"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sevk-i İlâhîye tâbi olmak

M. Latif SALİHOĞLU
02 Ağustos 2022, Salı
Hangi iş ve meşguliyet olursa olsun, hangi hedefe varmak istenirse istensin, harekete geçmek, sebeplere teşebbüs etmek, ön şart olarak karşımıza çıkıyor.

Sebeplere teşebbüs ameliyesinden sonra, sıra tevekkül etmeye geliyor. Tevekkül eden bir kul, cüz’i iradesinin sarfından sonra kadere, yani İlahi takdire teslim olur. Artık sevk-i İlâhîye tâbi olarak hayat ve hizmetini idame ettirir.

*

Sevk-i İlâhiye tabi olan sadâkatli bir dâvâ adamı, hiçbir şekilde fıtrî olan hüviyet ve şahsiyetini, tehlikelere karşı yerleştiği siperini ve güvenle bağlı olduğu limanını da terk edip kaçmaz ve kaçmamalı.

Sevk edildiği yerde, sonuna kadar sebat ile durur ve durmalı.

Şayet, sevk-i İlahi ile aldığı bir vazifeyi, bir hizmeti bırakıp kaçarsa, kendince yaptığı hesaplar ayağına dolanır, belki altüst olur ve normalden daha ziyade zarar görmesi kuvvetle muhtemel hale gelir.

*

Evet, sebep her ne olursa olsun; kezâ, şartlar ne kadar ağır olursa olsun, idealist kişi yine de inandığı prensiplerden tâviz vermemeli; hayatını ve hizmetini inandığı istikamet çizgisinde sonuna kadar idame ettirmeye çalışmalı.

Ne var ki, istikametini tam bir sebat ve sadâkat içinde muhafaza ve idame ettirmek, öyle sanıldığı kadar kolay ve basit bir mesele değildir.

Şu sarsıntılı âhirzamanda, kimi evham ve korkudan, kimi rızık ve geçim kaygısından, kimi de makam, mansıb, şân, şöhret gibi zaafları sebebiyle, yerinde sebat edemeyip siperini terk ediyor. Böyleleri, haliyle tehlikeye daha ziyade hedef oluyor ve sebatkâr sâdıklara nazaran daha çok yaralanıp zarar görmüş oluyor.

Bu hakikati talebelerine ders veren Bediüzzaman Hazretleri, çok çarpıcı misaller veriyor. Bir tanesi şöyledir: “Ey kardeşlerim! Çoğunuz askerlik etmişsiniz. Etmeyenler de elbette işitmişlerdir. İşitmeyenler de benden işitsinler ki: En ziyade yaralananlar, siperini bırakıp kaçanlardır. En az yara alanlar, siperinde sebat edenlerdir.” (Mektubat: 40

*

Maişet derdiyle aynı hataya düşmemek için, aynı dersi bir pencereden bir başka uslûp içinde veriyor. Şöyle ki: “Demek, derd-i maîşet için namazını terk eden, o nefere benzer ki, tâlimi ve siperini bırakıp çarşıda dilencilik eder. Fakat namazını kıldıktan sonra, Cenâb-ı Rezzâk-ı Kerîmin matbaha-i rahmetinden tâyinâtını aramak, başkalara bâr olmamak için bizzat gitmek güzeldir, mertliktir. O dahi bir ibâdettir.” (Sözler: 29)

*

Aynı hakikate parmak basan üçüncü bir iktibas ile konuyu toparlamaya çalışalım. Veciz beyan şöyledir: “Vehham ve zarardan sakınmak için bizden uzaklaşan bâzı dostların kuvve-i mâneviyelerini teyid için ve hizmetimizden bâzı maksatlarla çekilen ve maksatlarının aksiyle tokat yiyenler, çok misâllerden yedi misâl ile gösterir ki: Siperini bırakıp kaçanlar, daha ziyâde yaralanırlar.” (Mektubat: 492)

*

Şu sıralar, gerek ülkemizde, gerekse içinde bulunduğumuz Ortadoğu coğrafyasında ve sair ülkelerde çok şiddetli rüzgârlar, fırtınalar esiyor. Peşpeşe siyasî ve içtimaî depremler, sarsıntılar yaşanıyor. Bu fırtınaların bir kısmı, yer yer kasırgaya dönüşüyor. Dolayısıyla, siperinde sebat etmek zorlaşıyor. Bazıları, uzaklara kaçıp kendine daha güvenli yer bulmanın telâşına düşüyor.

Ne var ki, yaralanmaların çoğu bu kaçışlar esnasında vuku buluyor. Yaralanmaların mânevî bir sebebi de şudur ki: Sadâkat ve istikametini muhafaza edemeyenlerin üzerindeki “inayet ve hıfz-ı İlâhî” şemsiyesi kalkıyor.

*

Bu yazının finalini Birinci Söz’ün başındaki o pek mânidar misâl ile bağlayalım: “...Bedevî Arab çöllerinde seyahat eden adama gerektir ki, bir kabîle reisinin ismini alsın ve himâyesine girsin—tâ, şakîlerin şerrinden kurtulup hâcâtını tedârik edebilsin. Yoksa, tek başıyla, hadsiz düşman ve ihtiyacâtına karşı perişan olacaktır.”

Okunma Sayısı: 1803
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • süleyman ALIÇ

    2.8.2022 15:34:56

    Teşekkürler Latif Abi Evet evet her halükarda yerinde sebat etmek gerekmektedir. rahmetli Ali Ulvi Kurucunun Üstadımız için yazdığı; "Kar, kış demez; irkilmez, üzülmez, acı duymaz; Mevsim, bütün ömrünce ılık gölgeli bir yaz. Cennetteki alemleri dünyada görür de, Mahvolsa, eğilmez sıra dağlar gibi derde. En sarp uçurumlar gelip etrafını sarsa; Ay batsa, güneş sönse, ufuklar da kararsa, Gökler yıkılıp çökse, yolundan yine dönmez, Rûhundaki îmanla yanan meşale sönmez." bu mısralarda ifade ettiği gibi "Yoldan dönmek" yok inşallah

  • Abdullah Tunç

    2.8.2022 05:22:15

    Çok güzel,aynı hakikat bir Yazı.Vazifasini bihakkın yapıp vazife-i İlahiye karış mamak.Neticeyi Cenab-ı Hak'ka bırakmak.Hizmet erbabının çoğu zaman al dandıkları bir nokta vazife -i ilahiye karışmaktır.Neti ceye odaklamaktır.Bu aynı zamanda arzi düşünmek tir.Halbuki Üstad'ımız açık ça benim vazifem hizmet etmektir,muvaffak etmek ve ya etmemek Allah'ın va zifesidir demiştir.Ve inayet-i İlahiye ile muvaf fak olmuştur.Hakta niha yetsiz sebat ve metanet istikamet ve sadakattan ayrılmamak öyle kolay bir değildir.Bir nasip işidir. Şiddetli siyasi ve iç tima-i fırtına ve kasırgalara her kes dayanamıyor. Hele % de 90'nın nefsine tabi ol duğu bir zamanda... Rabbi rahmet ve merha metiyle,İnayet-i Rabbbani yesiyle bizleri istikamet ten ayırnasın.Son nefese kadar bu kudsi hizmette daim kılsın.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı