"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İnsanlığa karşı suçlar

Kâzım GÜLEÇYÜZ
04 Ocak 2024, Perşembe
Uluslararası hukuk uzmanı Kerem Gülay, Nevşin Mengü’nün programından sonra ÖFG TV’de de çok önemli değerlendirmeler yapmış. Bir kısmını aktaralım:

“Uluslararası Ceza Mahkemesi statüsünün 7-1/E maddesi ‘Eğer kişileri uluslararası hukukun temel kurallarına aykırı bir şekilde özgürlüklerinden mahrum bırakırsanız bu insanlığa karşı suçtur’ diyor. Bir eylemin insanlığa karşı suç olması için belli bir eşiğin üzerinde, sivillere karşı sistematik veya geniş kapsamlı bir saldırının parçası olması gerekiyor. Öncelikle sistematik ve geniş kapsamlı saldırı nedir? 

“Saldırı sadece silahlı saldırı demek değildir. Kişileri toplama kampına koyarsanız, özgürlüklerinden mahrum bırakırsanız, hapse atarsanız bu da bir saldırıdır. Yani sivillere genel olarak kötü davranılması saldırıdır.

“AİHM’in Türkiye’ye tebliğ ettiği 1000 civarında Yüksel Yalçınkaya’ya benzer dava var, ihlal olabilecek 1000 karar var. ‘Siz bunları düzeltin’ dedi. Bunun dışında OHAL Komisyonu tarafından toplam 57 bin civarında kişiye ceza verilmiş. Bunların 35 bin küsuru Bylock sebebiyle. Dolayısıyla AİHM geniş kapsamlılığın böyle sağlandığını söyleyebilir.

“Ceza alan 35 bin kişiden 20 bininin sivil kabul edilen hakim, savcı, memur, öğretmen, doktor, işçi olduğunu öngörebiliriz. Uluslararası hukuk bakımından polis sivildir, asker değil. Bu önemli, Türkiye’de çok az konuşulmuş birşeydir. Bu kişilerin özgürlüğünden mahrum bırakılması Roma Statüsü anlamında sivillerin özgürlüğünden mahrum bırakılmasıdır, dolayısıyla insanlığa karşı suç eşiğine yaklaşır. 

“Bu tip kararlar insan hakları ihlali ve bu kadar sistematik olduğu için uluslararası suç niteliğinde de olabilirler demenin önemi ne?

“Yüksek bir yargıcın yurt dışına gittiğinde gözaltına alınıp tutuklanması, insanlığa karşı suçlardan yargılanması, sorgulama sırasında hakim olduğu dosyalar sebebiyle hassas, bazıları devlet sırrı niteliğinde olabilecek bilgileri paylaşabilmesi ihtimal dahilinde. Ben hukukçu olarak adaletsizlikten ne kadar endişeliysem, vatandaş olarak bunun bir ulusal güvenlik sorunu haline gelmesinden o kadar endişeliyim.

“Devlet görevlilerinin dokunulmazlığı, bağışıklığı var. Ama uluslararası hukukta hiçbir şüphe götürmeyen bir konu; insanlığa karşı suçlar, savaş suçları ve soykırımlar bu dokunulmazlığın, bağışıklığın istisnası durumundadır.”

Okunma Sayısı: 2880
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Aysuna

    4.1.2024 13:06:47

    Keşke herkesin ömrü vicdanı kadar olsa...Hukuka dönmek çok zor görülüyor.En kolay imtihanlar,en zor imtihana dönüşmüş...

  • Tahir

    4.1.2024 10:07:05

    Müslümanların haklarını gayrimüslimler savunuyor. Ne günlere kaldık.

  • Ferhat ardıç

    4.1.2024 00:30:24

    Belki bir gün bizde de kanun hak hukuk adalet gelir Allah yardım etsin inşallah

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı