"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Eygi’nin ardından

Kâzım GÜLEÇYÜZ
16 Temmuz 2019, Salı
Mehmet Şevket Eygi’yi 1970’lerin başında çıkmakta olan Bugün gazetesiyle hatırlıyoruz.

O günün Türkiye’sinde dindarlara hitap eden iki gazeteden biriydi Bugün ve yüz bini aşan bir tiraja ulaştığını sonradan öğrendik.

Yeni Asya henüz yokken Nur Talebelerinin epeycesinin Bugün’ü takip ettiğini de.

Ama Bugün, 12 Mart öncesinin karışık ve çalkantılı atmosferinde Risale-i Nur’un müsbet hareket eksenli metoduyla örtüşmeyen hayli sıkıntılı bir yayın çizgisinde yürüyordu.

(Oysa Eygi Galatasaray Lisesindeyken Üstadla görüşüp iltifatına mazhar olmuştu.)

Soğuk savaş ikliminin sert ve keskin ideolojik çatışma ortamında dindarları provoke etmeye yönelik yayınlar yapıyor; meselâ sabah namazlarını “nümayiş”e çeviriyordu.

Bu yayınlar, MGK toplantılarında generaller tarafından, “Dindarlardan zarar gelmez” diyen Başbakan Demirel’in önüne konularak, onu zora sokmak için kullanılıyordu.

Zübeyir Gündüzalp de bundan rahatsızdı ve Yeni Asya’nın çıkış sebeplerinden biri, bu sıkıntıya bir çözüm üretme düşüncesiydi.

12 Mart döneminde gazetesi kapatılıp kendisi mahkûm olan Eygi epeyce bir süre yurt dışında kaldı ve 70’lerin sonlarına doğru geri dönerek gazeteciliğe devam etti.

Arkası gelmeyen birkaç denemeden sonra Millî Gazete’de köşe yazmaya başladı ve vefatına kadar orada yazdı. Para almadan.

Zevkle okunan renkli, akıcı ve sürükleyici üslûbuyla kendisine has bir tarzı vardı. 

Günlük siyasete girmeden toplumsal konuları işlediği yazılarında bilhassa dindar camiada gördüğü yanlışlara esaslı ve vurucu eleştiriler yöneltti. “Din baronları”nı yerden yere vurdu. Dünyevîleşme rüzgârlarına, lüks, şatafat ve israfa yüklendi. Ki en son yazısında da yine bu konulara dikkat çekiyordu.

Tarih, sanat, kültür konularını çok işledi.

Gündelik hayatın içinden yakaladığı ilginç konuları özgün yaklaşımı ve çekici üslûbuyla kaleme alarak okuyucularıyla paylaştı.

Fatih Camiinin avlusunda yaşayan ve zaman zaman yazılarına konu ettiği sevimli kediler, cenazesinde cami avlusunu dolduran cemaate eşlik etti. Kendi kedisini de dostlarına emanet ederek öbür tarafa göçtü.

Böylece bir döneme damgasını vurmuş nev-i şahsına münhasır fikir ve kalem erbabından biri daha 86 yaşında vefatıyla aramızdan ayrılmış oldu. Allah rahmet eylesin.

Okunma Sayısı: 5740
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Niyazi N.

    16.7.2019 13:04:04

    Ziyareti ile Üstadın iltifatına müşerref olmuş olması, Nurlara olan teveccühünü hep muhafazası, müslümanların siyaset ile dünyevileşmesine-bozulmasına yönelik sert eleştiri ve ikazları yazılarında sürekli işlemesi ve bir yerlere yaranmaya tenezzülden uzak durması takdire şayan muhterem Eygi'ye Cenab-ı Hak rahmet ve mağfiret eylesin.

  • Müjdat Bayar

    16.7.2019 11:21:17

    M.Şevket Eygi'nin siyasi çizgisi tâli ve fer'î bir durumdur.Rahmetli,nur talebelerini çok sever ve uyarmaktan da çekinmezdi.Tavizsizdi,hasbîydi,müşfikti,dertliydi.Allah rahmet eylesin.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı