"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Demokratlara karşı vazifemiz (1)

M. Latif SALİHOĞLU
22 Haziran 2022, Çarşamba
Allah’ın her günü siyaset düşünmüyor, konuşmuyor, yazmıyoruz. Siyasetin içinde olsaydık, yılın 365 günü o meslekten konuşur, yazardık. Bunu da kimsecikler tutup yadırgamazdı.

Ama, nâderin de fikrimizi yazdığımız hemen her yazıya, takdir-tebrik yanında, ayrı bazı dostlarda “Çok siyaset yazıyorsunuz. Siyasete çok giriyorsunuz” yolu tenkitler, serzenişler geliyor. Her ne ise…

Şunu bilhassa herkesin bilmesi lâzım:

1. Her yazar siyasetle ilgilenmez; ama, her gazeteci bir şekilde ve belli ölçülerde siyasete temas etmeye, siyasî gelişmelerle alâkadar olmaya mecburdur. Aksi halde, gazeteci olmaz. Zira, bilhassa günlük gazeteler aynı zamanda “siyasetin lisânı”dır.

2. Özellikle demokratik sistemlerde herkesin, her seçmenin,  yani her vatandaşın siyasetle ilgilenme hakkı vardır. Hele ki oy kullanma yaşında ise, bunda bir mesuliyet, bir mükellefiyet durumu da var demektir. Bunu da kimsecikler tutup başka tarafa çekemez.

3. Bizim gibi Nur Risâlelerini okuyanların, evvelâ iman-Kur’an hizmeti, bunun akabinde ayrıca siyasette de bir vazifesi var. O da Demokratları tercih etmek ve onlara “nokta-i istinad” olmak vazifesi… Kim ne derse desin, kapı gibi ortada olan fikir ve tatbikat plânından bunu silemez, atamaz, yok edemez, hiçe sayamaz…

Bu girizgâhtan sonra, Demokratlara ve bilhassa “Demokrat misyon”a karşı vazifemizin izahı sadedine geçebiliriz.

*

Evet, ortalama dört yıl süren seçim devreleri arasındaki her günümüzü siyaset konuşarak geçirmiyoruz. Zira, aslî vazifemiz ve öncelikli meselemiz siyaset değil.

Dolayısıyla, siyaseten susmamız gereken zamanlarda konuşmuyoruz. Ama, konuşmamız gereken zamanda da susmuyoruz, susmakla vakit geçirmiyoruz. Hele ki, bu aydan itibaren seçim yılına girdiğimiz için, mecburiyetle siyasete dair yazılarımız, yorum ve değerlendirmelerimiz olacak demektir.

*

Siyasetin, millet ve memleket mukadderatında önemli bir faktör olarak değer kazandığı zamanlarda suskun veya çekimser kalmayı, meslek ve meşrebimiz açısından doğru ve sağlıklı bir davranış olarak görmüyoruz. Dolayısıyla, tıpkı 1950, 1965 ve 1977 seçimlerinde olduğu gibi, şimdi yaklaşmakta olan seçimlerde de Nur Talebelerinin “Demokratlara nokta-i istinat” olma yönünde âzami derecede bir gayret ve faaliyet içine girmeleri kaçınılmaz olacak.

Evet, tıpkı 1950’li yıllarda Hamza Emek Ağabeyin Emirdağ’da yaptığı gibi. Tıpkı, vaktiyle (1957) Demirci Salih’in Isparta’da yaptığı gibi. Tıpkı, 1950’den tâ hayatının sonuna (1971) kadar Zübeyir Gündüzalp’in yaptığı gibi. Ve, tıpkı hayatının sonuna kadar Mehmet Kutlular Ağabeyin gazete merkezinde ve camiası içinde yaptığı gibi...

Evet, bizi bu fedakâr, cefakâr, ihlâslı, sadâkatli ağabeylerimizin yaptıkları ilgilendirir; başkasının yaptıkları değil.

*

Seçim sürecine girildikten sonraki “Demokratlara destek” mahiyetindeki yazılarımızı okuyarak tebrik ve duâlarını gönderen bazı okuyucularımızın, geçmişte olduğu gibi günümüzde şöyle bir suâl yöneltiyorlar ki: Bu tür yazıların ‘tarafgirlik’ mânâsı taşıdığını iddia eden kimseler var çevremizde. Bir de, “Demokratlara destek vermeye neden bu derece ihtiyaç duymaktasınız?” diye soranlar oluyor.

İşte, bu ve benzeri mahiyetteki hususlara da bir sonraki yazıda temas etmeye çalışalım.

(Devamı var)

Okunma Sayısı: 1579
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Necati

    23.6.2022 07:40:39

    Demokratlara nokta-ı istinat olmak derken benim anladığım şu anda 1930 ların istibdat ve tek adam sistemini getiren cumhur ittifakına karşı, demokrasiyi hukuku savunan DP nin da içinde bulunduğu Millet Ittifakına nokta-i istinat olmayı anlıyorum. Meşveretimizin de bu şeklilde açık ve net kararı varken neden sızde açık vr net olarak yazmıyorsunuz. Kafalar da bazı soru ışaretleri bırakmaya gerek yok. Demokrasi ve demokratlık kimsenin tek elinde degil. Şimdi 6 parti biz demokrat değerleri savunuyoruz, ve birlikte bu istibdat sisteminden kurtulmak için mücadele veriyoruz diyorlar. Yani geçmişleri ne olursa olsun DEMOKRASİ de ittifak etmişler. Evelden beri demokrat misyonun çizgisine gelmişler. Bu ittifakı ( ki, zaten DP de bu ittifakın içinde) destekliyoruz demek zormu geliyor size anlanadım. Sayın Salihoğlu..

  • Ömer

    22.6.2022 16:12:58

    Evet çok doğru. Bu Risale-i Nur okuyanların iman Kur'an hizmetleri dışında birde üstad gibi siyasi sahadada görevleri var.Oda ahrar demokratları tercih etmek ve DP ' inde içinde bulunduğu 6 ' lı millet ittifakını meslek, meşrep içinde meşveretle alınan kararlar neticesinde bu ittifak içindeki Ahrarları desteklemek ülkemiz için hayırlı olacaktır inşallah. Kapı gibi duran, millet ittifakında olan ahrar ve demokratları fikir ve tatbikat planından atamaz,silemez,yok edemez,hiçe sayamaz. 6 lı millet ittifakında olan ahrar demokratları bunu başaracak güçtedir.

  • Arif Altay

    22.6.2022 13:08:01

    Yeni Asya'ya siyaset yapıyor diyenler kendileri inatla AKP yi savunurken ne yapmış oluyorlar?

  • Nahit Topaloğlu

    22.6.2022 13:07:06

    Salihoğlu Kardeşim, mevsimi gelmiştir. Artık demokratlara destek mahiyetindeki yazılara ifade buyurduğunuz gibi daha sıklıkla yer vermek icab ediyor. Küçük bir tashih: "...duâlarını gönderen bazı OKUYUCULARIMIZIN, geçmişte olduğu gibi günümüzde şöyle bir suâl yöneltiyorlar ki: Bu tür yazıların ‘tarafgirlik’ mânâsı taşıdığını iddia eden kimseler var çevremizde." Bir ilgi hal eki (-ın genitif) fazlalığı olmuş: "duâlarını gönderen bazı OKUYUCULARIMIZ, geçmişte olduğu gibi günümüzde şöyle bir suâl yöneltiyorlar ki: Bu tür yazıların ‘tarafgirlik’ mânâsı taşıdığını iddia eden kimseler var çevremizde." şeklinde daha güzel olur. Bâki selam ve muhabetlerimle. Fî emânillah kardeşim.

  • Hasan Doğan

    22.6.2022 11:10:56

    Saygıdeğer abiciğim sizin tesbitleriniz yüzde yüz mahza doğru ve hakikat, ancak mutabık ı muktezayı hal şu an sadece DP ve Demokratlar nazara alındığında ve biz sadece Demokratları destekleyelim demek,üstadın dediği gibi şu an zaten toprak altında gizlenmiş olan bu misyonu melekülmevte teslim etmemiz demektir.Bugün birbirine mukabil iki kuvvet(biri istibdat ve tahakkümü savunuyor,ancak din sosu ve milliyetçilik illeti ile boyalı. Diğeri de bir araya gelmiş demokrasi,hürriyet ve adalet bloğu ki hali hazırda DP de bu teskilatin icerisinde yer almaktafir.)vardir.Yapilmadi gereken DP nin de içinde olduğu Demokrasi,hürriyet ve adaleti tutan tarafs destek verilsin ki karşı müstebit ve mutehakkim kuvvet izale olsun ve sonra yer yüzüne topraktan fışkıran DP ve misyonuna vargucumuz ile destek vermeliyiz.Yoksa Mardinli hemşehrimizin sürekli dediği KA HÉZINGÉ MIN deyip dururuz.

  • İbrahim FİŞEK

    22.6.2022 09:47:54

    Latif bey kardeşim sizi tebrik ediyorum zira, yazınız içeriği günümüzde ekmek gibi ihtiyaç duyulan hususlardan bahsetmektedir... Tekrar tekrar teşekkür ve takdirlerimi sunarım...

  • Abdullah Tunç

    22.6.2022 08:56:12

    Siyaset,idare sanatıdır.Ve fevkâlade önemli bir sa nattır.Bu sanatta mahir o lanlar,toplumu adil,emni yet ve huzur içinde idare ederler.Maddi ve manevi terakkiyi temin ederler. Doğru idare yapılmadığı takdirde milletler,toplum lar keşmekeşliklerden kur tulamazlar.Milletin huzuru kaçar,düzeni bozulur,kaos tan kaosa sürüklenirler. Onun için siyaset fevkâla de önemli bir idare sanatı dır.Devlet idaresi işte bu sanatta mahir olanlara ve rilir. Maharetli siyasilerin milleti nasıl rahatladıkları tarihin rastikindadır. İşte bu sebeplerden ötürü doğru,mustakim siyaset fevkâlade önemlidir ve her fert bunu sağlamak için gayret göstermelidir. Bu konuda doğru tercih yapmalıdır.Tabii ki taraf gir bir konuma girmeden bunu yapmalıdır.Daime doğruya doğru,eğriye eğri diyebilmelidir.İstikameti şaşırana da usulu daire sinde gerekli ikaz ve ihtar ları yapımalı,siyasileri doğ ru çizgiye getirebilmelidir.

  • Abdullah negünekaldım

    22.6.2022 05:43:52

    Demokratlara şuurlu cemaat ler ıçinde Yeni Asya cılardan başka kim kaldıki malesef kimse kalmadı herkes AKP'nin rüzgarına kapıldı ve 20 yılda bu rüzgar tam bir kasırga ya dönüşerek her şeyi mahvetti tek adam rejimi denen bu ucube sistem Türkiye yi yüz yıl geriye götürdü yazıklar olsun ülkeyi bu duruma düşürenlere ve halen bunlara destek vermeye devam edenlere,Selam olsun hakiki şuurlu sağa sola savrulmayan sebatkar Nur talebelerine ve gerçek Demokrat lara,

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı