"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

EBEDÎ BAYRAMLARA...

Mehmet KOVANCI
25 Ekim 2012, Perşembe
Hamdolsun bir bayrama erişmeyi daha Rabbimiz nasip etti. Bayram öncesi hemen herkeste tatlı bir telâş vardır. Kurbanlarını keserek Malik-i Hakikî’ye yakınlaşmak. O’nun rızasına erişmek çaba ve gayretinde mü’minler.
Daha birkaç sene öncesine kadar devam eden “ulemâü’s-su’”un zihinleri bulandırma, hatta imanları sarsma beyanatları duyulmaz oldu ve toplumda mâkes bulmadı şükürler olsun.
Kurban Bayramı, Allah’a abd olmak, O’nun rızasını kazanmak için kurban kesmek, ubudiyetini gerçekleştirmek, İlâhî sınavı kazanmayı netice verecektir. Çünkü Hâlık’ımız, nisab miktarı zenginliğe ulaşan mü’minler için “Kurban kes” emriyle bizi ubudiyete dâvet etmekte. Biz de “Lebbeyk” diyerek emri yerine getirmekteyiz. “Kurban kes” emrini ifâ ettiğimiz gibi diğer emir ve nehiylerine de imtisâl etmeyi Rabbim nasip etsin inşaallah.
Dinî bayram denince Ramazan ve Kurban bayramlarımız akla gelir. Aslında bayram edip sevineceğimiz beş tane daha bayramımız vardır. Bunlar gaflet ve ülfet dolayısıyla hatırlanmaz veya gözardı edilir.
Can boğaza gelip de melekü’l-mevtin “Sen cennetliksin!” müjdesiyle ruhumuzu kolaylıkla kabzetmesi çok önemli bir bayramdır. Fasık ve kâfirlerin ruhları bir ağacın köküyle topraktan çıkarılması gibi zor, mü’minlerin ruhları ise tereyağdan kıl çeker gibi kolaylıkla kabzedilir.
Kabre defnedildiğimizde Münker ve Nekir meleklerinin suâllerine dosdoğru cevap verdiğimizde kabrimizin cennet bahçelerinden bir bahçe hâline dönüşmesi çok daha önemli bayramlarımızdan biridir.
Yine Mahşer’de hesaba çekilip de amel defterimizin sağ tarafımızdan verilmesi kutlanması gereken bir diğer bayramımızdır. Allah korusun defterimizin sol ya da arkadan verilmesi bizim hüsranımızdır.
Sırat Köprüsü’nden şimşek hızıyla geçip Cennete girmek belki de çok daha önemli bir diğer bayramdır.
Rahmetli dedem, yanında çokça gülenlere “Sıratı mı geçtin de gülüyorsun?” diye ikaz ederdi.
“Sırat Köprüsünü geçtiğinizde sevinin, gülün, bayram edin” diyerek asıl düşünülmesi gereken yeri hatırlatıyordu.
Bir diğer bayramımız ise Cehenneme uğramadan doğrudan doğruya Rabbimizin “Cennetime girin” buyurmasıyla Cennete girmek her şeyden üstün kutlanması gereken bayramlarımızdan biridir her halde.
Ruhlar âleminden başlayan yolculuğumuzun önemli duraklarını başarıyla geçmek gerçek bayramlarımızdır.
Üstad Bediüzzaman Hazretleri “Bayramlarda gaflet istilâ edip gayr-ı meşrû daireye sapmamak için rivayetlerde zikrullaha ve şükre çok azim tergîbat var.’’ 1 diyerek bayramı nasıl kutlamamız gerektiğine işaret eder.
Zaten Kurban Bayramı arefesinden başlayıp bayramın dördüncü günü ikindiden sonra biten teşrik tekbirleri zikrullahtır, şükürdür. “Tâ ki bayramlarda o sevinç ve sürür nimetlerini şükre çevirip o nimeti idame ve ziyadeleştirsin.’’ 2
Bayramlardaki sevinç ve sürür nimetlerinin devam etmesi ve ziyadeleşmesi için gaflet istilâsından kendimizi kurtarmaya çalışmalıyız ki, biz Allah’ı sevelim, Allah da bizi sevsin, Muhabbetullah gerçekleşsin. Madem kurban, yakınlaşmadır, “Allah’a yakınlaşma” mânâsıyla nice bayramlara erişme duâsıyla hem kurban bayramımız, hem de ebed yolculuğumuzdaki saymaya çalıştığım diğer bayramlarımız mübarek olsun inşaallah.
Dipnotlar: 1. Lem’alar, s. 631 , 2. Lem’alar, s. 631.
Okunma Sayısı: 1257
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı