"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Demokratik muhalefet

Kâzım GÜLEÇYÜZ
24 Eylül 2020, Perşembe
Rahmetli Demirel, demokrat bir siyaset ve devlet adamı olarak, iktidarda da, muhalefette de görevini hakkını vererek yapardı.

Sandıktan çıkan sonuca hep saygılıydı.

İktidar olmasına yetecek oy alamadığında, bu sonucu saygıyla karşılayıp kabullenir ve “Millet bize muhalefet görevi verdi” derdi.

“Seçimde birinci olamazsam bırakırım” gibi antidemokratik tutumlara tenezzül etmezdi.

Muhalefet görevini yaparken, halkın nabzını çok iyi tutar; ülkedeki gelişmeleri günü gününe dikkatle takip ve sorunları tesbit eder; gayet etkili bir dille gündeme getirirdi.

Sanki iktidardaymış gibi memleketin bütün meseleleriyle çok yakından ilgilenir; her birini ayrı dosya başlıklarıyla izler; tesbit, yorum ve eleştirilerini reel gerçeklere dayandırırdı.

Bir taraftan ülkeyi karış karış dolaşır; farklı kesimlerden insanlarla temas kurar; miting, açık hava ve kapalı salon toplantılarıyla kitlelere ulaşırken; diğer taraftan sivil toplum dinamikleriyle etkili bir diyalog içinde olurdu.

“Benim işçim, benim köylüm, benim esnafım, benim ev kadınım...” gibi toplumun her kesimine tercüman olan sözleri hafızalarda.

Genelde kendisine karşıt bir duruşa kurgulanmış olmasına rağmen medya ile de iletişim ve irtibatını muhafaza eder; özel mülâkatlar verir; görüşlerinin farklı yayın organlarıyla kamuoyuna ulaşmasına büyük önem verirdi.

Böyle disiplinli bir çabayla ısrarlı ve kararlı bir şekilde her imkânı kullanarak verdiği mesajlar mâkes bulur, yerine ulaşır, sonuç verirdi. 

Bunun tarihe geçmiş başarılı örneklerinden biri gittiği her seçim meydanında “Silkele Demirel, düşecekler” sloganlarıyla karşılandığı ve 50 senatörlükten 33’üyle birlikte, boşalan 5 milletvekilliğinin tamamını kazandığı, azınlık hükümeti formülüyle de olsa yine iktidar olmasının yolunu açan 1979 ara seçimleriydi.

Bir diğeri 12 Eylül’ün koyduğu siyasî yasaklar, başını çektiği bir kampanya ile kalktıktan sonra  ANAP hükümetine karşı yürüttüğü etkili muhalefet ve “Çek git Özal” mitingleri ile—ki bugün böyle bir şeyin telâffuzu dahi mümkün değil ve bu hal tek adam rejimiyle getirildiğimiz yerin bir başka çarpıcı göstergesi—1991 seçiminde ipi göğüsleyip sandıktan birinci sırada çıkmayı başarması.

Şimdiki muhalefetin çok iyi inceleyip günümüze uyarlaması gereken örnekler bunlar.

Okunma Sayısı: 3438
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdullah Tunç

    24.9.2020 16:03:46

    Bütün güç odakları Demirel'e karşı idi.Buna rapmen büyük hizmetler yaptı.Ve bu kizmetleri tek başıns ik tidar olduğu,5 senelik gibi kısa bir zaman diliminde yaptı.Bütün engellemelere rağmen.. Eğer bügünkü iktidar gibi imkanlara sahip olsaydı,mubalağasız,Avrupa ve kal kınmış en ileri ülkelerin seviyesine,bel ki daha ilerisine götürürdü. Ama maal esef Türkiye onun kıymetini bilmedi. Ve hala bilmiyor...

  • Hüseyin İlhan

    24.9.2020 12:46:30

    Merhum Demirel eğer bugünkü iktidarın sahip olduğu imkanlara,desteğe sahip olmuş olsaydı ve bürokrasideki çarpık zihniyetin hakimiyeti nedeniyle icraatları engellenmemiş olsa şu an ülkemiz fevkaladenin fevkalade üzerinde refah,kalkınmaya kavuşur,hak,hukuk,adalet ve demokrasinin işlediği bir ülke olurdu. Merhum şehit başbakanımız A.Adnan Menderes'in o zor şartlarda LONDRA antlaşmasıyla KIBRIS için ülkemize kazandırdığı GARANTÖRLÜK ile 1974 Kıbrıs çıkartmasını ve ondan evvel müdahil olmayı kazandık.1998 ADANA MUTABAKATI ile Suriye'deki bölücübaşını ve teröristlerini o ülkeden çıkarttı. Ya şimdikiler ise SURİYE de bölücülerin özerkliğini kazanmasına,Egede 16 ada ile 52 adacığı Yunanistan'ın silah yığmasına engel olmadılar. Çare DEMOKRASİ ve vatandaşın temel haklarına saygıdadır.

  • Turgay Namdar

    24.9.2020 12:04:59

    Rahmetli Demirel'in hayatı Türk siyaseti için kutup yıldızı gibi yol göstericidir. Ne yazık ki Yeni Asya dışında buna işaret eden başka da bir camia yok.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı