"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sine-i millet

Kâzım GÜLEÇYÜZ
09 Şubat 2024, Cuma
YSK onayı ile aday olup halkın oylarıyla milletvekili seçilen Can Atalay’ın milletvekilliğinin Mecliste AYM kararlarına rağmen iktidar vekillerinin oylarıyla düşürülmesi sonrasında işin hukuk cihetinde gözler yine AYM’de.

Oradan çıkacak yeni karar ne olur; bir ihlal kararı daha verilirse ilk ikisine itibar etmeyen iktidar ne yapar; Berberoğlu ve Gergerlioğlu örneklerinde olduğu gibi Atalay’ın vekilliği iade edilir mi; göreceğiz.

Meclis Başkanının süreç boyunca ortaya koyduğu tavrı son aşamada değiştirip “arazi” olması ve Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesine yol vermesi ile ortaya çıkan sonuca muhalefet partilerinin o gün itibarıyla verdikleri ortak tepki devam edecek mi; onu da göreceğiz.

Mecliste temsil edilen farklı siyasî görüşlere sahip 8 partinin bu konuda adı konulmamış bir dayanışma ile ortak bir tavır sergilemesi demokrasi adına elbette ki önemli ve değerli.

Ancak bu tepkilerin iktidar üzerinde hiçbir caydırıcı etkisi olmayacak anlık, rutin ve arkası gelmeyen sıradan açıklamalar olarak kalması halinde değişen herhangi birşey olmaz.

Netice alabilmek için ezber bozan, sıra dışı ve ses getirecek güçlü eylemlere ihtiyaç var.

Bu noktada akla gelen alternatiflerden biri sine-i millete dönülmesi. Ki, geçen dönem milletvekili olan KHK’lı anayasa hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu bu konuyu gündeme getirdi ve “30 milletvekili istifa ederse anayasa gereği zorunlu olarak ara seçime gidilir” dedi.

Ama ülkenin genel seçimlerden yeni çıktığı ve yerel seçim sürecini yaşadığı bir ortamda bu formülün uygun olup olmadığı ve işe yarayıp yaramayacağı çok iyi düşünülmeli.

Sine-i millete dönüş, ancak çok uygun bir zamanlama ile yapıldığı takdirde sonuç verebilir. Ki geçen dönemde bunun için en uygun zaman, ülkenin pandemiden çıktığı, gerek pandemi kısıtlamalarının, gerekse iyice ağırlaşan ekonomik krizin halkı iyice bezdirdiği ve HDP’ye kapatma davasının açıldığı dönemdi.

Yeterli sayıda vekilin istifasıyla yapılacak bir ara seçimden çıkacak olumlu bir sonuç, erken bir genel seçimi de gündeme getirebilirdi.

O zaman bu teklifi seslendirenler arasında biz de vardık. Ama muhalefet partileri buna itibar etmediler. Ve bu tavırlarıyla, iktidara kendisini toparlaması için zaman kazandırdılar. Neticesini de Mayıs seçimlerinde hep birlikte gördük.

Bu dönemde de sine-i millet formülü işletilebilir, ama şimdi değil. Şu anda odaklanılması gereken öncelikli gündem yerel seçimler. Sonrası oradan çıkacak sonuca göre şekillenir.

Okunma Sayısı: 2691
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Yılmaz Yılmamış

    9.2.2024 18:49:15

    Yalçınkaya kararı önemli bir kırılma noktası. Uygulanması için gereken limit süresi doluyor. Bu noktada kayıp çok büyük olur. Can Atalay'a sıra gelmeden önce zannediyorum bu konu var. Ehli olan kişiler, özellikle AYM üyeleri bunu okuyabiliyordur zaten

  • Mehmet

    9.2.2024 15:51:06

    Seçimlere yapılan itirazlar dikkate alındı mı? Neticeye etkisi oldu mu bilmiyoruz. Atı alan Üsküdar'ı geçti mantığı demokrasiye yakışmıyor.

  • Arda Yıldız

    9.2.2024 13:42:45

    Merkez sağ seçmeni nereye gitti? Ak Parti mrrkez sağ seçmenini tuttuğu sürece iktidarda kalır.

  • BAHTİYAR

    9.2.2024 09:02:47

    sine-i millete teklifinin işe yarayacağını düşünmüyorum. seçim sonucunda iktidarın vekil sayısının artması muhalif seçmeni daha da demoralize edebilir. türkiyenin ve muhalefetin ihtiyacı merkez (sağ)de yeni bir diriliş ve hareketlilikten geçiyor.

  • S.topuz

    9.2.2024 04:44:23

    ..."Mebus hürdür, hiçbir tesir altında olmamak gerektir(Bediüzzaman)"...Eyyy Meclis-i Mebusan! Duyun, gerçekten aklınız kimlerin cebinde olabileceğine dikkat edin! Kabul edenler? Etmeyenler?... Kabul olmuş(mu)dur!?... "...Mebusların vazifesi, o ahkâm ve hukuku sû-i istimal etmemek ve bazı kadı ve müftülerin hilelerine meydan vermemek için bazı kanunları yapmak, etrafına sur etmektir. Aslın tebdiline gitmek olamaz; gidilse, intihardır."(Bediüzzaman Said Nursi)

  • S.topuz

    9.2.2024 04:40:21

    Bunlardan artık UMUT ve ümit kesilmiş ve büyük bir "DEĞİŞİM ZAMANI" çoktaaan gelmiş ve geçmektedir de! Ne yaparsa yapsınlar, hepsi boş ve sadece zaman kaybı! Çünkü içerde ve Dış Yatırımcılarda çok büyük bir GÜVEN kaybı söz konusu! Üstelik yanlış EKONOMIK Politikalar, Hukukî ve SIYASÎ dev hata ve falsolar sebebiyle geçmişte kazanılan itibar ve GÜVEN tamamen sarsılmış durumda! Halihazır Hükümeti idare eden siyasî yapı bütünüyle değişip , yeni bir Hükümet kurulmadıkça hiç bir yatırımcı bu Memlekete kendi isteğiyle ve severek gelmez. Çünkü o çok lazım olan GÜVENİ bir kez yitirdikten sonra, onu tekrar kazanabilmek o kadar zor ki, ağzınla KUŞ yakalasan yine de geri gelmez, getiremezsin! Onun için, kökten bir DEĞİŞİM ve YENİ ve TAZE bir İKTİDAR, "Millî MUTABAKAT HÜKUMETİ" lâzımdır! Bu kadar basit (mi)!?

  • Erhan

    9.2.2024 01:46:36

    Vicdansız bir iktidar, yetersiz bir muhalefet arasında savrulup gidiyoruz. Allah hayreylesin.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı