"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İlham Aliyev'in Tacikistan temasları sürüyor

16 Ekim 2014, Perşembe 13:31
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de resmi temaslarda bulunuyor.

Dün akşam saatlerinde Duşanbe'ye gelen Azeri lider, havalanında Tacikistan Başbakanı Kohir Rasulzoda, Dışişleri Bakanı Sirojiddin Aslov ve diğer yetkililer tarafından karşılandı. Bu sabah Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman tarafından askeri tören ile karşılanan Cumhurbaşkanı Aliyev resmi temaslarını sürdürüyor. 
Rahman ile Aliyev ilk olarak baş başa görüşme gerçekleştirdi. Ardından heyetler arası görüşmelere başkanlık eden liderler, imza töreninde de hazır bulundu. İki ülke hükümetleri arasında sağlık ve eğitim alanında işbirliği anlaşmaları imzalandı. 

Resmi görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısında konuşan İmamali Rahman, Azeri mevkidaşı Aliyev ile uluslararası ve bölgesel konuları, Afganistan'daki son gelişmeleri değerlendirdiklerini kaydetti. Azerbaycan ile ilişkilerinin geliştirilmesine özel önem verdiklerini kaydeden Rahman, Azerbaycanlı işadamlarını hidroelektrik santrallerin yapımı, petrol, doğalgaz ve bankacılık alanlarında yatırım yapmaya davet etti. İki ülke arasındaki ticaret hacimlerinin düşük olmasındaki en önemli faktörün ulaşım imkanlarının kısıtlı olmasına bağlayan Rahman, Tacikistan ile Azerbaycan arasında doğrudan uçak seferlerinin başlatılması konusuna önem verdiklerini belirtti. 

Görüşmelerinde Dağlık Karabağ konusunu da ele aldıklarını belirten Tacik lider, bu konuda kendi görüşlerini aktardı. Birçok savaşı atlatan Tacikistan'ın bu sorunun giderilmesinde barışçıl yolların kullanılmasından yana olduğunu belirten Rahman, uluslararası ve bölgesel örgütler nezdinden iki ülke arasındaki görüşlerin benzer olduğunu kaydetti. 

Konuk Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise basına yaptığı açıklamasında, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, "Ulaşım sıkıntısını ortadan kaldırmak için birçok projelere imza atılıyor. Azerbaycan'da ulaştırma altyapısının genişletilmesi için önemli projeler hayata geçiyor. Bu projeler Asya ile Avrupa arasında yük taşımacılığının kısa zaman diliminde yapılmasına imkan sağlayacak" dedi. 

Güvenlik konusuna da değinen Aliyev, tehditlerinin artık ülke sınırların dışında da cereyan ettiğini hatırlatarak bu çerçevede sınır güvenliğinin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Dağlık Karabağ probleminin Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'nun kararları doğrultusunda çözüme kavuşturulması gerektiğinin altını çizen Aliyev, "Bu karar 20 yıl önce kabul edildi. Ancak Ermenistan tarafı bu kararı uygulamıyor" dedi. 

Okunma Sayısı: 1593
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı