"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sigara içme yaşı endişe verici

M. Latif SALİHOĞLU
15 Ekim 2020, Perşembe
Hem insan sağlığını, hem de çevre temizliğini ciddî şekilde tehdit eden tehlikenin şüphesiz siz de farkındasınız:

Sigara içme yaşı, maalesef çok, ama çok aşağılara indi. Resmen daha çocuk yaşta olanların bile bu merete bilinçsizce alıştıklarını görüyoruz.

Hele genç kızlar, hanımlar ve bilhassa hamile kadınlar arasında baş gösteren yayılma hızı ve olur olmaz içme biçimleri, hakikaten bizim gibileri derinden derine etkiliyor. Söz anlatamıyorsunuz; anlatsanız da çoğu dinlemiyor bile…

Alışkanlık, daha doğrusu bağımlılık öyle bir hızlanmış ve öyle acip bir şekil almış ki, üzülmemek, ıztırap çekmemek elde değil.

Ve bu bağımlılık, ne yazık ki, bir “umumî belâ” mahiyetini de kazanmış durumda. Bu ise, beraberinde ciddî tehlikeleri getiriyor. Hem öyle tehlikeler ki, mutlaka ve mutlaka önümüze gelecek olan son pişmanlığın hiçbir faydasının olmayacağı türden.

* * *

En büyük bir tehlike de şudur ki: Sigaranın dumanı ve kokusu ile etrafa yayılan türlü kimyasalların, doğacak çocukların hem beyin, hem de beden özürlü olarak dünyaya gelmelerine sebebiyet vermesidir.

Dahası, dünyaya geldikten sonra da, bu mendebur meret ile bedenlerine sirayet eden zararlı maddelerin, türlü hastalıkları tetiklemesi ve ömür boyu peşlerini bırakmamasıdır.

İleri yaşlarda ise, bağımlı kişi sigarayı yine bırakmıyor da, çoğu kez sigara onları bırakıyor.

* * *

Bizim gibi, pek çoğunuz da şu acı gerçeğin mutlaka ki farkındadır: Sigara içenlerin nikotinli nefes kokusu çok fenâdır. Tütünün, sigaranın kendi kokusundan beterdir. Hatta iğrençtir. Öyle ki, nefesine karşı rahat duramazsınız. Onunla musafaha edip şevkle sarılamazsınız. Konuşurken, ondan yüzünüzü çevirmeye, bazen de nefesinizi tutmaya mecbur kalırsınız.

Ağzı kötü kokan bir kimse, ne kadar sempatik olursa olsun, karşısındakini iğrendirir. (Bu arada, diş temizliği yapmayan da öyledir.)

Öte yandan, nefesi güzel kokan ve ağız-diş temizliğini ihmal etmeyen kimseler, genellikle mütebessim olur, güler yüzlü olur.

* * *

Saf tütün, kişileri tiryaki eder; günümüzün endüstriyel sigaraları ise, içenleri bağımlı hale getirir. Tıpkı, eroin-kokain bağımlılığı gibi bir etki yapar. Zira, hem zarar ciheti, hem de ondan vazgeçme ve hatta tedâvi ciheti, uyuşturucu ile aynı derecede zor, kimileri için de adeta imkânsız bir hâl almıştır.

İşte, şu “imkânsız” kategorisine giren tiryaki ve bağımlı kimselerin bilhassa eşleri ve aile efradı için de hayat azaba dönüşüyor. Duâ ve temennimiz şudur ki: Allah onlara yardım etsin, sabır ve dayanma gücü versin. Tiryakilere ve bağımlı durumda olanlara da Rabbim dirayet ve irade kuvveti nasip eylesin.

Okunma Sayısı: 1690
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Zübeyir

    16.10.2020 15:05:32

    Bu konuda uzman birisinin seminerinden bir söz nakledeyim. Sigara bağımlısı olmayan uyuşturucu vs. kullanamıyor diyor. Bu cihetle,sigara demek ki uyuşturucu gibi meretlerin de başlangıcı mahiyetinde bir özellik arz ediyor.

  • Abdulkadir

    15.10.2020 18:19:45

    2) Dolayısıyla da;bu konuda ciddi anlamda kampanyalar yapılmalı.Kurum ve kuruluşlar bu konuya iyice eğilmeli ve özellikle genç kesimi bu konuda bilinçlendirmeli.Hatta bu konuda,yasa çıksa dahi abartı olmaz bence.Gençler bataklığa sürükleniyor ve bu bataklıktan onları kurtarmanın yolu da;hepimizin duyarlı ve bilinçli olmasından geçiyor.Her bir duyarlı vatandaş,bir gence elini uzatırsa eğer;sigara denen meret yok olmaya mahkûm olur.Ne diyelim;Rabbim kötü alışkanlıklar batağında çırpınan gençleri,o zehir yumağından çıkarsın ve muhafaza buyursun,Amin!..

  • Abdulkadir

    15.10.2020 18:19:36

    1) Çok dikkat gerektiren bir konu bu.Latif ağabeyimiz,yine son derece duyarlı davranmış ve bir hitap mahiyetinde makâle ele almış.Allah razı olsun.Alışkanlıklar önemli tabiki.Olumlu-olumsuz alışkanlıklar vardır.Neye alıştığımız önemli.Sigara başlı başına,bir kompozisyon veya seminer yahut konferansta ele alınacak kadar önemli bir konu.Elbette her kötü alışkanlığın,kendine göre zararları vardır.Ama;o şundan daha zararlı yahut diğeri öbüründen daha kötü denilmez,diyemeyiz açıkçası.Çünkü kullanılan zararlı madelerin;insan üzerinde nasıl bir etki bırakacağını,ancak ve sadece Allah bilir.

  • Latif Salihoğlu

    15.10.2020 12:43:42

    Muhterem Mustafa BİTER: Dediğiniz doğru. Asıl tehlike olan alkol ve uyuşturucu tüketimi hemen her yönüyle bir felâkete dönüşmüş durumda. Bununla topyekûn mücadele etmeli. Esasen, hemen herkes de bunun farkında. Farkında olunmayan ise şudur: Bugünkü fabrikasyon sigaraların içine alkol/şarap ve hatta uyuşturucu maddeleri, tat, koku, buhar ve esans halinde tütün & filtrelerin içine enjekte ediliyor. Bugün bir sigara bağımlısının durumu, neredeyse uyuşturucu bağımlısı kadar zor ve müşkilleşmiş olarak görünüyor. Saygılarımla.

  • Mustafa BİTER

    15.10.2020 10:46:17

    Sayın Salihoğlu, acaba sigara yaşı mı asıl tehlike yoksa alkollü içki ve uyuşturucu yaşı mı? Şaşırıyorum, hep takıldınız birinin peşine varsa yoksa sigara. Ülke alkol ve uyuşturucu istilasına uğradı. Bakın mabedlerin, eğitim kurumlarının hemen yanıbaşında, apartmanların altında ne kadar tekel bayi türedi. Sigara içenlerde hiç azalma olmadı, daha da arttı. Alkol ve uyuşturucu ticareti ise sokaklarda...Ama siz şekersiz çayla, sigarayla uğraşıyorunuz.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı