partisinde, kurucu isimler dahil, öncü kadroların çoğu dışlanarak tasfiye edildi ve parti, Davutoğlu’nun tesbitiyle kriptolar, 28 Şubatçılar, rantiyeciler ve hısım-akrabalardan oluşan grupların eline kaldı.

Yapı olarak da, işleyiş itibarıyla da hiçbir demokratik niteliği ve güvencesi bulunmayan böyle bir kontrol altındaki parti üzerinden Meclis de sıkı denetim altına alındı.

Dahası, yeni sistem Meclisi neredeyse tamamen etkisiz ve işlevsiz hale getirdi; kabine ile bağını çok büyük ölçüde kopardı; önceki sistemde var olan denetim mekanizmalarını ortadan kaldırdı; yasama yetkisini de “başkanlık” kararnameleriyle sınırladı.

İşleyiş, “Beni millet seçti” deyip, kendisini Meclise karşı sorumlu hissetmeyen bir “başkan” üzerinden şekillendi ve yürütüldü.

Hem iç siyasette, hem dış politikada. 

Demokrasinin kalbi mesabesinde olan TBMM’nin çok temel konu ve kararlarda bile dışlanması ve bypass edilmesi, ülkeyi son derece ciddi sorun ve risklerle karşı karşıya getirdi ve getirmeye hâlâ devam ediyor.

Bu duruma ilk demokratik fren, 24 Haziran 2018 seçiminde Millet İttifakı ile konuldu. Ardından geçen seneki 31 Mart ve bilhassa 23 Haziran İstanbul yerel seçimleri geldi.

Demokrasinin yeniden inşası için Meclisin kuvvetlenmesi, bunun için de muhalefetin çok daha aktif bir işbirliği yapması lâzım.

İnfaz yasası bunun için yeni bir fırsat.

Okunma Sayısı: 5896
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • erhan

    7.4.2020 15:04:44

    çok zaman kaybetmeden, hemen parlamenter sisteme geçilmesi, ülkemiz ve geleceğimiz açısından hayati önem taşımaktadır. yolumuz demokrasi olmalı, daha müreffeh yarınlara ulaşabilmek için dinimizin olduğu gibi, barış ve sevgi dilini kullanmalıyız. kin, nefret, ötekileştirme, itibarsızlaştırma ile hiçbir yere gidilemeyeceği ortadadır. nihayetinde hiç bir kimse, ölümü öldürememiştir.

  • Metin

    7.4.2020 14:25:11

    Aklıma Referandum öncesi halkta oluşan memnuniyetsizliği gidermek adına il ve ilçe teşkilatından görevlilerin yaptığı ikna toplantılarından biri geldi. Söz konusu toplantıda yeni sistemin meziyetlerinden bahseden konuşmacıya mealen şöyle bir sualim olmuştu: Bu sistemi kim denetleyecek? Güçler ayrılığı tamamen yok olmuyor bu şekilde? diye. Konuşmacının yanındaki sakallı hacı amcalar sağdan soldan elime broşürler tutuşturmuşlardı. Konuşmacı ise fazla bir şey söyleyememenin ızdırabı içinde bu adamda nerden çıktı şimdi der gibi yüzüme baktı. Hatta ben sana gününü gösteririm gibiydi bakışları. İşte bizi iknaya çalışanların bizleri getirdiği nokta.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı