"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Tavuğun başına gelen...

M. Latif SALİHOĞLU
13 Aralık 2019, Cuma
Hemen her meslekte olduğu gibi, sağlık ve beslenme sahasında da, uzman kişiler arasında zaman zaman zıt fikirler, aykırı görüşler ortaya çıkar. Bu da gayet normaldir.

İlim ve fen, kimsenin ipoteğinde, inhisarında değildir. İnsanlığın birikimi ve tecrübesiyle gelinmiş, kazanılmış seviyeler vardır. Bunları hiçbir şahsa mal etmemeli.

İlim, araştırarak elde edilir; tahkik ederek doğru şeyler öğrenilir ve geliştirilir.

İlim, aynı zamanda doğruyu, hakikati araştırmaya devam eder. Bir yerde sabit, yeknesak durmaz, duramaz. Yerinde sayan, esasen ilim ve fen olmaz.

Kâinatın nizamı, hareket ve faaliyet üzerine kurulu. Durağanlık yoktur. Durağanlık, her bakımdan geri bıraktırır.

* * *

Türlü hastalıkların dünyayı istilâ ettiği günümüzde, sağlık ve beslenme konusu hayliyle büyük önem kazanmış durumda.

İnsanlar, konu uzmanı kimselere ister istemez kulak kabartıyor. Kendince bazı değerlendirmeler yapıyor. Ona göre de tercihlerde bulunuyor.

Ne var ki, bu tür konularda takım tutar gibi tarafgirlik yapılmaz, yapılmamalı. Zira, tarafların bilerek veya bilmeyerek söylediği yanlışlar olduğu gibi, her söylediklerini peşinen yanlış kabul etmek de doğru değil.

İşte, yakın zamana kadar da bilerek veya bilmeyerek halka empoze edilmeye çalışılan yanlışlardan bazı örnekler:

- Yumurta tehlikelidir, zararlıdır; sakın ola haftada bir-iki adetten fazla tüketmeyin. Kolestrolünüz fenâ halde yükselir.

- Zeytinyağına mesafeli, hatta uzak durun. “Zeytinyağlı yiyemem; basma da fistan giyemem.”

- Aman kolestrolünüz yükselmesin! Kolestrol ilâçları çok faydalı; ihmal etmeyin.

Bunlar üzerinde ciddî tartışmalar yaşandı ve gelinen nokta itibariyle sağlıklı, faydalı bilgilere sahip olundu.

* * *

Ve nihayet, son günlerde iyice ayyuka çıkan tartışmalardan biri kanatlı hayvan etleri ve özellikle de “tavuk eti” ile ilgili.

Bazı uzmanlar, 15 dakikada pişen dönerli, haşlamalı, kızartmalı tavuk etinin zararsız olduğunu söylerken, bazı uzmanlar ise, buna şiddetle itiraz ediyor ve hatta tam tersini söylüyor.

Kimsenin itiraz etmediği husus ise, “gezen tavuk” da denilen köy tavuğu ve köy tavuğu yumurtasının tercih edilmesine dair öğütler ve tavsiyelerdir.

“Hakikî tavuk eti” diye de tarif edilen bu türden etler, ocakta bir saati aşkın sürede ancak pişebiliyor. Bunu biz de tecrübe ederek gördük: Gerçekten de, 40 günde şişerek kesilen çiftlik tavuğunun eti 15 dakikada pişerken, nisbeten sert olan köy tavuğunun eti ancak 1,5 saatte yumuşayarak pişme kıvamına gelebiliyor.

Bu noktada söylenecek bir söz şudur: İkisi arasındaki tat ve lezzet farkı bir yana, aradaki pişme süresi bile çok şey anlatıyor. Hiç kimsenin bu önemli noktayı görmezden gelmeye hakkı olmasa gerek.

* * *

Şu son bölümü de, kolestrol üzerindeki tartışmalara ayıralım.

Elbette ki, konu uzmanı değiliz. Onun için de ahkâm kesmeyiz. Fakat, kolestrol hepimizin hayatını ve sağlığını ciddî şekilde alâkadar ettiği için, konu etrafında yazılıp söylenen şeyleri yakından takip etmek durumundayız.

Tıp ilmini konuşturan uzmanların ortak görüşüne göre: Vücudumuzun temel ihtiyaç unsurlarından biri olan kolestrol, mum kıvamında yağımsı bir maddedir. Kalp, beyin, sinirler, bağırsaklar, kaslar, karaciğer başta olmak üzere, vücudumuzun bütün organlarını besleyen damarlarında belli oranlarda bulunmaktadır.

Kolestrolün iyisi ve yararlı olanı vardır; aynı şekilde kötüsü ve zararlı olanı vardır: Kötü kolestrol, zaman içinde vücut organlarının yorulmasına, zorlanmasına, yıpranmasına, nihayet hastalanmasına yol açar.

Bu konu etrafında yapılan tartışmaları iki şık halinde özetlemek de mümkün:

1) Kötü kolestrolün tedâvisi, ilâç kullanmadan mümkün görünmüyor. 

2) Kolestrolü normal seviyede tutmak ve gerekli tedâvilerde bulunmak için ilâç mecburiyeti yoktur; sağlıklı beslenme yöntemini uygulamak yeterlidir.

Okunma Sayısı: 3678
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdulkadir Turan

    14.12.2019 16:36:22

    Bu mesele;üstünde ciddi anlamda durulması gereken bir konu.Sağlık söz konusu olunca;şöyle bir durmak lazım.Özellikle günümüz koşullarında;her tarafta dikkatimizi çeken, 'Tavuk döner' standlarına rastlamak mümkün.Nasıl yapıldığı yahut ne şekilde hazırlandığını Allah'tan ve yapanlardan başka kimse bilmiyor.Sabahtan akşama kadar dışarıdan yığınla mikrobun bulaştığı dönerler,zehir saçıyor.İnsanlar olaylara seyirci ve duyarsız.Çok rahat bir şekilde alıp yiyebiliyor,üstüne bir dürüm daha isteyebiliyor ve bunu nerdeyse hergün yapıyor.Benim her zaman dikkatimi çeken yahut merak ettiğim nokta şu;bu kadar tavuk nerden geliyor.Nasıl oluyor bu.Uzmanlar bu konuya nasıl bakıyor.Herkes birşey söylüyor ama bu konuya henüz açıklık getirilemedi.Bence %100 zararlı olan tavuk dürümlere bir engel konulmalı.Gezen tavuk tercih edilmeli ve evde tertemiz şekilde hazırlanan tavuklar yenmeli.Kısa sürede pişen tavuklar,sağlığımızı ciddi anlamda tehdit ediyor.Uzmanlar bu konuda halkı bilinçlendirmek zorundadır.

  • Abdullah Tunç

    13.12.2019 06:54:26

    Gıda konusu bir deryadır. Gıda kimya sını derinden bilmeden bu konuda sağlıklı, doğru bir şey söylemek zor. Bildiğim kadarıyla Dünya çapında gıda ile ilgili bilim adamlarımız ya yok veya çok az.Yani literatürlere geçmiş, bu konuda uzman,otoriter,söz sahibi ne kadar bilim adamlarımız var? Gıda konusundaki farklı,ve bazen tam zıt görüş ve düşünceler,bu konunun iyi bilinmediğinin işaretidir.Bir şey hem doğru ve hemde yanlış olamaz.Sene lerce bir şeye doğru ve yine seneler sonra tam zıddı,yanlış deniyorsa bu bu konunun ihata edilmediğini,yarı, yamalak bilindiğini gösteriyor.Bazen de işin içine ticaret, menfaat girebili yor.Bu da işin hakikatini gizliyor.Bu gün gıda konusunda Dünya fikir birli ği içinde değildir.Amerika ve Avrupa da dahi iki akım halinde ve mücadele leri sürüyor.İşlenmiş gıdaları savunan lar ve karşı çıkanlar diye iki gruba ay rılmışlardır.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı